Pozorište Ilustracija
Profimedia
Pozorište Ilustracija

Profimedia

Ilustracija, Foto: Profimedia

Nakon Berlina, Jerusalima, Atine, Avinjona, ekskluzivno u Beogradu publika će imati priliku da prisustvuje pozorišnom spektaklu u kome 27 izvođača 24 sata gotovo neprestano igra - probijajući sve limite ljudske psihofizičke izdrživosti. Predstava traje puna 24 sata, a zasniva se na celokupnoj grčkoj mitologiji, onako kako je ona artikulisana u Homerovim epovima i tragedijama Eshila, Sofokla i Euripida.

Ovo je jedan od produkciono najzahtevnijih i najzanimljivijih produkcija glavnog programa koje Bitef realizuje. Pored prostora sa pomenutim sadržajima koji se grade za publiku, skoro čitav jedan "mali grad" se gradi se i za izvođače u backstage-u...

Predstava dolazi na Bitef sa epitetom jednog od najznačajnijih scenskih dela ostvarenih na početku 21. veka - ugledni belgijski kritičar Fredi Dekreuz izjavio je da će se istorija pozorišta odsad deliti na period pre i posle predstave Olimp - a pre Beograda bila je, usled svoje velike organizacione i finansijske zahtevnosti, samo na nekoliko gostovanja i to u najvećim svetskim pozorišnim centrima.

U okviru glavnog programa 51. Bitefa biće prikazano sedam predstava, koje dolaze iz Belgije, Velike Britanije, Slovenije, Irana, Nemačke, Švajcarske i Srbije. Slogan festivala "Epic Trip" odnosi se na to da većina predstava za polaznu osnovu uzima epsku građu, ali i upućuje na putovanje, avanturu zasnovanu na trajanju i odnosu prema vremenu.