Plaši se da ode u Sarajevo: Milorad Dodik
A. Dimitrijević
Plaši se da ode u Sarajevo: Milorad Dodik

A. Dimitrijević

Plaši se da ode u Sarajevo: Milorad Dodik, Foto: A. Dimitrijević

Kako tvrde izvori „Alo!” iz bezbednosnih službi RS, grupa vehabija koja ima bazu u džamiji kralja Fahda, udaljenoj samo nekoliko stotina metara od zgrade Tužilaštva, sprema se da napadne Dodika i vrlo je moguće da bi mogao proći upravo kao bivši libijski predsednik Gadafi, koga je razularena gomila linčovala.

Naši izvori podsećaju da je ovakav crni scenario umalo izbegnut prilikom prošlogodišnje posete premijera Srbije Aleksandra Vučića Srebrenici, kada je grupa ekstremista uz povike „Alahu egber” pokušala da ubije Vučića kamenjem. Kolika je njihova snaga najbolje govori to što za ovaj pokušaj atentata do sada niko nije odgovarao.

- Postoji mnogo razloga zbog kojih bi Dodik bio u mnogo težoj situaciji nego Vučić i imao bi daleko manje šanse da preživi ovakav napad. Džamija se zvanično nalazi na teritoriji Sadudijske Arabije, koja je bila finansijer njene gradnje, i niko od bezbednosnih struktura u BiH tu nema pristup. Možemo samo pretpostaviti kakvo bi sve oružje teroristi mogli u njoj da sakriju. Zato je Dodik ispravno procenio da ne treba da ide na saslušanje u Tužilaštvo BiH - tvrdi naš izvor.

Naša saznanja potvrđuje i stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević, koji je još jednom ponovio da predsednik RS ni u kom slučaju ne sme otići u Sarajevo u Tužilaštvo, jer se odatle, kako tvrdi, živ ne bi vratio.

Sarajevo više nije ono što je bilo: Hapšenje vehabija

Siniša Pašalić

Sarajevo više nije ono što je bilo: Hapšenje vehabija, Foto: Siniša Pašalić

- Da, tačno je da se na 500 metara od Tužilaštva, u koje pozivaju Dodika, nalazi radikalna džamija kralja Fahda, kojom upravlja ratni komandant, a koja je leglo ekstremista i mudžahedina. Hodže i imami koji žive u njoj javno pozivaju na Dodikovo ubistvo, na likvidaciju i uklanjanje Dodika, koji je za njih toliko omražen i koga doživljavaju kao nekakvu kombinaciju Mladića i Karadžića. Toj džamiji Dodik ne sme prići, jer se ne bi ni sekundu premišljali da li da ga ubiju. A ta džamija je potpuno van domašaja Ustava BiH i bezbednosnog sistema, jer predstavlja teritoriju Saudijske Arabije, u nju i oko nje naše službe ne bi mogle prići - kaže Galijašević. On ponavlja da je i generalno Sarajevo postalo „islamistička jazbina” u kojoj slobodno deluju džihadisti.

- Reč je o islamističkim kampovima, naseljima izvan uticaja BiH države, koje islamska zajednica u BiH naziva „paradžematima”: Zaklopača, naselje u blizini aerodroma oko ulice Hajrudina Šabanije, Briješće brdo, Briješće brdo dva, Dobroševići, Bare kod Stupa, Kasindolska ulica, Zaulice... - kaže Galijašević, uz napomenu da se u svim obaveštajnim i bezbednosnim informacijama službi koje se bave borbom protiv terorizma može jasno utvrditi da islamisti, vehabije i teroristi smatraju da je Dodik i kao politički lider i kao predsednik Srpske najveća prepreka za uspostavljanje islamskog društva u BiH.

On navodi da je Izetbegović, koji ne skriva svoj animozitet prema Dodiku i koji mu je čak poručio da će završiti kao Gadafi, osoba povezana sa radikalnim islamistima, mudžahedinima i Muslimanskim bratstvom.

Inače, predsednik RS Milorad Dodik ponovio je juče da će se odazvati pozivu i da je spreman da da izjavu Tužilaštvu BiH, ali u nekoj od pravosudnih institucija Srpske.

Ima status kao ambasada: Džamija kralja Fahda

promo

Ima status kao ambasada: Džamija kralja Fahda, Foto: promo

 

Saudijska džamija iznad zakona

Kulturni centar „Kralj Fahd”, u čijem su sastavu džamija, sportska dvorana, biblioteka, učionice, internet centar i drugo, izgradila je Kraljevina Saudijska Arabija pre desetak godina, a eksteritorijalni status su mu dodelile vlasti BiH. Džamija, ali i ceo kompleks u Sarajevu ima status diplomatsko-konzularnog predstavništva Saudijske Arabije i tu ne važe zakoni Bosne i Hercegovine. Centar je u vlasništvu suadijskog ministarstva visokog obrazovanja i kao takav ima pravo na status DKP-a. Džamija, koja je deo kompleksa, pod upravom je saudijskog ministarstva za verska pitanja - naveli su jednom u Kulturnom centru „Kralj Fahd”, koji je lociran u sarajevskom naselju Mojmilo.

 

Ne idite u Sarajevo, opasno je

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik zamolio je juče građane Srpske da zbog opasnosti od težih incidenata i alarmantnih bezbednosnih procena odustanu od organizovanog odlaska u Sarajevo i protesta pred zgradom Tužilaštva Bosne i Hercegovine. - Danas mi se obratio jedan broj građana da me informiše da već rezervišu autobuse i hoće organizovano da krenu u Sarajevo zbog poziva za saslušanje koji mi je upućen iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine zbog održavanja referenduma o Danu Republike. Molim sve ljude koji to organizuju da odustanu, jer je krajnje rizično u pogledu njihove bezbednosti - istakao je Dodik juče prilikom posete opštini Istočni stari grad.

Save

Save

Komentari (20)

Dejan

29.09.2016 07:54

Pa čekajte bre malo . Zar mi Srbi ne možemo da izšutiramo Izetbegovića kada dođe u Beograd . Koje bi to divljaštvo i primitivizam bilo .

Бошко Београд

29.09.2016 07:58

Његова Екселенција краљ Фахд, је (продајући народне ресурсе – нафту) покрао билионе долара од свог сиротог саудијског народа и тим парама изградио споменути комплекс у циљу ширења Ислама, преко ког се слуђује (као у његовом случају) и успешно влада властитим народом и успешно пљачка тај исти народ, што до сада ради Г-дин Изетбеговић.

sekulovic dusan

29.09.2016 13:37

@Бошко Београд - zoi imas petlju visu nego yu batoljon u svoje vreme.

zora vukasinovic

29.09.2016 08:29

a zeli da se zrtvuje za svoj narod u tom slucaju bi i otisao.On nas vodja a samostalnu drzavu srpsku nece nam niko pokoniti na tacni.Ziza treba da se baci pa zapali a vi predsednice ne mozete nazad.ako to ucinite nista vise nece biti kao peije.

Banja

29.09.2016 09:11

Zašto niko ne govori o tome da je EU prihvatila zahtev BiH za ulazak u EU i to da CELA ulazi a Srbija će tek kad ispuni sve hrvatske uslove i prizna Kosovo a koga briga tamo za neki datum ko šta nikoga nije briga ni za Dan žalosti koji se slavio samo jedan put na 20tu godišnjicu oluje ma tuga i sramota!?

Djura

29.09.2016 18:41

@Banja - Za to je sve kriv Dodik.

Pravda

29.09.2016 10:30

Sve te navodne opasnosti će nestati odmah poslije izbora! Toliko o tome! Stalno zastrašujete ovaj sludjeni narod ali ništa vam to ne vrijedi,oguglali smo na sve!

dalibor

29.09.2016 11:28

Dodik je veliki srbin,da nije bilo njega republika srpska bi nestala.I dobro je sto kaze u oci sta misli,a ne kao ovi nasi sto nikad ne kazu ono sto treba nego sve uvrcu u "oblande".Zato svi pljuju po Srbiju.

Djuro

29.09.2016 18:40

@dalibor - Dodik je samo TAJKUN>

JaTiOn

29.09.2016 11:50

Da li samo ja vidim izrešetane fasade na zgradama iza džamije?

Saša

29.09.2016 14:53

@JaTiOn - Upravo tako. I to stoji tako od završetka rata. Slika i prilika današnjeg Sarajeva, u kojem je važnije napraviti oko 500 džamija nego obnoviti zgrade u kojima se živi.

ДУШАН

29.09.2016 12:08

Ма дали је могуће да је ово право стање српског народа исказаног кроз коментаре .ако је ово стварност што читам .да поједини показују веће поштовање према муџахединима и вехабијама ОНДА НАМА СТВАРНО НЕМА СПАСА ,БОЉЕ БИ БИЛО ДА НЕСТАНЕМО СА ОВЕ ПЛАНЕТЕ ' ИЗГЛЕДА ДА ОВИ СА ЗАПАДА И НИСУ ПОГРЕШИЛИ КАДА СУ О НАМА КРОЗ СВУ НЕГАТИНОСТ ПРЕСТАВЉАЛИ НАШУ НАЦИЈУ

mica djora

29.09.2016 15:06

@ДУШАН - Gospodine Dusane kroz istoriju najvece SRBE smo prodali ili izdajnicki ubili.Ima jedna velika recenica jednog argentinskog pisca ovako glasi,KO NE POZNAJE SVOJU ISTORIJU OSUDJEN JE DA JE UVEK IZNOVA PONAVLJA,

vojvođanin

29.09.2016 13:20

Čačkao mečku ....i isčačkao vehabije. Neka mu je bog u pomoći.

lavica

29.09.2016 13:47

@vojvođanin - Vojvodjanin,te vehabije se setaju i oko tebe ali ti ih ne primecujes i kad dodje vreme cackace ce oni tebe ali ti ces biti slep kao sada..

mica djora

29.09.2016 13:27

E moj srbine jedan si od najvecih SRBA sa ovih prostora,ali na zalost za malo tapsenja po ramnu prdace i tebe.BOG TE CUVAO I ZIV BIO TI NAMA.

saki

29.09.2016 13:52

Mile, sto si sejao sada zanjes. Izmisljanje vehabija kako bi izvrdao istragu ti nece upaliti.

saki

29.09.2016 13:54

A sto bi Dodik prilazio dzamiji. Nije pozvan u dzamiju vec u tuzilastvo. Sretno u Zenici.

luka

29.09.2016 18:48

ijaaaaaaaoooooooooo

RS

04.10.2016 15:50

To se zove "Lopatom na bager"