POTPISANO Okvirni sporazum za uslugu personalne asistencije
Alo/Beoinfo

Na nivou Sekretarijata za socijalnu zaštitu zaključen je novi okvirni sporazum sa izabranim licenciranim pružaocem usluge personalne asistencije, Centrom za samostalni život osoba sa invaliditetom Srbije iz Beograda, a po prethodno sprovedenom postupku javne nabavke.


Ugovorena vrednost usluge iznosi 119 miliona dinara. Tokom trajanja okvirnog sporazuma, planirano je da se za uslugu personalne asistencije utroši oko 200.000 sati.

– Grad Beograd i Sekretarijat za socijalnu zaštitu prepoznaju probleme sa kojima se osobe sa invaliditetom suočavaju. Trudićemo se da i ubuduće budemo važan oslonac u njihovoj borbi, da unapređujemo postojeće, ali i da uvodimo nove usluge u sistem socijalne zaštite – izjavila je gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Aleksandra Čamagić.

Prema njenim rečima, usluga personalne asistencije obuhvaćena je sistemom usluga socijalne zaštite Grada Beograda, počev od 2016. godine, i od tada se sprovodi u kontinuitetu.

– Usluga je prvobitno pružana za 50 korisnika, dok trenutno uslugu koristi 90 osoba. U narednom periodu planirano je povećanje broja korisnika u skladu sa iskazanim potrebama i kapacitetom pružaoca usluge. Na taj način potvrđujemo da je jedan od prioriteta socijalne politike Grada Beograda unapređenje kvaliteta usluga koje pruža korisnicima, kao i odgovoran odnos prema svim socijalno ugroženim i marginalizovanim društvenim grupama kojima je podrška neophodna – istakla je Čamagićeva.

Kako je rekla, svrha usluge personalne asistencije je pružanje podrške korisniku usluge u održavanju i unapređivanju kvaliteta njegovog života kroz održavanje što većeg stepena samostalnog života i uz aktivno učestvovanje u zajednici.

– Ovom uslugom obezbeđuje se odgovarajuća praktična podrška koja je korisniku neophodna za zadovoljavanje osnovnih, ličnih i društvenih potreba koje fizički nije u stanju da zadovolji bez pomoći koja je istovremeno lična i praktična. Usluga personalne asistencije korisnicima pruža mogućnost izbora aktivnosti koje bi im inače bile nedostupne – precizirala je gradske sekretarka za socijalnu zaštitu.
POTPISANO Okvirni sporazum za uslugu personalne asistencije

Alo/Beoinfo

 


Usluga personalne asistencije dostupna je punoletnim licima sa invaliditetom sa procenjenim I ili II stepenom podrške, a koja ostvaruju pravo na uvećani dodatak za pomoć i negu drugog lica. To su lica koja su sposobna za samostalno donošenje odluka, radno su angažovana ili su aktivno uključena u rad različitih udruženja građana, sportskih društava, političkih partija i drugih oblika društvenih aktivnosti, odnosno lica koja su uključena u redovni ili individualni obrazovi program.

Personalni asistent angažovan je u radu sa jednim korisnikom, najmanje 20, a najviše 40 sati nedeljno, prema procenjenim potrebama i kapacitetima korisnika, o čemu rešenjem odlučuje Gradski centar za socijalni rad.

– Beoma mi je drago što u susret Međunarodnom danu osoba sa invaliditetom potpisujemo novi okvirni sporazum sa licenciranim pružaocem usluge personalne asistencije. Ovaj vid pomoći i podrške osobama sa invaliditetom je omogućio da vode samostalan i produktivan život kao ravnopravni građani u svojoj zajednici. Na listi čekanja, prema podacima iz oktobra meseca, ukupno je 15 lica, a plan je da u narednom periodu svi zainteresovani korisnici i dobiju uslugu – izjavila je sekretarka Čamagić.

Predsednica Centra za samostalni život osoba sa invaliditetom Srbije Mimica Živadinović rekla je da je ova usluga od velikog značaja kako za naše korisnike tako i za njihove porodice.

– Posebno nam je drago što Grad prepoznaje to i uvećava izdvajanja za ovu uslugu kako bi uključili sve korisnike kojima je ovaj vid pomoći potreban – izjavila je Živadinovićeva.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading