Neka se ponovi Valeta: Fudbaleri Crvene zvezde
A. Dimitrijević
Neka se ponovi Valeta: Fudbaleri Crvene zvezde

A. Dimitrijević

Neka se ponovi Valeta: Fudbaleri Crvene zvezde, Foto: A. Dimitrijević

Nije loše, moglo je i bolje, ali i gore! To su utisci večerašnje Zvezdine partije satkani u jednoj rečenici. Prvo poluvreme crveno-belima treba da bude primer kako ne treba igrati ni u domaćem prvenstvu, a kamoli u evropskim utakmicama, ali se zato srpski šampion probudio na startu drugog dela meča, kada je bilo najpotrebnije. Zvezda je gubila, zatim stekla prednost, ali na kraju nije uspela da zabeleži veliku pobedu u Razgradu. Ipak, remi uz dva postignuta gola u gostima takođe je pristojno ostvarenje. Golove su postigli Katai i Kanga za crveno-bele, odnosno Kafu i Keseru za šampiona Bugarske.

Početak meča bio je ujednačen, ali samo nekoliko minuta. Ludogorec je vrlo brzo preuzeo inicijativu i bio konkretniji pre svega na sredini terena, a samim tim i u napadu. Prvu veliku priliku imao je Marselinjo u 12. minutu kada je glavom poslao loptu pored gola. Tada bugarski tim nije zatresao mrežu, ali od tog trenutka bilo je samo pitanje kada će to učiniti. Inicijativa igrača u zelenim dresovima trajala je čitavo prvo poluvreme, a fudbaleri srpskog šampiona skoro da nisu uspeli da pređu centar. Jedinu polupriliku za crveno-bele imao je Aleksandar Katai u 18. minutu. Šutirao je iskosa sa leve strane, ali golman Stojanov nije imao previše problema da ukroti udarac.

U trenucima kada se činilo da će Zvezda ipak odoleti atacima Bugara, usledio je pogodak u 43. minutu. Igrači srpskog tima još jednom su bili nesigurni u odbrani i dozvolili su Džonatanu Kafuu da se prošeta do kaznenog prostora, prevari Kahrimana i sprovede loptu u praznu mrežu.

Drugo poluvreme startovalo je na najbolji mogući način po srpski tim. Katai je u 48. minutu odlično iskoristio driblerske sposobnosti posle dodavanja Cvetkovića, prevario trojicu igrača u odbrani i smestio loptu iza leđa golmana Stojanova. Deset minuta kasnije Zvezda je mogla da povede posle odličnog prodora Srnića koji je centrirao ka Moučeu, ali je Argentinac zakasnio da glavom sprovede loptu u mrežu.

Ludogorec je u tim trenucima takođe imao svoje prilike, a najviše su pretili Marselinjo, Kafu i Vanderson.

Zvezda je ipak zaigrala znatno bolje u drugom delu, a preokret srpskom šampionu doneo je Gelor Kanga u 66. minutu maestralnim udarcem sa 25 metara.

Prednost crveno-belih trajala je svega deset minuta, a onda je Keseru uhvatio na spavanju odbranu srpske ekipe. Brzo su Bugari izveli prekid, što momci u crveno-belom nisu očekivali. Nesmotrenost je iskoristio rumunski fudbaler koji je nešto ranije ušao u igru, poravnao na 2:2 i ispostavilo se, postavio konačan rezultat.

Revanš meč na programu je za sedam dana u Beogradu, a Zvezdu osim pobede, u narednu rundu vodi i remi bez postignutih golova, kao i rezultat 1:1.

DRUGO POLUVREME:

90+4. minut - Kraj meča, sasvim zadovoljavajući rezultat pred revanš!

90. minut - Igraće se još četiri minuta sudijske nadoknade...

80. minut - Ludogorec nastavlja da napada, ovakav rezultat više odgovara Zvezdi.

76. minut - Bolje da ovo prethodno nismo rekli. Keseru poravnava rezultat! Fudbaleri Ludogoreca uhvatili su na spavanju defanzivce Crvene zvezde. Odmah su izveli slobodan udarac, lopta je došla do rumunskog reprezentativca koji je sproveo loptu u mrežu gostujuće ekipe.

75. minut - Do kraja je ostalo još 15 minuta, hoće li crveno-beli izdržati...

66. minut - Gooooooooooool!!! Kangaaaaaaa! Majstorija! Neverovatno precizan udarac sa 25 metara koji je završio tačno tamo gde je trebalo. Majstorski, nema šta!

61. minut - Vanderson šutira, tik pored stative, dobro je ispalo, moglo je da bude opasno.

58. minut - Ijao, kava prilika za Zvezdu da povede... Srnić odlično probija po desnoj strani, centrirao ka Moučeu, ali je Argentinac zakasnio da glavom sprovede loptu u mrežu. Potom je i Kafu imao obećavajuću priliku.

53. minut - Pesma "delija" sa tribina ne prestaje, ali Ludogorec i dalje ima inicijativu bez obzira na primljen gol.

48. minut - Goooooooooool! Kad je teško - Kataiiiiii! Cvetković mu je poslao loptu, a kapiten crveno-belih u odsustvu Lukovića prevario je odbranu bugarskog tima, probio po desnoj strani i smestio loptu u mrežu Stojanova. Kataiju je ovo treći gol u ovim kvalifikacijama. Bio je inicijator preokreta na Malti, zatim istoj ekipi dao gol i u Beogradu, a u listu stgrelaca upisao se i večeras u Razgradu.

46. minut - Počelo je drugo poluvreme, može li Zvezda da se konsoliduje i anulira prednost Ludogoreca...

PRVO POLUVREME:

45. minut - Nije bilo nadoknade vremena, završeno je prvo poluvreme. Zvezda nije uspela da odoli naletima domaćeg tima, koji ruku na srce, zasluženo vodi. Miodrag Božović i njegovi pomoćnici imaće šta da kažu svojim pulenima i moraće što pre da smisle novu taktiku za nastavak.

43. minut - Goool! Džonatan Kafu dovodi Ludogorec u vođstvo! Nova greška crveno-belih u odbrani, ovog puta nisu uspeli da se spasu. Kafu je uzeo loptu, prošao kroz kazneni prostor, predriblao Kahrimana i smestio loptu u praznu mrežu.

42. minut - Zvezda je konačno prešla centar, ali Katai šalje nepreciznu loptu ka Moučeu.

37. minut - Nova opasnost ispred gola gostiju, Rendulić i dalje čuva svoj tim... Sada faul u napadu, konačno prilika da igrači Zvezde odahnu i oslobode se pritiska domaćina.

34. minut - Vanderson centriraaaa, Katai izbacuje u poslednjem trenutku ispred Marselinja... Lukoki je potom lepo ušao u kazneni prostor iskosa sa leve strane, ali je srećom, uputio katastrofalan šut.

33. minut - Faul Fibela na ivici kaznenog prostora. Ovo će biti skraćeni korner za Bugare.

30. minut - Prošlo je pola sata igre, domaćin i dalje ima inicijativu uz par opasnih prilika... Zvezda osim polušanse Kataija nije uputila udarac ka golu Stojanova.

27. minut - Vanderson šutira pored gola. Nova greška veznih igrača Crvene zvezde koja je mogla da košta tim iz Ljutice Bogdana.

21. minut - Novi korner za Ludogorecgužva u kaznenom prostoru, izbacuje Fibel. Mouče potom pravi faul u napadu.

18. minut - Evo prvog šuta za crveno-bele, Katai je tukao iz ugla, ali je Stojanov odbranio. Korner za Zvezdu... Ništa od toga, kontra za Ludogorec... Evo šanseee, Rendulić spasava gostujuću ekipu u poslednjem trenutku. Doduše, sviran je i ofsajd.

17. minut - I još jednom Marselinjo šutira glavom, ali je lopta završila preko prečke. Moraće igrači srpskog tima malo da se trgnu, ovo ne vodi nikuda, naročito ne u Ligu šampiona.

15. minut - Marselinjo pada u kaznenom prostoruuuuu.... Nema penala, žuti karton za Brazilca. Dobro je... Na usporenom snimku se zaista može videti da kontakta Marselinja i Rendulića zaista nije bilo.

13. minut - Kanga se našao u kaznenom prostoru, ali ga je defanzivni dvojac bugarskog šampiona uspešno zaustavio.

12. minut - Prva ozbiljnija prilika za Ludogorec. Lukas Saša je centrirao, a Marselinjo glavom poslao loptu pored gola. Moglo je da bude ozbiljno...

11. minut - Prekršaj Fibela nad Kafuom. Ovo je prilika da se uputi centaršut u kazneni prostor Kahrimana. Donald je ipak dobro postavljen.

10. minut - Bugarski tim za sada ima veći posed lopte, pravih prilika i dalje nema ni sa jedne strane.

5. minut - Na startu nema ozbiljnijih prilika... I dalje traje opipavanje pulsa na obe strane.

1. minut - Utakmica je počela, Zvezda ima prvi napad... Navijači srpskog tima su glasniji na startu, simpatizeri Ludogoreca su razvili zastavu Partizana kojoom žele da isprovociraju crveno-bele.

SASTAVI:

LUDOGOREC: Stojanov - Minev, Moci, Plastun, Natanijel - Đakov, Saša, Kafu, Marselinjo, Vanderson - Lukoki. Trener: Georgi Dermendžijev.

CRVENA ZVEZDA: Kahriman - Cvetković, Fibel, Rendulić, Ibanjez - Le Talek, Donald - Srnić, Katai, Kanga - Mouče. Trener: Miodrag Božović.

Led je prošle nedelje uspešno probijen! Šampion Srbije posle devet godina neigranja u kvalifikacijama za elitno evropsko takmičenje, eliminisali su maltežansku Valetu, čime su zakazali duel sa bugarskim šampionom Ludogorecom iz Razgrada. Nedelju dana brzo je proletelo, a došao je trenutak da srpski i bugarski prvak međusobno ukrste koplja.

Ludogorec može da se pohvali izuzetno dobrim učinkom protiv srpskih klubova, pošto je dva puta zaredom eliminisao Partizan u istom kolu kvalifikacija.

Zvezda će igrati najpre za sebe, a navijači crveno-belih svakako ne bi imali ništa protiv da njihovi ljubimci osvete "večitog rivala" i plasiraju se u plej-of za ulazak u grupnu fazu.

Eliminacija Ludogoreca obezbedila bi šampionu Srbije direktno igranje u grupnoj fazi Lige Evrope, ali se tim iz Ljutice Bogdana svakako tim neće zadovoljiti već će pokušati da se prvi put posle nestvarnog uspeha slavne generacije iz 1991. godine domognu Lige šampiona.

Važno je biti strpljiv i ići korak po korak. Na redu je prvi meč protiv Ludogoreca u Razgradu...