ŠKOLSKA GODINA POČINJE SUTRA Komplet udžbenika oko 18.000, većina roditelja bira polovne knjige
EPA/MARTIN DIVISEK

Školsko zvono samo što nije zvonilo za početak nastave, a đaci još nisu u potpunosti spremni za početak škole. Svi još uvek jure knjige, nove, ali i polovne. Knjižare i štandovi za prodaju udžbenika trenutno su najposećenija mesta, a ispred njihovih ulaza formirani su dugi redovi.

Kada su udžbenici u pitanju, roditelji imaju dve opcije na raspolaganju, standardne knjižare i nove knjige, ili polovne koje se mogu naći na štandovima namenjenim za njihovu prodaju.

U knjižarama se cene pojedinačnih udžbenika za različite razrede osnovnih škola kreću u proseku između 700 i 900 dinara, dok je za cele komplete moguće ostvariti popust. Najskuplji su udžbenici za sedmi razred, komplet košta čak 18.500 dinara.

Prodavci polovnih knjiga nude povoljnije cene, pa su dobra opcija za roditelje koji žele da uštede.

Pojedinačne knjige kreću se od 300 do 500 dinara, u zavisnosti od udžbenika.

- Cena knjiga je uglavnom 400 dinara, neke se mogu naći za 300, neke za 500. Knjige su najčešće u potpunosti očuvane i u proseku jeftinije 40 do 50 odsto od novih udžbenika, što je velika ušteda kada se kupuje komplet. Ako jedan komplet u proseku u knjižari košta 18.000, ovde se može naći za 10.000 dinara - rekao je prodavac Zoran.

Prodavci na štandovima očekuju da će se broj kupaca još povećati.

ŠKOLSKA GODINA POČINJE SUTRA Komplet udžbenika oko 18.000, većina roditelja bira polovne knjige

EPA/MARTIN DIVISEK

 

- Sada je veće interesovanje za udžbenike u odnosu na prošle nedelje, naročito zato što roditelji nisu znali kako učenici polaze u škole. Sada kada je plan rada poznat, roditelji su sve zainteresovaniji. Ali prava gužva biće tek prve nedelje septembra, tako je svake godine. Najviše se prodaje sedmi razred, a ujedno su to i najskuplji udžbenici. Razlika u odnosu na knjižare je nekih 30 odsto - rekao je jedan prodavac polovnih udžbenika.

Šta su rešili roditelji

NIKOLA PAVLOVIĆ: KUPUJEMO NOVE KNJIGE

- Kupujem za dete koje je peti razred osnovne škole. Nisam detaljno gledao koja je cena udžbenika, pa ne znam kako se gde kreću cene. Opredelio sam se za nove udžbenike jer smatram da je to najsigurnija varijanta - rekao je Nikola Pavlović.

NENAD: ODLUČILI SMO SE ZA POLOVNE

- Zakasnili smo kada su se kupovale knjige preko rata u školi. Imamo dva učenika i visoke su cene, neophodno je izdvojiti dosta novca kada se sve nakupi. Sada kupujem za sedmi razred i to su najskuplje knjige. Odlučio sam se za polovne jer tako mje najpovoljnije, možemo da uštedimo. Programi se menjaju pa je bolje iskoristiti jeftiniju varijantu - rekao je Nenad.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading