Nova zdravstvena knjižica
Alo!/Ana Paunković
Nova zdravstvena knjižica

Alo!/Ana Paunković

Nova zdravstvena knjižica, Foto: Ana Paunković

Konačno! Sve planirane zdravstvene kartice su odštampane i isporučene Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO) i one se sada nalaze u filijalama! Građani koji još nemaju nove knjižice mogu da ih preuzmu svakog radnog dana, od 7,30 do 15,30 sati, a negde i do 18,30 časova.

U RFZO kažu za “Alo!” da niko neće ostati bez pregleda, čak i ako nije preuzeo svoju novu knjižicu.

- Na današnji dan, oko 600 hiljada kartica je spremno za uručenje osiguranicima, u 151 ispostavi i u 29 filijala RFZO-a u Srbiji. Od toga, oko 200.000 u filijali u Beogradu, oko 91.000 u novosadskoj filijali, oko 27.000 u niškoj, oko 26.000 u šabačkoj, oko 23.000 u užičkoj, oko 10.000 u kragujevačkoj i 2.000 u leskovačkoj - navode nadležni.

Sa druge strane, ministar zdravlja Zlatibor Lončar “nezadovoljan je organizacijom celog tog posla”.

- Nismo zadovoljni kako je to urađeno i moraće iz toga određene pouke da se izvuku i neki ljudi će morati da snose konsekvence zato što se ovakve stvari dešavaju - rekao je Lončar komentarišući dužinu trajanja tog postupka

On se osvrnuo i na kašnjenje overe novih zdravstveni knjižica rekavši da nema opravdanja za to.

- Ja sam odgovoran. Nije se sprovodilo ono što sam rekao da se sprovodi i to mora da se reši, s tim sam upoznao i premijerku - rekao naveo je on.

Za četiri meseca 3,5 miliona zahteva!

U RFZO kažu da su početkom 2015. godine ponovo pokrenuli postojeći projekat zdravstvenih kartica, a sve u cilju da se zakonom definisan rok za zamenu zdravstvenih knjižica ispoštuje. - U poslednja četiri meseca 2016. godine podneto oko 3,5 miliona zahteva za izdavanje zdravstvenih kartica. Fond i Zavod za izradu novčanica zbog toga su zaključili aneks Ugovora, kojim su kapaciteti ZIN-a povećani na proizvodnju maksimalno 700.000 kartica mesečno kako bi se ogroman broj zahteva obradio, kartice proizvele i uručile građanima u najkraćem roku - naveli su oni.

U RFZO tim povodom kažu za “Alo!” da je u sedištu 29 filijala i u 151 ispostavi, organizovao uručenje zdravstvenih kartica, puno radno vreme svakog radnog dana.

- RFZO je preko lokalnih sredstava informisanja uputio obaveštenje i poziv osiguranicima da kartice mogu preuzeti u ispostavama, a takođe je obaveštenje istaknuto i u zdravstvenim ustanovama, mesnim kancelarijama, udruženjima penzionera, i lokalnim samoupravama. Javnost je obaveštena i putem pisanih medija da se preuzimanje kartica vrši lično u ispostavi u kojoj je zahtev za izradu kartice predat Osiguranicima koji su se opredelili za ličnu dostavu, JP “Pošta Srbije” kartice dostavlja na adresu. Preko 15.000 kartica “Pošta” je vratila kao neuručene. Takođe, svim organizaiconim jedinicama dat nalog da prioritetno odrađuju poslove u vezi sa uručenjem i overom kartica i da se organizaciono svi zaposleni u toku radnog vremena uključe i na poslovima uručivanja kartica, pored redovnih poslova - kažu u RFZO.

Prema njihovim rečima, RFZO po automatizmu overava zdravstvene kartice u samom procesu njihovog uručenja u slučaju da su svi doprinosi uplaćeni.

Komentari (4)

Dr Milos

27.07.2017 08:35

Zanimljiva situacija, Narodna Banka dobra u smislu da je proizvela sve e-kartice, a cerka mame Jorgovanke koja radi u novosadskoj filijali rzzo-a najgora jer kako cujem izdavanje e-kartica tamo ide najlosije... hehe kako sad pa to

Zbunjena

27.07.2017 09:52

@Dr Milos - ne samo da radi nego je direktor filijale!!!!!!!!

e-Ministar

27.07.2017 08:40

Sta kaze ministar, nezadovoljan projektom zamene knjizica karticama... a IZIS projektom i Klinickim centrom je sigurno prezadovoljan... e Boze me sacuvaj...

Тртрћко

27.07.2017 10:33

Ја сам у децембру прошле године предао захтев за нову здравствену књижицу и уплатио колико треба и за супругу.И за то заборавио.Рачунам шта ће ми доктор када сам због година једном ногом у гр ... Добро,да не призивам ,,оног,,!Добијем здравствену књижицу ономад директ преко поште.Алоооо,ди је за моју супругу?Прво смо вама послали јер си нам симпатичнији.Добиће је за неколико дана.Али,бато,чула моја госпа ,,како сам симпатичан,!Аух,имам швалерку!Зар под старе дане?Ја ако те не убијем ники неће!