REŠENE SVE NEDOUMICE Evo šta sve deca i roditelji treba da znaju pred početak školske godine
Alo!/Masanori Jošida

Tri modela, hiljadu pitanja. Ovako otprilike izgleda stanje nekoliko dana pred 1. septembar i početak nove školske godine. Dok u Ministarstvu prosvete tvrde da je sve razrađeno do detalja, roditelji i školarci su prilično zbunjeni jer im mnogo toga nije jasno. Ipak, tvrde nadležni, s prvim danima škole sve će doći na svoje mesto.

Kao što se zna, školska godina počinje regularno, manje-više kao da nema korone. U zavisnosti od epidemiološke situacije kasnije će se prelaziti na drugi ili treći, najrigidniji model. Za to će biti presudno u kojoj se od pet kategorija nalazi lokalna samouprava na čijoj je teritoriji škola. Kako kaže Slavko Gak, beogradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu, škole i predškolske ustanove apsolutno su spremne za 1. septembar.

REŠENE SVE NEDOUMICE Evo šta sve deca i roditelji treba da znaju pred početak školske godine

Alo!/Masanori Jošida

 

- Drago mi je da je krizni štab doneo odluku da škole krenu regularno. Svi parametri pokazuju da školska godina može da počne normalno, a posle ćemo, ukoliko bude bilo potrebno, reagovati i donositi nove mere u skladu sa epidemiološkom situacijom – kazao je Gak.

On je naveo da je posebno lepa vest što će ove godine u Beogradu biti više prvaka nego prošle godine - 16.919, a sličan broj mesta opredeljen je i za predškolske ustanove. Gak je, međutim, izrazio nezadovoljstvo brojem vakcinisanih prosvetnih radnika.

Konstantinidis: Zašto je bolje ići u školu

Predsednik Udruženja pedijatara Srbije Georgios Konstantinidis naveo je, pozivajući se na SZO, nekoliko razloga zbog kojih je bolje ići u školu nego pratiti onlajn nastavu:

- u svetu je registrovan veći broj slučajeva zaraze koronavirusom među decom za vreme onlajn nastave

- tokom onlajn nastave višestruko je porastao broj povreda dece u kući

- tokom onlajn nastave raste i broj slučajeva devijantnih ponašanja, počev od porodičnog nasilja preko seksualnog zlostavljanja do maloletničkih trudnoća.

Savet psihologa pred 1. septembar

Veći deo učenika se posle godinu dana vraća u normalan ritam. Mnogi će imati problema pri adaptaciji i ponovnom integrisanju u socijalno okruženje. Kako za Alo! savetuje psiholog Aleksandra Janković, deci treba prići što vedrije i pozitivnije u objašnjavanju toga da u školi, osim što stiču znanje, stiču i prijateljstva.

- Škola nije posao i to je važno da shvate, roditelji ne treba da ih opterećuju svojim konfuzijama koje su ih snašle zbog situacije sa koronavirusom. Naravno, nije u redu ni gurati ih pošto-poto da se druže na silu i sa svima, ali treba im reći da sigurno postoji neko ko je jako sličan njima i da je važno da imaju drugare iz škole osim onih sa društvenih mreža. Oni su za prethodnih godinu i po i ono malo socijalnih veština koje su stekli u najvećoj meri izgubili.

Kada su maske obavezne

Na početku školske godine, kada se bude primenjivao prvi model, deca će biti u obavezi da nose maske samo kad razgovaraju (još nema tumačenja da li se to odnosi i na razgovor dvoje koji sede u školskoj klupi) i kad odgovaraju. Nema objašnjenja ni ko će biti zadužen da ih kontroliše ukoliko se pod razgovorom misli i na razgovor van časa. Vakcinisani nastavnici ne nose maske, osim kad se deci približavaju na metar i po i bliže.

REŠENE SVE NEDOUMICE Evo šta sve deca i roditelji treba da znaju pred početak školske godine

Alo

 

Nevakcinisani nastavnici i školsko osoblje non-stop nose maske. Ukoliko se neko u odeljenju zarazi, učenici nose maske neprestano. Dozvoljene su sve vrste maski.

KOVID OPASAN I ZA NAJMLAĐE

Upravnik Pedijatrijske klinike na Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta dr Vladislav Vukomanović upozorio je roditelje da dobro razmisle i vakcinišu decu, jer je kovid 19 nepredvidiva bolest i može ozbiljno da ugrozi i najmlađe. Kako je rekao, nije moguće predvideti kakve će simptome ispoljiti dete, da li će proći sa blažom kliničkom slikom ili razviti pneumoniju. Među prioritetima su, kaže, ona deca koja već imaju narušen imunološki sistem, oni koji imaju astmu, dijabetes...

- Na institutu je ponovo otvoren deo za pacijente sa koronom, trenutno su dva deteta hospitalizovana. Pre sedam dana bilo ih je sedam, medu kojima i jedan petnaestogodišnjak sa teškom pneumonijom - istakao je Vukomanović.

Podela škola u pet kategorija

Kako će se u nekoj školi odvijati nastava zavisi od toga u koju će od pet kategorija biti stavljena ta obrazovna ustanova, što dalje zavisi od lokalne samouprave na čijoj je teritoriji. Odluke o tome donosiće se na nedeljnom nivou. Opštine i škole svrstavaće se u kategorije po dva kriterijuma: po broju novozaraženih na 100.000 stanovnika u poslednje dve sedmice i po procentu pozitivnih testova u istom periodu. Prve dve kategorije spadaju u zelenu zonu, treća u žutu (drugi model nastave) i četvrta i peta u crvenu (treći model nastave). Evo kako se kategorišu opštine, pa samim tim i škole.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading