šakal
Foto: Alo/Profimedia

Međutim, kako kaže Marija Spasić, stručni savetnik u Lovačkom savezu Srbije, ove životinje za čoveka retko su opasne, a jedini razlog zbog kojeg se pojavljuju u gradskim sredinama je hrana.

- Šakali su predatori i pripadaju pripadaju porodici pasa. Mogu da se pojave u gradskim i prigradskim naseljima, odnosno svuda gde postoji nepropisno skladištenje otpada. Iako su predatori, ove životinje su po prirodi oportunisti i radije će uzeti hranu koja im je na raspolaganju nego što će trošiti energiju na lov - kaže za Alo! Marija Spasić.

- Spadaju u red životinja koja nisu samo mesojedi, već mogu da jedu i biljnu hranu, pa ako i dođu do gradskih sredina, obično ljudi mogu da ih vide kod kontejnera. Tu lako nalaze hranu - kaže Spasić, i dodaje da šakali obično ne predstavljaju veliku opasnost po ljude, ali mogu da budu prenosioci ehinokokoza.

- To stoji u teoriji, ali u praksi nema zabeleženih slučajeva. Morali bi da pojedete hranu koja je došla u dodir sa fetusom i mokraćom šakala. U Srbiji se radi vakcinacija protiv besnila, i za to nema bojazni. Šakali mogu da napadnu čoveka jedinu u slučaju odbrane, ali za sada nemamo zabeleženih napada na ljude.

- Uglavnom napadaju manje pse, kokoške, bilo je prijava i da su napadali ovce. Takođe, specifični su i po načinu na koji se oglašavaju. To ljude često može da uplaši jer njihovo zavijanje podseća na dečji plač, ali to je samo način njihove komunikacije. Tako ili druge dozivaju u lov ili mužjak doziva ženku za parenje - rekla je Marija Spasić za Alo!. 

BONUS VIDEO:

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading