Ana Brnabić
Tanjug/Jaroslav Pap
Ana Brnabić

Tanjug/Jaroslav Pap

Ana Brnabić , Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Ona je navela je da su dva ključna problema kojima je potrebni pružiti posebnu pažnju jeste prehrambena industrija koja, kako kaže, ne daje dovoljan doprinos našem BDP-u.

"Može čak i ubuduće da ima negativan uticaj na naš BDP. To je nedopustivo i to moramo u budućnosti da menjamo", rekla je ona.

Druga stvar je veće ulaganje u mlade poljoprivrednike.

"To je ono na čemu ćemo svakako nastaviti da radimo i kao republička Vlada i kao pokrajinska vlada", rekla je Brnabić.

Kako je rekla, dobro je što se Novi Sad i Vojvodina i Srbija pozicioniraju kao jedan od centara evropske poljoprivrede.

"Mislim da Ministarstvo poljoprivrede ima jako dobru strategiju", ocenila je premijerka.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović naglasio je da Vlada Vojvodine kao i Vlada Srbije učestvuje aktivno i radi na poboljšanju uslova u privredi.

"Kompanije iz više od 60 zemalja prisutne su na novosadskom sajmu i to najbolje govori o tome kakva je danas naša poljoprivreda, govori o naporima koje Vlada Republike Srbije, nadležno ministarstvo ali i svi drugi pa i Pokrajinska vlada udruženo čine na tome da se uslovi u poljoprivredi poboljšaju", kaže on.

On je istakao veoma dobru saradnju koju Pokrajinska vlada i njen resorni sekreterijat za poljoprivredu ima sa Ministarstvom poljoprivrede.

"Radimo zajedno i na rešavanju pitanja investicija u oblasti navodnjavanja, na dovođenju investitora u toj oblasti, imamo definisane razvojne mere koje su kompatibilne i koje se nadopunjuju, imamo sve elemente koji nam ukazuju na optimizam u ovoj oblasti i sada je vazno da ovaj proceš ne sme da stane i da taj trend nastavimo i narednih godina", rekao je Mirović.

Premijerka Brnabić obišla je i štandove stranih investitora i najavila da će ubuduće raditi na dovođenju još vise investitora iz inostranstva.

Takođe je pomenula da je sa MMF-om razgovarala o novom aranžmanu naglasivši da se polako približavamo dokumentu koji će biti naš novi aranžman i da to možemo da očekujemo u toku ovog leta.

Zajedno sa premijerkom Brnabić i pokrajinskim premijerom Mirovićem, Novosadski sajam poljoprivrede obišli su i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.