Boško Kozarski
Privatna arhiva
Boško Kozarski

Privatna arhiva

Boško Kozarski, Foto: Privatna arhiva

Nakon izručivanja tona osiromašenog uranijuma na naše tlo, svedoci smo i kontinuirane satanizacije Srba i Srbije u televizijskim i filmskim projektima. Za razliku od početaka kinematografske agresije, danas takve projekte finansiraju i domaće institucije.

Nekako smo navikli da nas strani filmski autori ekranizuju kao primitivce i koljače, međutim, iznenađuje pojava domaćih autora koji imaju neopisiv poriv da „obelodane istinu“. Nekako je paradoksalno da se od svih istina o ranim radovima tvoraca kvazidržave Kosovo mladi autor iz Srbije odluči da nastavi „pokajnički“ niz filmskih otklona od sopstvenog „grešnog“ naroda. Iskreno, muka mi je od tih nadnacionalnih seronja koje osećaju potrebu da se oslobode nekakvog „tereta“ i kojekakvog kamena sa svoje umivene duše.

Istim tim propagandistima zapadne ideologije smrti ponajmanje smeta smrt sunarodnika, patnja komšije, muka sugrađana, jer tobože je važno čuti istinu i sa strane krvnika, terorista i trgovaca organima. Licemeri! E, sad ono najzanimljivije! Upravo jedan takav projekat predstavljaće srpsku kinematografiju u Kanu uz blagoslov Ministarstva kulture?! Hoće li afirmacija jednog autodestruktivnog filmskog ostvarenja anestezirati otcepljenje Kosmeta od Srbije? Treba li zaključak nekog filma da bude - šta smo radili, c, c, c, i treba nam oduzeti Kosmet?

Kako to da do sada ne snimismo film o junacima sa Košara ili o đeneralu Veljku? Kako ne ekranizovasmo poslednje dane Svetog Haritona? Gde se dede novac za dokumentovanje strahota pogroma 2004? Pominje li se kao opcija snimanje filma o genijalnom otporu naše vojske pod komandom generala Lazarevića? Film je možda i najjače propagandno oružje svake države, pa ostaje nedoumica da li mi to ovakvim filmovima pokušavamo da prosviramo sopstvenu slepoočnicu dostojanstva i samopoštovanja, kako bismo pokazali sveto naše samokritično licemerstvo? Ne želim da se takve gluposti plaćaju novcem od mog poreza! Hoću filmove o junaštvima srpske vojske! Zar je Kursula poslednji filmski junak srpske rodoljubive kinematografije?

Komentari (5)

Natali

15.05.2018 07:10

Lepo receno...nazalost, sami sebi smo najgori..o kojoj tj cijoj kulturi pricamo

deda Pera

15.05.2018 07:13

I ja ne volim da se iz mog poreza daju pare za mnogo nepotrebnog pa tako ni komsijama iz BIh i RS za domove kulture i obnovu crkve. A od istine ne treba bezati, mnogi filmovi o ratu su kritikovali sopstvenu drzvu. Poucno je da se ne ponovi.

PETAR 1

15.05.2018 08:02

Pa omalovazavanje kroz serije i filmove Srbije je svako malo, pogledajte seriju "Vojna akademija", student pilot generacije (rom), glumice koje glume buduce pilote imaju po 40 kg. i visinu metar i zilet (dimce), nema tu nista novo. A tek moj rodjak sa sela ?????.

Marko

15.05.2018 08:42

svuda u svetu se zna kako se postupa sa izdajnicima ..samo su kod nas postali heroji i popularne ličnosti..najveći neprijatelj srbiji je beograd.

Deda

15.05.2018 14:33

Mnogi iz siromaštva žele da izađu na nemoralan način.Lako ih nađu svetski probisveti, i uz sramotnu ponižavajuću nadoknadu učine od njih krpu kojom brišu patos.