METEOROLOZI OBJAVILI PROGNOZU ZA SEPTEMBAR Anticiklon kruži iznad Srbije, evo kakvo vreme donosi
TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/bs

 

Pred nama stabilno, suvo i prijatno septembarsko vreme.

Prvog septembra počela je klimatološka jesen, dok je do kalendarskog početka jeseni ostalo još 20 dana.

Ovih dana nad istočnom Evropom prisutan je ciklon, koji Rusiji donosi kišovito i pravo jesenje temperature. Istovremeno, nad Atlantskim okeanom i severozaapdnom Evropom dominira veoma snažan anticiklon, čiji se centar nalazi iznad Britanskih ostrva, a pod njegovim uticajem je veći deo Evrope, pa i Srbija. Zahvaljujući anticiklonu, vreme u Srbiji narednih dana biće suvo i stabilno, ali se usled strujanja relativno sveže vazdušne mase sa severoistoka, danas i u petak očekuju temperature ispod proseka za ovo doba godine, dok će nešto toplije biti za vikend i početkom sledeće sedmice.

Nebo nad Srbijom u četvrtak će smenjivati sunčani i oblačni intervali. Jutro i pre podne biće najoblačniji deo dana, a smanjenje oblačnosti očekuje se posle podne, kada će preovladavti uglavnom pretežno sunčano vreme.

Sveža vazdušna masa sa severa i dalje će uslovljavati da temperature budu ispod prosečnih vredsnosti za ovo doba godine, a u prilog svežijem vremenu ići će i umeren severozapadni vetar, koji će na istoku i jugoistoku Srbije biti i jak. Pred kraj dana vetar će oslabiti. aksimalna dnevna od 20 do 24°C, u Beogradu do 22°C.

U Srbiji i u petak pod uticajem povišenog vazdušnog pritiska biće pretežno vedro i stabilno. Jutro će biti hladno, u dolinama i kotlinama sa maglom, a tokom dana se očekuje toplije, ali i dalje sa temperaturama nižim od proseka za ovo doba godine, zbog uticaja nešto svežije vazdušne mase sa severoistoka. Vetar slab, promenljivog pravca, a od preovladjavajućih vetrova očekuje se istočni i severoistočni. Minimalna jutarnja temperatura od 7 do 13°C, maksimalna dnevna od 21 do 25°C, u Beogradu do 23°C.

Za vikend jutro u Srbiji biće hladno, u dolinama i kotlinama i maglovito, a tokom dana sunčano, ali i toplije. U nedelju u južnim i deloivima centralne Srbije biće umereno do pretežno oblačno. Maksimalna temperatura tokom vikenda od 23 do 27°C, u Beogradu oko 25°C.

Pretežno sunčano i još toplije očekuje se početkom sledeće sedmice, uz temperature i do 28°C, ali uz pojačanje jugoistočnog vetra, u Pomoravlju, u Podunavlju i u Banatu uz košavu. Samo će u Timočkoj i Negotinskoj Krajini biti oblačno i hladnije. Sredinom sledeće sedmice manji pad temperature.
Prema trenutnim prognozama oko 9-10. septembra sledi prolazna promena vremena i pad temperatura za 5 do 7 stepeni, potom stabulizacija i ponovni porast temperatura.

Inače, prosečna minimalna jutarnja temperatura u Srbiji za početak septembra, tj. za prvu dekadu septembra je od 12 do 16°C, a prosečna maksimalna od 24 do 28°C. Dakle, vidimo da je temperatura ovih dana malo ispod prosečnih vrednosti, ali da će već tokom vikenda biti u granicama normalnih vrednosti, uz prijatno septembarsko vreme.

Kada su padavine u pitanju, pred nama je period suvog vremena.

Bonus video:

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading