Tašmajdanski park
Alo / Josida Masanori
Tramvajski turizam

Alo / Josida Masanori

Tramvajski turizam, Foto: Alo / Josida Masanori

Na trasi popularne dvojke, turistički vodič Ljubiša Đorđev upoznaje putnike sa tajnama najstarije kuće u Beogradu, istorijom Tašmajdanskog parka, zašto na zgradi Pravnog fakulteta piše „pogrešna“ godina, zašto Botanička bašta nosi naziv „Jevremovac“ i drugim zanimljivostima grada...

„Travmaj zvani Beograd“ turu započinje na okretnici tramvaja kod zoološkog vrta i obuhvata trasu popularne dvojke, ulicu Tadeuša Košćuška, stanicu kod Beogradske tvrđave, pa pored Pristaništa, Karađorđevom ulicom do Železničke stanice, zatim Nemanjinom, Resavskom i Bulevarom kralja Aleksandra do Vukovog spomenika, pa ulicom 27. marta i Džordža Vašingtona do „Beka“. Vožnja traje 60 minuta.

Svi zainteresovani mogu da se prijave za vožnju tramvajem sredom, četvrtkom i petkom do 16 časova u info centru TOB-a. Za turiste su takođe organizovane ture petkom u 19 i 20 časova i subotom u 15 i 16 sati.


Šta znači Tašmajdan

Tašmajdanski park

Alo / Josida Masanori

Tašmajdanski park, Foto: Alo / Josida Masanori

Tašmajdanski park je dobio ime po čuvenim rudnicima kamena iz doba turske vladavine - taš kao kamen i majdan kao rudnik. Ispod parka se i danas nalaze mnogobrojni tuneli u kojima se iskopavao određeni kamen, koji je bio omiljeni građevinski materijal turskih neimara u tom periodu. Delovi današnje beogradske tvrđave izgrađeni su od kamena iz ovih rudnika.

Greška na Pravnom?

Pravni fakultet u Beogradu

Alo / Rajko Ristić

Pravni fakultet u Beogradu, Foto: Alo / Rajko Ristić

Na zgradi Pravnog fakulteta Beogradskog univerziteta je iznad ulaza ispisana 1808. godina, iako je zgrada napravljena 1938. godine. Razlog je to što je Dositej Obradović u Beogradu čuvenu Veliku školu osnovao 1808. godine, iz koje je kasnije izrastao Univerzitet.

Kraljica je volela da vozi

Kraljice Marije ulica

Printscreen

Kraljice Marije ulica, Foto: Printscreen

Jedna od najprometnijih ulica na trasi dvojke je ulica Kraljice Marije, koja nosi ime po kraljici Mariji Karađorđević. Ona je rođena kao rumunska princeza 1900. godine, a udala se za kralja Jugoslavije 1922. Bila je omiljena u narodu i poznata je po tome što je volela da vozi automobile, kao i po tome što je svojim automobilom išla širom Jugoslavije.

Ime po dedi kralja Milana

Botanička bašta

Tanjug Sava Radovanović

Botanička bašta, Foto: Tanjug Sava Radovanović

Botanička bašta je prvobitno osnovana na obali Dunava 1874. godine, ali rastinje je bilo plavljeno više puta, zbog čega je kralj Milan dao svojih pet hektara Beogradskom univerzitetu. Tu je osnovana nova botanička bašta, a jedini uslov kralja Milana je bio da bašta bude nazvana po njegovom dedi, gospodaru Jevremu Obrenoviću, tako da je zvanični naziv „Jevremovac“ i danas aktuelan.

Najstarija kuća

Najstarija kuća u Beogradu

Alo / Josida Masanori

Najstarija kuća u Beogradu, Foto: Alo / Josida Masanori

Napravljena je 1724. godine u baroknom stilu i to je bila kuća Švajcarca Nikolasa Doksata Demoreza, austrijskog vojnog komandanta beogradske tvrđave. Kruži legenda da je podrum ove kuće na Dorćolu podzemnim tunelima povezan sa Kalemegdanom, ali za sada još nema naučnih dokaza za to. Tuneli zaista kreću iz podruma kuće i idu prema tvrđavi, ali su zatrpani zemljom i puni vode.

Komentari (1)

Сараџогла

12.03.2018 19:09

Када пролазите трамвајем у близини споменика босанског србина гаврила чеке са надимком принцип слободно реците да је то младић који је кукавичким чином убио најпре Софију па Фердинанда.Тиме је учинио да три детета постану сирочићи.А онда У Првоме светском рату који је он изазвао умрло МИЛИОН и 100 срба а МИЛИОН и 250 хиљада осакаћено.