OBALA JASENOVAČKIH ŽRTAVA Šetalište na Savi preimenovano u znak sećanja na žrtve iz Jasenovca
Alo

- Aleksandar Vučić je želeo da sačuva sećanje i zaštiti uspomenu na stradalnike iz sistema koncentracionih i logora smrti u Jasenovcu. Jasenovačke žrtve predstavljaju najstrašniji simbol stradanja pripadnika srpskog, jevrejskog, romskog, kao i drugih naroda tokom Drugog svetskog rata na području Jugoslavije - rekla je zamenica predsednika Skupštine Grada Andrea Radulović.

Na osnovu inicijative zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, Splitska ulica na Voždovcu nosiće ime cara Justinijana Prvog, a Ulica Augusta Cesarca na Savskom vencu - cara Iraklija. Štrosmajerova u Zemunu postaće Ulica kneza Pavla Karađorđevića, a Petra Zrinjskog - Ulica princeze Olivere.

Sušačka ulica, na teritoriji Voždovca, preimenovana je u Ulicu Draginje Gavrilović, autorke „Devojačkog romana”, koji se smatra prvim ženskim romanom kod Srba, a Supilova ulica na Zvezdari u Ulicu Kosare Cvetković, srpske književnice, prevodioca, likovne umetnice, fotografa, pedagoga, književne i pozorišne kritičarke. Ulica Matije Gupca na teritoriji Rakovice zvaće se po Jelki Bojkić Makavejev, prvoj diplomiranoj veterinarki u tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji.

Ulicu na prostoru Beograda na vodi dobiće vožd Đorđe Stratimirović, a reč je o saobraćajnici koja vodi od zgrade pošte na Savskom trgu do glavne kule na prostoru Beograda na vodi. Deo Podavalske ulice u Resniku poneće ime Svetog vladike Nikolaja Žičkog.

Dubrovački Srbi Ivan Stojanović i Nikša Gradi dobili su sada već bivše ulice Gospićka, odnosno Bana Mladena.

OBALA JASENOVAČKIH ŽRTAVA Šetalište na Savi preimenovano u znak sećanja na žrtve iz Jasenovca

Alo

 

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je da nove odluke o imenovanju ulica pokazuju da poštujemo sopstvenu istoriju, tradiciju i kulturu, te da ne zaboravljamo one koji su nešto učinili za nas. On je podsetio da smo u vremenu koje je iza nas živeli u različitim državama, te da je Beograd bio glavni grad različitih zemalja.

- Tako smo došli u situaciju da imamo jedan broj naziva ulica koji više nemaju nikakve veze sa Srbijom ili se pak zovu po ljudima koji nama nisu bili naklonjeni, među kojima je Štrosmajer, koji više neće imati ulicu u Zemunu. Ali, zato ćemo imati ulicu po knezu Pavlu Karađorđeviću, princezi Oliveri, koja je primer žrtvovanja i mučeništva za svoj narod, kao i po carevima Justinijanu Prvom i Irakliju, koji je dozvolio naseljavanje Južnih Slovena na Balkan - kazao je Vesić.

Ulica Vladete Jerotića

Deo Dalmatinske ulice, od Takovske do Džordža Vašingtona, zvaće se po čuvenom srpskom neuropsihijatru, psihoterapeutau, filozofu, književniku i akademiku Vladeti Jerotiću.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading