Dragan Velikić: Islednik
NIN
Dragan Velikić: Islednik

NIN

Dragan Velikić: Islednik, Foto: NIN

Narodna biblioteka Srbije je u utorak medijima poslala listu najčitanijih knjiga u svojim bibliotekama u 2016. godini, a na prvom mestu našao se Velikićev "Islednik" u izdanju "Lagune". NBS u svom saopštenju nije spomenula ukidanje nagrade, a o razloge nije želeo da objasni ni predsednik Upravnog odbora NBS Mihajlo Pantić.

"Novosti" pišu da je Pantić, inače univerzitetski profesor i pisac, insistirao da se objavi samo rečenica: "Upravni odbor Narodne biblioteke Srbije doneo je odluku o ukidanju nagrade".

Dragan Velikić, najčitaniji pisac, koji je po drugi put ostao bez nagrade, kaže da je ponovo oštećene i kolateralna šteta.

"Dva puta sam imao najčitaniju knjigu, prvi put 2008. godine, to je bio roman 'Ruski prozor', a sada je to 'Islednik', i oba puta sam oštećen. Prvi put zbog sumanutog pravila tadašnjeg upravnika NBS Sretena Ugričića da Nagradu za najčitaniju knjigu određuje žiri, a ne glasovi čitalaca, a drugi put sam oštećen kada je to glupo pravilo ukinuto, međutim, ukinuta je i nagrada", rekao je Velikić na "Novosti".

Ideju da nagradu NBS određuje žiri, a ne čitaoci, Velikić naziva besmislenom i pokušajem da se diskvalifikuju pisci čije knjige ne pripadaju takozvanoj ozbiljnoj literaturi.

Čemu onda falsifikovanje da smo umniji nego što jesmo? Ja sam dva puta ispao koletaralna šteta, uskraćena mi je Nagrada NBS za najčitaniju knjigu, međutim, time nije umanjena čitanost mojih knjiga.

 

Komentari (1)

VN

25.02.2017 09:53

To, naravno, nema nikakve veze sa tim što je Velikić podržao Sašu Jankovića. Slučajno se poklopilo, kao i otkazivanje koncerta Vlade Georgieva u Smederevu