Dejan Anđus
Alo!/Vladimir Marković
Dejan Anđus

Alo!/Vladimir Marković

Dejan Anđus, Foto: Alo!/Vladimir Marković

Ako odigraju slabo u prvom, sve reše za minut i 15 sekunda u drugom. Na "Marakani" nepobedivi - opet oživljena "Tvrđava" (partizanovci svoj "JNA" zovu " Hram"), a na strani retko opasni kao u najslavnijim danima Zvezdine prošlosti. Sve me podsetilo na 1:1 u Milanu (i protiv Intera i protiv Milana), u Londonu (Arsenal te 1978), u Birmingemu (Vest Bromvič), 2:2 u Minhenu, 2:1 u Liverpulu 1974...

Da podsetim, ova Zvezda, koja dolazi iz praktično "beton lige", nije poražena u Pragu (Sparta), Krasnodaru, Londonu (opet remi protiv Arsenala), Borisovu, a pobeđeni su Keln i Trnava. Da ne računam Letonce, Litvance... Ono što je posebno zanimljivo, Zvezda je pobedila sve " istočnjake", a oni joj nisu ležali ni u najslavnije doba. Doduše, Zvezda je eliminisala davnih dana Ujpešt, Banjik, Žalgiris, Stal iz Mijeleca, rumunsku Utu iz Arada, mađarski Banjas Komlo i ovaj isti Spartak iz Trnave (dakle, sada drugi put u istoriji). Ali je i ispadala od Ujpešta i Ferencvaroša, i od svih "Rusa" i preostalih čehoslovaka (Dinamo Moskva, Liberec, Slovan).

Sada, kao nekada, padaju "zapadnjaci". Dva velika skalpa Keln i Salcburg. Podsetilo je ovo na istovetne pobede iz takođe nefudbalskog doba, ali još uvek jače domaće lige od ove " beton" - Roma, Kajzerslautern, Harts i poseban "skalp" Lester siti.

Za hroničare zaljubljenike evo malo zadovoljstva da iseku makazama i zalepe u fudbalske sveske. Keln je četvrti po veličini nemački klub, bez obzira na sve. Izvorna nemačka "velika četvorka" je Bajern, Hamburger, Borusija iz Menhengladbaha i Keln. Keln je, uz Bajern i Menhengladbah, dao najbolje nemačke fudbalere - Hans Šefer, Helmut Ran,Volfgang Overat, Snelinger, Šuster, Ler, Koler, Hajnc Floe, Cimerman, Rajner Bonof, braća Klaus i Tomas Alofs, Uve Ran, Tomas Hesler, Pjer Litbarski, golmani Hatald Šumaher i Bodo Ilgner ... To je Keln.

Spartak iz Trnave je bio fenomen bivšeg čehoslovačkog fudbala - pet puta prvak u šest sezona, tada su ga zvali "mali Ajaks" - Jozef Adamec, centarfor Ladislav Kuna, Karol Dobijas... Polufinalista Kupa šampiona, pobeđen Ajaks 2:0 u revanšu. Spartak je harao u doba četiri praška velikana - Sparte, Slavije, tada isto nepobedive Dukle i Bohemijansa (legenda Antonjin Panenka je igrao samo za ovaj klub). Pa, Slovan i Inter iz Bratislave, pa Banjik i Vitkovice iz Ostrave, pa Zbrojovka iz Brna. To je Spartak iz Trnave.

Arsenal. Stotine asova i treći po rangu najveći engleski klub.

Sparta iz Praga rekorder - 33 titule. Kvasnjak, Hovanec,Griga,Skuhravi,Hašek, Pavel Nedved (izgovara se Nedvjed), Repka,Vaclav Njemecek, Rene Bolf, Vratislav Lokvenc, Bilek, Karel Poborski(on je "izdajnik", jer je igrao prethodno za rivalsku Slaviju), Tomas Rosicki, golmani Petr Kouba,veliki Petr Čeh i Jaromir Blažek .. Sparta!

E, to je sve, tu istoriju, ova Zvezda eliminisala u dve uzastopne sezone. Fenomen. Zato sam ovo napisao. Da ostane trag.

Pročitajte još: