Sud Presuda Pravda
Profimedia
Sud Presuda Pravda

Profimedia

Ilustracija: Profimedia

Tužilac je na početku ročišta pročitao optužnicu, u kojoj se navodi da su „optuženi od oktobra 2016. do 31. januara 2017. svesno i sa umišljajem pomagali NN licu da liši života Vlastimira Miloševića, svesni da je delo zabranjeno”.

- Mirko Kojić i Marko Miljković su kupili automobil „mazda” zelene boje, bez tablica, koji su dovezli do Beograda. U dogovoru sa njima, Veljko Belivuk je skinuo registarske tablice sa automobila „škoda” i stavio ih na „mazdu”, koju su saizvršioci dovezli i parkirali u Đušinoj ulici, gde su čekali NN izvršioca - navodi se u optužnici.

Veljko Belivuk je istakao da on u ovoj fazi postupka, po savetu svojih advokata, neće odgovarati na pitanja tužioca, advokata i sudije.

- Krivično delo koje se navodi u optužnici nisam učinio i nemam nikakva saznanja o tome - rekao je Belivuk, a isti iskaz je dao i Miljković, dok se Mirko Kojić nalazi u bekstvu.

Belivuka brani Šarićev advokat

Veljka Belivuka, koji je bio blizak prijatelj ubijeng Aleksandra Stankovića, vođe navijača Partizana, pred sudom brane četvorica advokata, a jedan od njih je i Dejan Lazarević, branilac Darka Šarića.

Takođe, sudija je juče ispitala čak sedam svedoka, među kojima je bila i Bojana Belivuk, Veljkova supruga. Ona je rekla da ostaje pri svom iskazu datom u tužilaštvu.

I ostali svedoci kratko su se zadržali u sudnici, pošto ni tužilac, ni odbrana nisu imali dodatna pitanja za njih.

Jučerašnjem suđenju prisustvovale su i supruge dvojice optuženih, koje su međusobno komentarisale kako njihovi muževi dobro izgledaju, a Belivuk i Miljković su im slali poljupce i upućivali osmehe.

U sudu su bili i prijatelji Velje Nevolje, kojima je on mahnuo sa lisicama na rukama i pozdravio ih.

Suđenje je pratila i Violeta Milošević, supruga ubijenog Vlastimira, kao i njegov otac. Violeta, koja je i svedok u tom postupku, rekla je da se pridružuje krivičnom gonjenju i da ostaje pri svojim iskazima datim u tužilaštvu.

U sudnici se osećala blaga tenzija između oštećenih i porodica optuženih, a Miloševićeva udovica je tiho prokomentarisala da je sramota ubiti kuma, dok je njegov otac izustio: „Ovo je smejurija”, i: „Je*em vam mater zločinačku.“

Sudija je tokom jučerašnjeg suđenja ispitala i svedoka Milana Tomanovića iz Šapca, koji je kum odbeglog Mirka Kojića. Tomanović je objasnio kako je nabavljen automobil „mazda”, koji je korišćen u likvidaciji.

- Kojić je došao kod mene sa pričom da mu treba polovni automobil - stranac, koji nije registrovan. Rekao je da hoće da taj auto pokloni nekome. Došao je sa Miljkovićem i mladićem koji je imao naočare i kačket i bio je pomršav. Sa njih trojicom sam otišao do Žabara, kod čoveka od koga je mladić sa naočarima i kačketom kupio „mazdu”. Kojić mu je dao novac za auto, mislim 600-700 evra - rekao je Tomanović i dodao da je Kojić potom iz svog automobila izvadio registarske tablice, koje je nakačio na „mazdu”.

- Posle toga ja sam njima objasnio kako da izađu na autoput za Beograd i rastali smo se. Dalju sudbinu „mazde” ne znam - posvedočio je Tomanović.

Odbrana smatra da Tomanović nije kredibilan svedok i da njegov iskaz nije verodostojan, jer ga je dao bez svoje volje.

13 metaka za Miloševića

U optužnici se navodi da je Vlastmir Milošević ubijen hicima iz „škorpiona” sa prigušivačem.

- Nepoznati počinilac je na Miloševića ispalio 10 metaka, od kojih je sedam metaka pogodilo Miloševića u telo, a jedan ispod brade. Ranjeni Milošević je počeo da beži, ali je usled gubitka krvi malaksao i pao na trotoar pored šina. Nepoznati ubica mu je prišao i ispalio još šest projektila u njega, nakon čega je pobegao u Đušinu ulicu, gde su ga čekali saizvršioci - stoji u optužnici.