Spletkari u medijima: Kadri Veselji
Promo
Spletkari u medijima: Kadri Veselji

Promo

Kadri Veselji, Foto: Promo

On je u intervjuu za Slobodnu Evropu izneo mišljenje da Zakon o Trepči po prvi put omogućava ovom rudniku ekonomsku perspektivu.
"Svaki pokušaj politizacije Trepče ima samo jedan cilj - kočenje njenog razvoja", kazao jeVeselji, dodajući da je ovo pitanje koje se tiče ekonomije, dok su reakcije iz Beograda "potpuno besmislene, bez ekonomskih i političkih argumanata".

Ustavom je, prema njegovim rečima, utvrđeno pitanje prirodnih bogatstva.

"Trepča je imovina građana Kosova, bez etničke razlike. Trepča ima ekonomsku perspektivu. Predstojećih meseci desiće se vidno osnaživanje rudnika. Ali, ni jednom neće biti pitanje 'političke, diplomatske ili međuetničke trgovine', jer bi se time", dodao je, "samo iskomplikovala situacija".

Govoreći o "zamrzavanju" učešća Srpske liste u kosovskim institucijama zbog Trepče, Veselji je istakao da je Srpska lista do sada imala pozitivan pristup i da je doprinosila institucijama.

Međutim, dodaje on, ne trebaju se zanemariti česta "mešanja Beograda", koja nisu pomogla Srpskoj listi i samoj srpskoj zajednici na Kosovu.

"Tu mislim na Trepču, a posebno i o transformaciji Bezbednosnih snaga Kosova u Oružane snage, pitanja koja se tiču poboljšanju života građana bez obzira na etničke razlike“, rekao je Veselji.