Široke ruke: Srđan Verbić
fotomontaža
Široke ruke: Srđan Verbić
Široke ruke: Srđan Verbić, Foto: fotomontaža

 

Dok većina ministara i direktora državnih preduzeća poručuje da će u okviru mera opšte štednje države prištedeti i na ovoj stavci, te će zaposleni sami skupljati novac za poklone svojih mališana, ministar Verbić je rešio da zaposlene počasti novcem iz državne kase. Ministar očito ne haje za činjenicu da u njegovom resoru uopšte ne cvetaju ruže, te da je, pored nezadovoljstva prosvetnih radnika primanjima, premijer Aleksandar Vučić skrenuo pažnju i na jako loše stanje pojedinih školskih ustanova, koje su čak na nivou poljskih toaleta. Verbić je rešio da udari brigu na veselje.


Naime, planom javnih nabavki za ovu godinu, prema poslednjoj izmeni od 19. oktobra, Ministarstvo prosvete planira javnu nabavku poklona za decu zaposlenih, i to u ukupnom iznosu od 1.309.977 dinara. Da je pak krajnje nefer da za decu zaposlenih u ministarstvu ima novca, dok za ostalu nema ni osnovnijih stvari, smatraju i prosvetni sindikati.


- Mi smo se pet meseci štrajka borili protiv nepravde, ali se očito nismo puno pomakli. Nemam ništa protiv da svako dete u zemlji dobije poklon, naprotiv, ali nikako ne podržavam da se to radi selektivno, da za jedne ima, a za druge nema - ističe Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije. Kako zaključuje, iako se sindikat bori za uređenje sistema, to nije moguće uraditi ako za jedne uvek ima, dok za druge nikada nema novca.

 

Jedno pišu, drugo rade?!

Uprkos zvanično objavljenom dokumentu, u ministarstvu tvrde da paketiće neće kupovati (?!). - Ove godine, kao i prošle, deca zaposlenih u ministarstvu neće dobiti novogodišnje paketiće niti će biti javne nabavke - poručili su u Ministarstvu prosvete.