NEVEROVATAN IZUM Robot pomaže u imunizaciji, deset doza pretvara u 12 vakcina
Tanjug

U trenutku kada se Tajland bori sa najgorim talasom korona virusa, istraživači u zemlji razvili su mašinu za efikasnije korišćenje doza vakcine protiv kovid-19 i optimizaciju nedovoljnih zaliha.

Sistem "AutoVak" koristi ruku robota i može da izvuče 12 doza vakcine AstraZeneka za četiri minuta iz bočice, prema istraživačima sa Univerziteta Čulalongkorn, koji su izumeli mašinu koja se od ponedeljka koristi u univerzitetskom centru za vakcinaciju, prenosi Rojters.

Kako navode tajlandski naučnici, to je za 20 odsto više od standardnih 10 doza koje se ručno uzimaju, a mašina trenutno radi samo na dobijanju više doza vakcine AstraZeneka, na čijim bočicama je navedeno da mogu dati 10 do 11 doza.

-Mašina sa tačnošću garantuje da možemo dobiti dodatnih 20 odsto iz svake bočice, a to znači da ako imamo AstraZeneka vakcine za milion ljudi, ova mašina može povećati broj doza za 1,2 miliona ljudi - saopštili su sa Univerziteta.

Tajland je držao kovid-19 u velikoj meri pod kontrolom tokom većeg dela pandemije, ali zaraznije varijante poput Delte povećavaju broj slučajeva i smrtnih ishoda od aprila, što pojačava pritisak na vlasti da ubrzaju vakcinaciju.

Do sada je oko 9 odsto tajlandske populacije sa više od 66 miliona stanovnika potpuno vakcinisano, a dalju imunizaciju ometaju manje zalihe vakcina od predviđenih.

Tajlandski istraživački tim je saopštio da bi mogli da proizvedu još 20 jedinica AutoVak u roku od tri ili četiri meseca, ali da će im za proširenje biti potrebna državna sredstva i podrška, pošto prototipna mašina košta 76.243 dolara.

Oni navode da planiraju da naprave slične mašine za upotrebu na vakcinama Fajzer i Biontek i Moderna i poručuju da one olakšavaju rad zdravstvenim radnicima, koji su zbog situacije često preumorni, i smanjuju šansu za ljudske greške.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading