Nikolić razočaran na izložbi
Dejan Briza
Nikolić razočaran na izložbi

Dejan Briza

Nikolić razočaran na izložbi , Foto: Dejan Briza

On je, naime, te večeri otišao na svečano otvaranje izložbe „Srpsko umetničko nasleđe na Kosovu i Metohiji. Identitet, značaj i ugroženost” u SANU u nadi da će se tamo videti sa patrijarhom srpskim Irinejom, sa kojim je želeo da porazgovara o, kako nam je otkrio jedan Nikolićev saradnik, nečemu veoma važnom. Međutim, iako je njegov dolazak bio potrvđen organizatorima, patrijarh se na Nikolićevu žalost ipak nije pojavio.

- Nikoliću je rečeno da će doći i patrijarh i on je najviše zbog toga odlučio da dođe, ali se ispostavilo da Irinej neće doći, kao ni ostatak delegacije SPC. Nikolić se, što bi mladi rekli, baš smorio. Ne znam o čemu je trebalo tačno da pričaju, ali to nešto je za Nikolića bilo veoma važno - kaže Nikolićev saradnik.

Iz SPC su za „Alo!“ nezvanično potrdili da je patrijarh trebalo da prisustvuje otvaranju izložbe, ali da je iz opravdanih razloga ipak morao da izostane.

Patrijarh Irinej

B. Karanović

Patrijarh Irinej, Foto: B. Karanović

 - U poseti Srbiji i SPC boravi aleksandrijski patrijarh Teodor Drugi i patrijarh i delegacija SPC se ovih dana pridržavaju strogo propisanog protokola kako bi se tako važan gost što bolje osećao u našoj zemlji. Plan je bio da svi zajedno dođu na izložbu, ali se desilo da je aleksandrijski patrijarh zbog obaveza koje su mu iskrsle bio primoran da svoj boravak skrati za jedan dan i u sredu ujutru ostatak protokola je morao biti izmenjen i prilagođen tome, zbog toga nisu mogli doći na izložbu - rekao je naš izvor.

Inače, osim Nikolića, otvaranju izložbe „Srpsko umetničko nasleđe na Kosovu i Metohiji. Identitet, značaj i ugroženost”, čiji su autori dopisni član SANU Miodrag Marković i prof. dr Dragan Vojvodić, prisustvovali su Marko Đurić, direktor kancelarije za KiM, ministar Nenad Popović, Nikola Selaković, generalni sekretar u Predsedništvu Srbije, kao i mnogi predstavnici kulturnog života.

Otvarajući izložbu u Svečanoj sali SANU, Vladimir Kostić, predsednik Akademije, rekao je da se usuđuje da izrekne sud da se radi ne samo o najznačajnijoj izložbi SANU u ovoj godini, već o postavci koja „ne uključuje potrebu za bilo kakvim poređenjem i gradacijom”.

- Ideja ove izložbe je da učinimo šta možemo da ova lepota i često anonimni, ali time ne i manje uspešni stvaralački podvizi naše baštine na Kosovu i Metohiji trajno postanu deo nas samih ovakvih kakvi smo i time ne dozvolimo iščezavanje onog što nas određuje u samom našem biću bez obzira na okolnosti - rekao je Kostić.

Kostić napadao Nikolića

Vladimir Kostić, prvi čovek SANU, nekada je zbog KiM oštro napadao nekadašnjeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića. „Ne postoji funkcija zbog koje bih žrtvovao pravo na sopstveno mišljenje. To pravo je za mene svetinja i ne može mi ga uzeti niko, pa ni predsednik države”, izjavio je predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti.

 

Komentari (9)

Rista

30.09.2017 07:20

NIKOLIC ZAVRSIO KARIJERU ,UOSTALOM KAD CE DA SE ISELI IZ DRZAVNE KUCE KOJU MU MI PLACAMA

XXL

01.10.2017 08:05

Pa da razgovara da mu Ovaj dođe i osvešta kazan.

Sony Breeee

01.10.2017 09:07

HE HE HE ...Ja,kada vidim njih dvojicu,puknem od smeha! Ma samo,kad im se pomene ime....JOOOOJ - evo plačem od smejanja! Tomislav EX"predsednik",Irinej "patrijarh"...hahahahahahahahahahahahahahahahah

Rasim

01.10.2017 09:50

Patrijarh vise nema sta da izvuce od Tome, sad je presao na Vucica.

Ha haaaa

01.10.2017 18:34

@Rasim - a Vučic ima fond! Nemoj da si smešan! Najveci lopov Toma i pop!

Ćikula

01.10.2017 10:20

Kakav bre Nikolić, ko je to?

Ma koji toma

01.10.2017 12:37

i patrijarh? Koje dobro su oni doneli narodu, sem što su nas opljačkali????

sole

01.10.2017 15:24

da li mi uopste imamo patrijarha, mislim onoga pravog.

Narko bos

01.10.2017 22:42

Vidite taj stap sto nosi ,u njemu prenose prljave pare i narkotike ,tu ogromna kolicina para stane i kokaina