ISTRAŽUJEMO Evo zašto se u Srbiji manje umire od korone nego u zemljama u okruženju, svaki sedmi ide u bolnicu
Alo

Kako je istakao predsednik Aleksandar Vučić, Srbija prima između 12 i 14 odsto kovid pacijenata na bolničko lečenje, dok je, primera radi, u Nemačkoj to četiri ili pet odsto.

- Mi preuzimamo mnogo više na državna pleća - precizirao je šef države.

DOVOLJNO OPREME

Upravo iz ovog razloga veoma su važni bolnički kapaciteti, a naša zemlja na tome ubrzano radi još od početka pandemije. Kako za Alo! kaže sagovornik koji je od prvog dana učestvovao u radu Kriznog štaba, baš na insistiranje predsednika Srbije na vreme su usvojeni planovi o gradnji specijalizovanih kovid bolnica.

- Ako se sećate, kineski tim stručnjaka koji je bio u poseti Beogradu u proleće prošle godine razgovarao je odmah po dolasku sa Vučićem. I preneli su mu iskustva iz Kine gde su u rekordnom roku, u Vuhanu, izgradili ogromnu bolnicu. Potom je odlučeno da se ista strategija primeni kod nas. Tako sada imamo bolnice u Batajnici i Kruševcu, dok će treća, u Novom Sadu, uskoro biti otvorena - ističe naš sagovornik, i dodaje da se to pokazalo kao pun pogodak u trenucima kada je broj hospitalizovanih kod nas dostigao 9.000-10.000.

Samim tim, kako naglašava, mogli smo više ljudi da smestimo u bolnice umesto da se leče kod kuće i mnogo života je time spaseno.

- Naravno, veoma je bitno i što je obezbeđeno dovoljno medicinske opreme, pre svega respiratora - zaključuje sagovornik Alo!.

Treće specijalna kovid bolnica na novosadskom Mišeluku biće otvorena najverovatnije već početkom septembra. U toku su završni građevinski radovi. Bolnica ima 19.500 kvadrata, 220 kreveta na intenzivnoj i 404 na poluintenzivnoj nezi. Osim bolničke zgrade sa tri lamele, imaće i kuhinju, magacin, magacin apoteke, kapelu, kotlarnicu i prostor za medicinske gasove uz prateće parkinge i druge saobraćajne površine. U samoj bolnici će biti i dve operacione sale, angiosala, dva rendgena, dva skenera, odeljenja sa ultrazvukom, endoskopija, laboratorija, pet ambulanti i osam dijaliznih mesta. Takođe, tu će biti i banka krvi.

KLINIČKA SLIKA

ISTRAŽUJEMO Evo zašto se u Srbiji manje umire od korone nego u zemljama u okruženju, svaki sedmi ide u bolnicu

Alo

 

Direktorka Instituta „Batut“ Verica Jovanović kaže da se broj pacijenata na bolničkom lečenju udvostručio u poslednje dve sedmice i da njihove kliničke slike nisu lake, kao i da većina pacijenata zahteva kiseoničku potporu. Naglasila je da se najveći broj novoobolelih nije vakcinisao i pozvala sve koji nisu primili vakcinu da to učine.

- Da bi u celokupnoj populaciji došlo do smanjenja zaražavanja, preventivne mere koje nikada nisu ukinute treba pojačati. Prema tome, važna je naša samoodgovornost, ali istovremeno i osećaj prema kolektivu. Ne zaboravimo distancu, izbegavanje okupljanja i poštovanje svih higijenskih mera koje smo više puta do sada i spominjali i primenjivali. I naravno, ne zaboravimo vakcinaciju - istakla je Jovanovićeva.

Štab će se uskoro sastati

Kako saznaje Alo!, konsultacije članova Kriznog štaba su svakodnevne, ali još nije doneta odluka kada će biti održana sledeća sednica. Svi su zabrinuti rastom brojki u kratkom razdoblju, mada ohrabruje što se broj mrtvih ne povećava istom dinamikom.

- Kao najveći izazovi procenjeni su masovni povratak turista sa letovanja i početak školske godine. Zasad većinsko raspoloženje u štabu je da deca krenu u školu normalno, međutim, sve će zavisiti od procene koja će biti napravljena pred 1. septembar - rečeno nam je juče u Kriznom štabu.

Moderna štiti na duže staze

Dobre vesti stižu iz Amerike. „Modernina“ vakcina koja je dostupna građanima u Srbiji omogućava efikasnu zaštitu na duži rok. Nova studija pokazala je da su osobe koje su dvaput imunizovane tom vakcinom i šest meseci nakon druge doze imale visok nivo antitela na virus kovid 19, uključujući i delta varijantu.

- Zadovoljni smo ovim novim podacima - rekao je izvršni direktor „Moderne“ Stefan Bansel.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading