Besmrtni puk
Tanjug/Tanja Valič
Besmrtni puk

Tanjug/Tanja Valič

Besmrtni puk, Foto: Tanjug/Tanja Valič

U okviru manifestacije, koju je ove godine podržao Grad Beograd, amabasador Rusije Aleksandar Čepurin, gradski menadžer Vesić i predstavnik Organizacionog odbora Besmrtnog puka Nenad Popović, položili vence na Groblju oslobodilaca Beograda, nakon čega je krenuo marš "Besmrtnog puka" do platoa ispred Skupštine grada gde je održan svečani koncert.

Vesić je istakao da su Beograd i Srbija dali veliki doprinos pobedi nad fašizmom kako bi danas Evropa i svet bili slobodni od fašizma.

"Danas se maršom 'Besmrtnog puka' sećamo svih onih hrabrih boraca, naših predaka koji su poginuli, dali svoje živote kako bi danas Evropa bila slobodna. Sećamo se i miliona drugih žrtava koje su poginule u borbi protiv najvećeg zla u istoriji čovečanstva, a to je fašizam", kaže Vesić.

Navodeći da je Beograd grad koji je u 20. veku pet puta razaran, Vesić je rekao da današnja manifestacija treba da bude poruka da se sećamo svih onih koji su stradali u borbi protiv fašizma i da izvučemo pouke.

"Možda najvažnija je da je antifašizam temelj svih modernih država Evrope, koja posle te velike pobede koja se desila pre 72 godine evo već osmu deceniju živi bez ratova među država, što je možda i najveća tekovina te velike pobede 9. maja 1945. godine", kaže Vesić.
Podsećajući da se ova manifestacija održava drugu godinu za redom, Vesić je napomenuo da je ove godine prvi put ta manifestacija dobila podršku Grad Beograd i da će je imati u narednim godinama.

"Ovo je jedna od manifestacija kojima treba da se sećamo svega onoga što se desilo pre više od sedam decenija i da odamo počast borcima protiv fašizma", navodi Vesić.

On, međutim, kaže da je, na žalost, poslednjih decenija bilo pokušaja revizije istorije ne samo u Srbiji već u čitavoj Evropi da se oni koji se nisu borili protiv fašizma predstave na neki način oslodiocima.

"To je potpuno neprihvatljivo. Mislim da je veoma jasno, kao što je temelj naše države i temelj moderne Evrope antifašizam, tako naprosto oni koji su bili na strani fašista i kolaboracionista ne mogu da budu ni rehabilitovani i ne može da se na drugi način gleda na njihovu ulogu, osim kao na ulogu izdajnika koji su bili u najvažnjim momentima protiv svog naroda", zaključio je Vesić.

Nenad Popović, koji je na čelu Počasnog saveta Fondacije za očivanje kulturno-istorijskog nasleđa i obnovu spomenika kulture sveti Aleksandar Nevski, rekao je da su najveće žrtve u Drugom svetskom ratu podneli Rusija i Srbija.

"Mi to ne smemo da zaboravimo. Treba da zapišemo imena svih žrtava i da ih se sećamo, da imamo najlepši memorijalni centra u Evropi jer narod koji nema sećanje nema ni budućnost", poručio je Popović.

Na koncertu ispred Skupštine grada, kojem je prisutvovao i ambasador Belorusije Vladimir Čušev, nastupili su srpski i ruski vokalni solisti i dramski umetnici, a prisutnima su se obratili i predstavnici veterana.

Komentari (5)

Ognjen

09.05.2017 17:11

Ura, ura uraaa !

Profa

09.05.2017 17:18

Na pamjat, slava svima.

Vladimir

09.05.2017 17:50

Lepo rečeno narod koji nema sećanje nikada ne može imati budućnost... Svaka čast na organizaciji

Djurovic

09.05.2017 22:31

Veze izmedju ruskog i srpskog naroda su besmrtne. Ovo je dokaz. Mi smo isti narod.

9.MART? 9.MART?

10.05.2017 06:12

9.mart? Na kom ste casu istorije to naucili ?A kod Vuka Draskovica????????????¿????