Veljko Nestorović
Alo!
Veljko Nestorović

Alo!

Veljko Nestorović, Foto: Alo!

Pa u Puli, izgleda, i dalje ima normalnih kada je muzika u pitanju, pa je Bajaga više nego dobrodošao, dok je u Karlovcima ozloglašeni umetnik sa hitovima kao što su „Moji su drugovi četnici rasuti po celom svetu", „Lepa Janja, čiča Dražina kći“...
Šalu na stranu, ali vest da je Bajaga na insistiranje hrvatskih branitelja odstranjen sa festivala „Dani piva“ u Karlovcu zaista spada u red onih „jeste li vi, bre, normalni?“.

Jer, ako je to normalno razmišljanje u jednoj članici Evropske unije, onda bi zaista trebalo da razmislimo da li i mi želimo da budemo u organizaciji čija je članica zemlja u kojoj branitelji odlučuju šta će se slušati, koja će se pašteta jesti i da li će se raditi nedeljom ili ne...
Još da uvedu šibanje ili kamenovanje za one koje se usude da slušaju „zabranjenu glazbu“, pa će uz globalno zagrevanje ugođaj zaista biti kao da ste u nekoj arapskoj zemlji, gde se pomenute kazne i dan-danas primenjuju.

S druge strane, deca istih tih pomenutih branitelja i te kako slušaju cajke, kako Hrvati nazivaju srpske narodnjake, ali valjda im roditelji to nekako oproste ako pristanu da barem dva puta godišnje odu s njima na neki Tompsonov koncert u svrhu vraćanja „pravim vrednostima“. Još ako usput kupe odgovarajuću majicu ili knjigu poglavnika Pavelića, onda braniteljskoj sreći nema kraja.
Izgleda da, poput muzike, ljudska glupost zaista ne poznaje granice, ali u slučaju organizatora festivala u Karlovcu, plašim se da je u pitanju ovo drugo.

Jer, daleko je lakše mrzeti, zatvoriti se u svoj mali svet i kljukati se strahom protiv svega što dolazi s druge strane, jer nema sumnje da bi svi oni koji bi slušali Bajagu sutradan obukli dresove srpske reprezentacije i umesto za nogometaše navijali za fudbalere. Zar se to nije dogodilo u Puli nakon njegovog koncerta? Ako nije, čemu sve ovo, a čini mi se da u Puli i dalje navijaju za nogometaše, iako su možda uz kafu pričali kako su se lepo proveli na Bajaginom koncertu prethodnog dana. Ovako, izgleda da se branitelji u Hrvatskoj izvrsno brane od zdravog razuma, koji ih uporno napada, ali za sada bezuspešno.

Tagovi