OD SUTRA TOPLI RADIJATORI: Hoće li će biti dovoljno gasa?
Foto: Alo!

Potražnja za njim raste, ali proizvodnja ne prati tražnju. Stigla je i vest da skoro tri miliona radnika u EU trenutno ne može da priušti grejanje svojih domova.

Zoran Spasenovski iz Toplana kaže za RTS da od sutra počinju daljinske probe i da se naknada za isporuku toplotne energije neće menjati. Željko Marković, energetski savetnik i bivši direktor EPS-a navodi da se rast struje očekuje do kraja godine.

Zoran Spasenovski je gostujući u Beogradskoj hronici izjavio da se Beogradske elektrane nalaze u režimu funkcionalnih proba.

- S obzirom na to da gradska odluka kaže da ako je od 1. do 14. oktobra srednja dnevna temeperatura bude 12 stepeni ili niža, počeće sa isporukom toplotne energije našim korisnicima - kaže Spasenovski.

Prema njegovim rečima Beogradske elektrane od 7. oktobra kreću u toplotne probe.

OD SUTRA TOPLI RADIJATORI: Hoće li će biti dovoljno gasa?

Alo

 

- Naši korisnici će u popodnevnim časovima osetiti tople radijatore. Krećemo sa radom ujutru u 8 sati, krećemo sa uzgrevanjem sistema, toplovodna mreža je dugačka preko 1.600 kilometara, sistem prelazi iz statičkog u dinamičko stanje i to treba uraditi polako, da ne bi došlo do nekih havarija. Grejanje počinje sutra - kazao je Spasenovski.

Navodi da su Beogradske elektrane na vreme potpisale ugovore sa "Srbijagasom", jer prirodni gas čini 96 procenata u ukupnoj potrošnji naših energenata. "Nabavili smo i alternativna goriva", naveo je Spasenovski. 

Željko Marković navodi da je ceo elektro-energetski sistem pripremljen i da se nada da neće biti ekstremnih hladnoća. Spasenovski navodi da naknada za isporuku toplotne energije se neće menjati. Marković napominje da unazad dva, tri meseca dolazi do uzlazne putanje cene struje, a ona raste jer je porasla cena gasa.

- Nema nestašice gasa, ali ima problema sa time što se Evropa mnogo više oslanja na gas. U Nemačkoj smo imali manju proizvodnju struje iz vetroelektrane, pa gasne elektrane koriste gas čija je cena sada na nivou od 80 evra po megavat satu. Sada te gasne elektrane i elektrane na ugalj diktiraju cenu na berzama. Srbija nema problema što se tiče gasa, ima samo 350 megavata koje rade iz gasa i ti kapaciteti uglavnom rade zimi - navodi Marković.

OD SUTRA TOPLI RADIJATORI: Hoće li će biti dovoljno gasa?

Alo

 

Očekuje se, napominje, rast cene struje do kraja godine.

- Sada se na organizovanim tržištima kupuje po 160 evra po megavat satu. Ali, 2023. i 2024. po očekivanjima stručnjaka ti proizvodi se kreću od 90 do 80 evra po megavat satu - ističe Marković.

Kaže da će biti teška situacija u Evropi, a države različito reaguju.

- Naša država je formirala savet koji će se baviti time - rekao je Marković.

Napominje da je za privredu mudar potez uvođenje solarnih panela, kako bi se zaštitili od naglih promena cene eletrične energije na berzama. Spasenovski apeluje na korisnike da do 15. oktobra dispečerskom centru prijavljuju curenje instalacije i negrejanje celih objekata i da to čine predsednici skupština stanara. Telefoni za to su 011/20-93-100 i 011/20-93-011.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading