Dubioza kolektiv, Vedran Mujagić
Alo!/Ana Paunković
Dubioza kolektiv, Vedran Mujagić

Alo!/Ana Paunković

Dubioza kolektiv, Vedran Mujagić, Foto: Ana Paunković

U jeku priprema za nastup na novosadskom koncertu godine, 9. decembra u „Spensu“, koji će ujedno biti i promocija njihovog albuma „Pjesmice za djecu i odrasle“, Vedran Mujagić, basista benda, priznao je za “Alo!” šta su zapravo slušali dok su bili klinci.

- Slušali smo Bajagu i „Plavi orkestar“, to su nam bile prve kasete. Onda smo prešli na pesmice za decu Vlade Divljana. To je bilo obavezno štivo. Na svoj novi album nismo nalepili „roditeljska pažnja neophodna”, jer smatramo da je većina sadržaja, kojima su deca danas izložena, znatno eksplicitnija od svega što smo mi rekli u bilo kojoj od pesama - priznaje Vedran za “Alo!”.

Jednu od pesama na aktuelnom albumu posvetili su i rijaliti programima, formi zabave koja se proširila na celi region.

- Postoji potražnja za tom vrstom „žutila“, a mislim da bi trebalo da nam bude dovoljno to što svi skupa živimo u rijaliti šouu, samo što za taj angažman nismo plaćeni - kaže on.

Poznat kao bend oštrog jezika kojem je politika neizbežna tema u pesmama, česta politička previranja u regionu, pa čak i ona na relaciji BiH - Srbija, Mujagić vidi kao „pucanj u prazno“.

- Glupo je ljudima reći da to ignorišu, ali je evidentno da tu celu priču koriste političke elite koje time skreću pažnju sa nekih važnijih stvari. To je priča koju je lakše prodati. U svim krajevim bivše Juge svi se trude da tu priču iscede do kraja. Ne znam kada će to prestati da bude interesantno. I onda? Onda veliko ništa! Posle cele  drame krajem osamdesetih i početkom devedesetih bio je prasak, a sada se puca na prazno - objašnjava Vedran.

Zbog iskrenosti, oštrine i direktnosti, bili su i na meti cenzure. Bar na početku karijere, koja traje punih 14 godina. Prvo su, otkriva Vedran, probali da ih zabrane u rodnoj Bosni.

- Ovde ti više ne treba partijski komitet koji će reći koja muzika nije podobna za puštanje. Politika nezameranja vodi do nivoa cenzure višeg nego što bi neki komitet mogao da propiše. Na početku naše karijere bilo je pokušaja u BiH da nas zabrane, na lokalnom novu, ali to se uvek obijalo o glavu onima koji su to i pokušali - kaže Vedran koji prelomnim trenutkom u karijeri smatra onaj kada su svi članovi benda odlučili da se isključivo bave muzikom.

- Rizikovali smo i eto, sada smo tu gde jesmo - zaključio je on.

Prigustilo u Indiji

Tokom bogate koncertne karijere region su nekoliko puta prešli uzduž i popreko. Za Novu godinu sviraju u Šibeniku, 1. januara su u Budvi, a ono što će im svakako ostati u sećanju iz 2017. jeste serija koncerata u Indiji.

- Održali smo nekoliko vezanih koncerata na festivalima i klubovima. Tamo baš i nema eksjugoslovenske dijaspore, tako da su nas slušali Indijci. Bilo je probavnih anegdota sa puta, al’ ne bih da ih navodim - kaže u šali Vedran.