bazen
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen/Twitter

Kako da uklone spoljnu klimu ako nemaju terasu, kolika dužina creva bi bila potrebna ako se sprovede do krova, kuda će to crevo da vodi, kako da se crevo sprovede do dvorišne fasade ako neko nema izlaz na tu stranu, "zar kroz komšijske stanove"... samo su neka od pitanja koja su se pojavila na vest da će klima uređaji morati da se premeste, tako da budu "nevidljivi".

Podsetimo, reč je o jednoj od novina predviđenih izmenama Zakona o planiranju i izgradnji, koje su u skupštinskoj proceduri. Rok koji je ostavljen je 10 godina, ali je za neke i kraći - za vlasnike zgrada javne namene u granicama nepokretnih kulturnih dobara i zaštićenoj okolini kulturnih dobara je dve godine, a za vlasnike zgrada, odnosno posebnih delova objekata u granicama nepokretnih kulturnih dobara i zaštićenoj okolini pet godina. Pravilo se ne odnosi na fasade koje "gledaju" ka dvorišnoj strani.

Serviseri klima su za medije objasnili na koji način je to moguće uraditi, koja su moguća rešenja, ali i koliko to može da košta.

Rešavati problem na licu mesta

Nemanja Sučević, montažer u jednoj beogradskoj firmi kaže da će to biti veoma veliki problem za ljude koji nemaju terasu, jer kod nas "to nije uređeno u startu".

- Tražiće se neko rešenje, sve zavisi da li ta kuća ili zgrada ima krov, da li postoji mogućnost da se dođe do tog krova, da bi ta spoljašnja jedinica bila sakrivena, da se ne vidi - kazao je on "za Blic".

Naglašava da sve zavisi od klime do klime, koliko je dozvoljen razmak između unutrašnje i spoljašnje jedinice, da bi instalacija bila između njih.

- Neki uređaji imaju dozvoljeno do 10 metara, neki do 20, neki do 30... Kada stupi taj zakon na snagu, to bi sve trebalo da se rešava u hodu, na licu mesta. Kada neko potražuje klima uređaj, da na licu mesta izađe neko od majstora i pogleda da li postoji rešenje za montažu klima uređaja i koliko bi bila instalacija - dodaje serviser.

Klima gubi kapacitet na veće dužine

Ukoliko dužina creva bude veća, Sučević kaže da će klime sigurno gubiti kapacitet pri radu.

- Tu se odmah gleda raspored prostorija, gde će stajati klima uređaj, kolika je razdaljina.. Sve instalacije, odnosno crevo koje izbacuje kondenzovanu vodu, mora da bude pod konstantnim padom. Ako stavite na jedan zid klimu i ona vam ide kroz na primer tri zida, da bi izašao kroz dvorišnu stranu, onda to crevo konstantno mora da pada - pojasnio je on.

Onda će, prema njegovim rečima, u trećoj prostoriji "maltene da vam instalacija udara dole u pod i da vam izlazi toliko nisko".

Rešenje su pumpe za kondenzovanu vodu

Ukoliko ta novina predviđena izmenama Zakona o planiranju i izgradnji stupi na snagu, Sučević smatra da će onda morati da "stupe na snagu i pumpe za kondenzovanu vodu".

- To je pumpa koja se postavlja ispod unutrašnje jedinice, u nju kaplje voda i pumpa izbacuje kroz to crevo. Onda to crevo može da ide i ravno i uzbrdo - naveo je Sučević kao rešenje što se tiče kondenza.

Ipak, ukoliko Zakon stvarno stupi na snagu, mišljenja je da će to da bude "užasan problem za nas kao majstore i za ljude koji žele da imaju klima uređaj".

Optimalno rešenje "skrivene" klime unutar terasa

Serviseri iz Valjeva smatraju da je optimalno rešenje iskustvo koje su sa postavljanjem klima imali u glavnom gradu Austrije.

- U Beču smo radili i primenili rešenje koje po našem mišljenju jeste pravo, a to su “skrivene” klime unutar terasa, postavljene do zida i poda terase. Dakle, tamo spoljna jedinica ne sme da bude nakačena na terasu i da prelazi njen gabarit i tako bi, bez obzira da li se terasa nalazi na “licu” ili “leđima” zgrade, to moglo da se najjednostavnije reguliše i kod nas – kažu oni.

Premeštanje klime 14.000 dinara

Ako živite u unutrašnjosti Srbije u stambenoj zgradi i imate sreće da vam je klima uređaj postavljen na samo metar od terase koja je pri tome otvorena i gleda u dvorište zgrade, premeštanje klime stajaće vas “minimalnih” 14.000 dinara, kažu serviseri.

Naime, usluga uklanjanja klime sa mesta na kojem se nalazi košta 4.000, njeno ponovno postavljanje na drugu propisnu lokaciju je 8.000, a instalacija 2.000 dinara po dužnom metro kabla. Reč je o trenutnim cenama u unutrašnjosti Srbije, dok bi vas ovaj posao u Beogradu, ukoliko biste ga realizovali ovih dana, koštao 10-15 odsto više, zavisno od toga koji servis za klima uređaje biste angažovali.

Serviseri ne veruju da se može izvesti ono što je planirano

Čini se da nakon najave o mogućoj primeni novine premeštanja klima po predviđenim izmenama Zakona o planiranju i izgradnji, firme koje se bave servisiranjem ovih uređaja mogu zadovoljno da trljaju ruke. Međutim, serviseri iz Valjeva i Kraljeva s kojima smo razgovarali, niti su oduševljeni što bi očito imali više posla, niti su ubeđeni da je ono što se planira moguće izvesti.

Naime, njihov zajednički odgovor na pitanje kako premestiti klima uređaj da bi bio po predviđenim novim propisima jeste sledeći: “Jedino je moguće sprovesti u delo ako stan ima terasu koja gleda u dvorište zgrade”.

- S druge strane, uvereni smo da će to biti neizvodljivo za stanove koji su pozicionirani na “licu” zgrade i nemaju pristup “leđima” objekta. Razvlačenje creva kroz tuđe stambene jedinice niti je dozvoljeno, da jeste koštalo bi ekstremno puno novca, a efekat bi bio praktično nikakav, jer što duže crevo to manji učinak klime, svejedno da li je reč o hlađenju ili zagrevanju – kažu oni.

Zastakljene terase će morati da se uklone

Sledeći problem koji ističu jeste šta će biti sa onim vlasnicima stanova koji su svoje terase zastaklili, kako bi dobili nešto više kvadrata stambenog prostora, a takvih nije malo?

- Prvo će morati njih da uklone, a to je investicija koja nije nimalo mala i jednostavna. Sem toga, ni zastakljivanje terasa nije bilo po zakonu, pa se ipak masovno sprovodilo. Dakle, da bi spoljna jedinica bila unutar terase, moraće prvo da skinu stolariju. Potom, moraće klime, da bi sve funkcionisalo kako treba, da bude u istoj liniji za svaku stambenu jedinicu. A u jednoj zgradi od 30 stanova svi imaju ideju kako je bolje, jer neko želi da mu klima bude usmerena na dnevni boravak, a neko u spavaću sobu. Potom, šta sa stanovima koji imaju više od jedne klime, kako kod njih dve spoljne jedinice spakovati unutar terase promera dva sa metar – konstatuju i ujedno se pitaju serviseri klima uređaja s kojima smo razgovarali.

Slažu se da će svi ovi poslovi, ako ih bude, lakše biti sprovodivi u unutrašnjosti zemlje, gde je više privatnih stambenih objekata, odnosno kuća, na koje se ove obaveze ne odnose.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (4)

Loading
xy

12.07.2023 22:09

Ma nema od toga ništa ... jedini efekat bio bi masovni protest na ulicama ... a kako se menja klima za deset godina biće nemoguće živeti lei bez klima-uređaja u većini stanova na koje bi se ovo odnosilo.

Denis

12.07.2023 22:12

Pošto su fasade tako dobro uređene i održavane treba ukloniti klime, da ne kvare izgled prelepih fasada sa kojih odpada malter i padaju terase. Ovaj zakon je predlagao neko, ko ima novu kuću ili nov stan sa podnim hlađenjem.

frgtyh

12.07.2023 23:31

jel mogu da platim kaznu 50k i da mi ostane klima gde jeste?

yhuj

12.07.2023 23:32

ma ovo treba da vazi samo za javne objekte , dal su normalni...