MOGUĆE FORMIRANJE CIKLONA Donosi velike temperaturne promene, a od polovine jula vreme više neće biti isto
Alo/ Ilustracija

Danas će ka nama iz severne Afrike strujati ekstremno topao vazduh te će preovlađivati sunčano uz maksimume koji će se najčešće kretati između 34 i 39 stepeni Celzijusa, a danas bi ponegde, najpre u Zetsko-Bjelopavlićkoj ravnici, kao i ponegde nad jugoistokom regiona moglo biti i oko 40 stepeni Celzijusa, saopštio je meteorolog Marko Čubrilo putem svoje Fejsbuk stranice.

Posle podne, tokom današnjeg dana, pa sve do petka sredinom dana u košavskom području duvaće pojačan jugoistočni vetar koji će u nekoj meri umanjiti osećaj vreline, ali reč će biti o toploj vrijanti košave koje će noć ka petku nad ovim delom regiona učiniti ekstremno toplom i ponegde minimum neće pasti ispod 27 stepeni Celzijusa.

U petak popodne, preko regiona bi trebalo da počne da se premešta sve vlažniji vazduh koji bi se u toku noći ka petku prebacio preko Alpa.

- Za sada deluje da bi ona mogla početi nad središnjim predelima regiona već u petak posle podne, a najizražernija bi trebala biti nad delom središnjih predela Hrvatske i BiH, a posebno nad severoistokom BiH, zapadom Srbije i velikim delom Vojvodine gde bi u noći ka suboti moglo biti jakih grmljavinskih pljuskova, lokalnih nepogoda i prolazno olujnog vetra - objasnio je meteorolog.

Prognoza za vikend

Svakako će osvežiit i već u petak na zapadu regiona maksimum oko 32 stepena Celzijusa, dok bi na istoku i dalje bio i do 38 stepeni Celzijusa. Za vikend svežije uz maksimume od 25 do 29 stepeni Celzijusa, a samo ponegde na istoku i jugu i do 33 stepena Celzijusa.

U subotu bi bilo i lokalne pojave grmljavinskih pljuskova, posebno nad središnjim i jugoistočnim predelima, a neki od modela poput ECMWF-a i ICON modela pljuskove ponegde nad kontinetalnim predelima simuliraju i u nedelju i ponedeljak.

 

 

Kao i obično ovakvi slabi frontovi najmanje padavina daju jugu i jugoistoku regiona i nad ovim predelima bi vrlo lako sve moglo proći bez kiše uz manje osveženje.

Vreme u narednom periodu

Oko 12. jula stoji signal za pružanje novog, hladnog, fronta preko središnje Evrope ka Alpima. Za sada ovaj front modeli imaju kao znatno jači te bi oko 14. jula moglo doći do formiranja sekunrdarnig ciklona negde nad severom Italije ili čak nad severnim Jadranom.

U toplom sektoru tog ciklona oko 13. jula ka nama bi na kratko strujao ekstremno topao vazduh i maksimumi bi ponovo dostizati vrednosti preko 37 stepeni Celzijusa. ECMWF tu simulaciju drži već nekoliko dana, a od sinoć mu se pridružio i GFS. Ukoliko se ta sinoptika zaista ostvari biće to dosta retka situacija za letnji deo godine kada je Jadran u pitanju.

Za kopnene predele to bi značio jače pogoršanje, grmljavinske pljuskove, ponegde i obilniju kišu, prvo na zapadu, a zatim i na istoku regiona, a sve bilo praćeno i osetnijim osveženjem.

Posle ovog osveženja, ma kakvo ono bilo, iza 21. jula modeli simuliraju umereno otopljenje, a za sada nema signala za neki nov, vreo, talas, i maksimumi bi se trebalo kretati od 27 do 32 stepena Celzijusa. Sumirano, do petka posle podne vrelo, zatim lokalne nestabilnosti, ponegde veoma jake i osveženje za dolazeći vikend.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading