Vasilije Papović
RAS
Vasilije Papović

RAS

Vasilije Papović, Foto: RAS

To što je Crnogorce Donald Tramp označio kao agresivnu naciju, sposobnu da izazove čak i svetski rat, neki su shvatili kao crnohumornu šalu o najmlađoj članici NATO.

Ipak, mislim da se radi o nečemu potpunu drugom - čovek je jednostavno hteo da kaže da ga boli uvo za Balkan, a pogotovo za države koje se mogu meriti sa statističkom greškom.

Kakav šamar za Mila Đukanovića i njegovo bedno dodvoravanje gazdama slanjem nekoliko vojnika na Kosovo i Metohiju. Šamar i za sve crnogorske, srpske i regionalne petokolonaše i sluge stranih sila koji, eto, čekaju da dođe njihovo vreme. Kakav zemljotres za sve zavisnike od soroševskih donacija, koji se već tresu u transu jer je para sve manje, iako su njihovi apetiti sve veći i veći.

Nema, slavina je definitivno presušila i svakim narednim potezom u šahovskoj partiji Putina i Trampa najveći gubitnici će biti upravo oni, nezajažljivi potrošači donacija, koji za šaku dolara izdaju sopstvenu zemlju i od nje prave koloniju. Zato su se, bar mi se tako čini, i ovi domaći korisnici soroševog budžeta malo primirili.

Čekaju da vide kako će američki i ruski predsednik dalje pomerati figure, od čega najviše zavisi da li će i njihovi planovi o premrežavanju celog Balkana do kraja propasti.

U tom svetlu možemo gledati i probni balon o podeli KiM koji je pušten iz Ambasade SAD u Prištini. Bez obzira na to što je ambasador kasnije demantovao svoju izjavu, činjenica je da je pominjanje takvog rešenja u vreme prethodne američke administracije bilo nemoguće. Nervozna reakcija Ramuša Haradinaja, koji je odmah zapretio ratom (što jedino ume), samo je znak da Albancima nije nimalo udobno u Trampomovom zagrljaju kao što bi bilo da je, kojim slučajem, pobedio klan Klintonovih.

Dakle, nešto se u svetu menja, a mi tu promenu ovog puta ne smemo prespavati.