31. trka uz "Beograđanku", pobednici trke vatrogasaca
Alo!/Marko Metlaš
31. trka uz

Alo!/Marko Metlaš

31. trka uz "Beograđanku", pobednici trke vatrogasaca, Foto: Alo!/Marko Metlaš

Velika gužva bila je juče ispred ulaza u Palatu „Beograd“. Svi su se okupili s istim ciljem - da pretrče 550 stepenika i da osvoje najvišu zgradu u prestonici. Takmičili su se vatrogasci, seniori, seniorke, veterani i veteranke, a ove godine oboren je i rekord po broju učesnika.

Neki od njih, kao Nebojša Đukanović, trčali su prvi put.

- Ovo se razlikuje od svih trka! Sam si na stepenicama i gubi se dah već posle petog sprata, a ima ih 22. Zbog toga, osećaj je nazamisliv kada stigneš na cilj i vidiš sve te ljude koji te razumeju i osećaju se isto kao i ti - rekao nam Nebojša.

Trku su otvorili vatrogasci, koji se nadmeću osmu godinu zaredom. U punoj opremi, sa teškim čizmama i vatrogasnim kacigama, takmičila su se 24 para, a pobedu su odneli Vlatko Ristić i Milan Mijatović, koji su do cilja stigli za tri minuta i 43 sekunde. Kako kažu za „Alo!“, pobedu im je doneo timski duh.

- Naš posao je takav da moramo uvek da budemo fizički spremni. Nažalost, nije nam strano trčanje uz stepenice zbog mnogih intervencija koje imamo po gradu. Ove godine uspeli smo da budemo najbrži, a prošle godine nam je izmakla pobeda zbog nekoliko desetinki - rekao nam je Vlatko Ristić, komandir Vatrogasno spasilačke jedinice Borča, dok nam je Milan Mijatović rekao da je psihička motivacija najbitnija i kod trčanja i kod posla vatrogasca.

31. trka uz

Alo!/Marko Metlaš

31. trka uz "Beograđanku", vatrogasci , Foto: Alo!/Marko Metlaš

Nakon vatrogasaca, predstavili su se seniori, seniorke, veterani i veteranke. Aleksandar Simić, direktor trke i urednik sportskog programa RTV Studio B, kaže da je veoma ponosan na postojanje ove jedinstvenu trke i da ga raduje rekordan broj prijavljenih učesnika.

- Iz godine u godinu trka dobija na masovnosti i kvalitetu. Ljudi se dobro zabavljaju i bitno je da se glavna poruka tu, a to je da se treba baviti sportom i živeti zdravim životom - rekao je za „Alo!“ Aleksandar Simić.

Beograd kao Njujork!

Trka uz Beograđanku nastala je pre 31 godinu po uzoru na trku uz „Empajer stejt bilding“ u Njujorku. Beograd je postao drugi grad u svetu sa ovakvim takmičenjem, a među prvim trkačima bili su Duško Radović, Đoko Vještica i mnogi drugi.

 

31. trka uz

Alo!/Marko Metlaš

31. trka uz "Beograđanku", seniori, Foto: Alo!/Marko Metlaš