SVAKI PETI ŽITELJ ZAGAZIO U SEDMU DECENIJU Broj starijih u zemlji drastično se uvećava
Foto: Pixabay

 Svaki peti stanovnik Srbije u krštenici beleži više od 65 godina, a svaki sedmi ima tek 15 leta, pokazuju procene Republičkog zavoda za statistiku.

Najstariji su žitelji Zaječarskog okruga, gde se gotovo trećina rodila sredinom prošlog veka, a istovremeno broj dece je sve manji, pa je tako na spisku rođenih od 2005. do danas svega 11,2 odsto od ukupnog broja stanovnika.

Na listi pet najstarijih oblasti pored Zaječarske su i Pirotska, Borska, Braničevska i Rasinska, i u svima njima više od četvrtine stanovništva je u trećem dobu. S druge strane, najmanji udeo starije populacije je u Pčinjskoj oblasti oko 16 odsto.

Jelena Stojilković Gnjatović sa Odseka za demografiju Geografskog fakulteta u Beogradu kaže da ove podatke treba uzeti sa rezervom jer to nije popis nego procena i radi se na osnovu trendova u fertilitetu i mortalitetu. Prema njenim rečima tek sledeće godine, kada se uradi novi popis, imaćemo precizne podatke o starosnoj strukturi stanovništva.

- Ono što najviše utiče na podatke o starosti su natalitet, mortalitet, eksterni faktori, kao što je ove godine recimo korona, i migracije koje ne ulaze u procenu - ističe naša sagovornica.

Između 2002. i 2020. udeo mlađih od 15 godina je smanjen sa 16,1 odsto na 14,3 odsto, dok je istovremeno udeo starijih od 65 povećan sa 16,6 odsto na 21,1. Jelena Stojilković Gnjatović objašnjava da se, sa druge strane, desilo i "podmlađivanje" starih, jer je na spisku sve više onih koji imaju "tek oko 60".

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading