Sukobi demonstranata i policije
Profimedia
Sukobi demonstranata i policije

Profimedia

Sukobi demonstranata i policije, Foto: Profimedia

U istočnom delu Pariza, na Trgu Bastilje, večeras je došlo do sukoba između demonstranata i policije posle informacija da se kandidatkinja krajnje desnice Marin Le Pen kvalifikovala za drugi krug predsedničkih izbora, pri čemu je policija ispalila suzavac kako bi rasterala sve nemirnije demonstrante.

Snage za sprečavanje nereda su opkolike taj deo grada, prenosi AP, preciziracjući da je reč o okupljenim mladim ljudima, među kojima ima anarhista i "antifašista".

Demonstranti su se najpre mirno okupili, ali je među njima došlo do komešanja nakon što su objavljeni prvi nezvanični rezultati današnjeg glasanja u prvom krugu predsedničkih izbora, prenose francuski mediji, uz napomenu da je reč o "antifašicstički nastrojenim aktivistima".

Došlo je do sukoba između policije i demonstranata, a na licu mesta su specijalne mobilne policijske snage koje pokušavaju da spreče šire nerede, navodi francuski "Figaro".

Fijon priznao poraz, glasaće za Makrona

Konzervativni predstavnik desnog centra Fransoa Fijon priznao je večeras poraz u prvom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj i poručio da će u drugom krugu glasati za Emanuela Makrona koji će, prema anketama, ukrstiti koplja sa Marin Le Pen.

Kaznev pozvao sve demokrate da glasaju za Makrona

Francuski premijer Bernar Kaznev pozvao je večeras sve demokrate da u drugom krugu predsedničkih izbora glasaju za Emanuela Makrona.

Kaznev je ovaj poziv uputio nakon što su ankete pokazale da u drugi krug ulaze nezavisni centristički kandidat Makron i kandidatkinja krajnje desnice Marin Le Pen, prenosi Rojters.

Isti poziv glasačima je preko Tvitera uputio i ministar spoljnih poslova Žan Mark Ero.

Prema rezultatima istraživanja više instituta, Makron je u prvom krugu glasanja osvojio od 23 do 24 odsto glasova, dok je Le Pen dobila nešto manje - od 21,6 do 23 odsto glasova, prenosi AFP.

Makron je rekao da će Francuska bankrotirati ako na izborima pobedi kandidat krajnje desnice Le Pen, preneo je Rojters.

"Nema drugog nego da se glasa protiv krajnje desnice. Ja ću glasati za Emanuela Makrona", rekao je Fijon pristalicama.

Fijon, koji je nekada važio za favorita, rekao je da se tokom kampanje suočio sa mnogim preprekama koje su bile okrutne. 

Drugi krug-referendum o globalizaciji

Šef predizbornog tima liderke krajnje desnice Marin Le Pen, David Rašlin, izjavio je večeras da je njena kvalifikacija za drugi krug predsedničkih izbora, koji će biti održan 7. maja, pretvorila taj odlučujući krug u "referendum za ili protiv globalizacije".

Istovremeno, poslanica stranke Marin Le Pen Nacionalni front, Marion Marešal-Le Pen, rekla je, u odvojenoj izjavi, da kvalifikacija njene tetke predstavlja "pobedu patriota", prenosi Rojters.

Francuzi danas odbacili tradicionalne stranke na izborima

Ulaskom kandidata centra Emanuela Makrona i kandidatkinje ekstremne desnice Marin Le Pen u drugi krug predsedničkih izbora, Francuzi su odbacili tradiocnalne stranke, desnicu i levicu, ocenila je večeras agencija AFP.

Makron: Okrećemo novu stranicu političke istorije Francuske

Nezavisni centristički kandidat Emanuel Makron (39), koji je prema izlaznim anketama osvojio najviše glasova u prvom krugu izbora za predsednika Francuske, poručio je večeras da Francuska okreće novu stranicu u političkoj istoriji.

"Francuzi su izrazili želju za promenom. Očigledno je da okrećemo novu stranicu političke istorije Francuske", rekao je Makron za AFP.

Le Pen: Istorijski rezultat, vreme je da oslobodimo narod

Liderka krajnje desnice Marin Le Pen proglasila je večeras pobedu u prvom krugu izbora za predsednika Francuske, pozdravivši "istorijski rezultat" uz poruku da je u pitanju opstanak Francuske i da njena stranka Nacionalni front nudi francuskom narodu "veliku alternativu".

"Ovo je istorijski rezultat, prvi korak je napravljen. Vreme je da oslobodimo francuski narod od arogantne elite", rekla je ona sa širokim osmehom na licu, obrativši se oduševljenim pristalicama u svom izbornom štabu u Enen-Bomonu, prenosi AFP.

Obećala je potom preko potrebnu debatu o globalizaciji, proglasivši je otvorenom, a na kraju njenog govora intonirana je francuska nacionalna himna.

Le Pen, koja se u današnjem prvom krugu predsedničkih izbora kvalifikovala, zajedno s nezavisnim centrističkim kandidatom Emanuelom Makronom, za drugi krug zakazan za 7. maj, pozvala je večeras sve glasače "bez obzira na to za koga su danas glasali" da joj se pridruže kako bi formirali "nacionalno jedinstvo", prenosi "Figaro".

Ocenivši da je napravljen "prvi korak" u prvom krugu, kandidatkinja krajnje desnice je istakla da je postigla "istorijski rezultat" što, kako je ocenila, podrazumeva "ogromnu odgovornost".

Predstavivši se kao "kandidatkinja naroda", ona je svog protivkandidata Makrona opisala kao naslednika sadašnjeg socijalističkog predsednika Fransoa Olanda, zagovornika "divlje globalizacije".

Le Pen se, inače, zalaže za izlazak Francuske iz EU, zaštitu francuskih granica, oštre mere protiv imigracije i isterivanje islamskih ekstremista.