Ves Mičel i Aleksandar Vučić
Tanjug/Dragan Kujundžić 14.03.20
Aleksandar Vučić i Ves Mičel

Alo/Vladimir Marković

Aleksandar Vučić i Ves Mičel, Foto: Alo/Vladimir Marković

Sastanak je počeo u 10 sati, a po završetku, dvojica zvaničnika su se obratila medijima. Pre sastanka sa predsednikom Vučićem, Mičel je razgovarao i sa premijerkom Srbije Anom Brnabić.

Ovaj video snimljen je mobilnim telefonom "Tesla smartphone 9.1"

 

Predsednik se na početku obraćanja zahvalio Mičelu na poseti Srbiji. Rekao je da je bilo reči o miru i stabilnosti u regionu i da je cilj Srbije očuvanje mira. Vučić je rekao da je Srbija spremna na kompromis po pitanju Kosova i Metohije, ali nije spremna i neće prihvatiti nikakvo poniženje i urušavanje srpske države.

Vučić je rekao da Srbija i SAD imaju različite stavove po pitanju KiM, ali da je Mičel saslušao naše stavove, a možda i razumeo.

- Znamo da je najveća prepreka na našem evropskom putu situacija oko KiM, i zato je Srbija spremna da razgovara o mogućim kompromisima, ali ma koliko mala, ma koliko bila nebitna za velike sile, možemo da prihvatimo jedino kompromisno rešenje, ali poniženje sopstvenog naroda i urušavanje sopstvene države ne možemo", kazao je on na konferenciji za novinare posle susreta sa američkim diplomatom.

Vučić je rekao da Srbija i SAD imaju različite stavove po pitanju KiM, ali da je Mičel saslušao naše stavove, a neke možda i razumeo.

- Svaki kompromis je težak, ali to mora da prihvati i druga i treća strana - bio je jasan Vučić.

Ves Mičel i Aleksandar Vučić

Tanjug/Dragan Kujundžić 14.03.20

Ves Mičel i Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić 

- Razgovarali smo i o dijalogu Beograda i Prištine. Zamolio sam gospodina Mičela da sasluša nas i naše stavove. Nismo saglasni po pitanju formiranja Kosovskih bezbednosnih snaga, ali smo saglasni da treba da sačuvamo mir sa Albancima. Zahvalan sam gospodinu Mičelu na podršci koju je dao Srbiji kao evropskom putu. Srbija ma koliko mala, za nas, građane Srbija je najbitnija i možemo da prihvatimo samo kompromisno rešenje, a poniženje ne možemo. Svaki kompromis je težak. Znate da retko o tome govorim. Srbija je iz Briselskog sporazuma ispunila sve svoje obaveze. Sa druge strane, Albanci su imali samo jednu obavezu, a to je formiranje ZSO. Tu jednu, jedinu obavezu nisu ispunili - rekao je Vučić i istakao da je Mičel pokazao poštovanje prema Srbiji i njenim građanima. 

Primetio je takođe da je Srbija morala sve da ispuni.

- To, međutuim, ne govori loše o nama, već o različitim standardima - zaključio je on.

Predsednik je izrazio i nadu da će nastaviti saradnju sa gospodinom Mičelom.

 - Srbija želi bolje odnose sa SAD. Hvala vam što tolerišete naše drugačije stavove i nadam se da ćemo razlike smanjivati kompromisima koje budemo postavljali na Balkanu - dodao je Vučić.

Pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Ves Mičel saopštio je danas u Beogradu da obe strane u briselskom dijalogu treba da ispune sve obaveze i da SAD podržavaju transformaciju kosovskih bezbednosnih snaga u profesionalnu vojsku.

- SAD podržavaju dijalog o Kosovu koji vodi EU i poziva obe strane da u potpunosti sprovedu sve preuzete obaveze - poručio je on.

Ves Mičel i Aleksandar Vučić

Tanjug/Dragan Kujundžić 14.03.20

Ves Mičel i Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić 

SAD žele da pomognu da se pronađe jedno veliko rešenje za koje smatram i razumem da je i cillj unutrašnjeg dijaloga, koji je pokrenuo predsednik Vučić. Mi smo spremni da slušamo, da pomognemo i da budemo kreativni. Naravno i oprezni prema nekim jednostavnim rešenjima, koja možda mogu dovesti do nekog negativnog presedana u regionu i ugroziti njegovu stabilnost - rekao je Mičel.

Mičel, koji je napomenuo da je ovo njegova prva poseta Balkanu od stupanja na dužnost, kaže da je sa Vučićem razgovarao o odnosu Srbije prema Kosovu, regionalnoj bezbednosti i sigrnosti, ekonomskoj saradnji.

Istakao je privrženost SAD partnerstvu sa Srbijom i da SAD žele da vide kako ono raste i razvija se, i naglasio da je Srbija osnovica čitavog balkanskog područja.

 - Spremni smo da slušamo, pomognemo i budemo kreativni. Ovo je vreme u kome treba raditi za dobrobit budućih generacija. Želimo da se vratimo na staru stazu, uske bliskosti i saradnje SAD i Srbije. Radujem se nastavku saradnje sa predsednikom Vučićem i njegovim timom kako bismo ostvarili ciljeve - rekao je Mičel.

Na pitanje novinara zašto se sastaje sa predstavnicima opozicije u Srbiji Mičel je rekao:

 - Ovde sam želeo da ohrabrim sve one sa kojima sam razgovarao - kratko je odgovorio Mičel.

Na pitanje o toku razgovora o formiranju Vojske Kosova Vučić je rekao:

Ves Mičel i Aleksandar Vučić

Tanjug/Dragan Kujundžić 14.03.20

Ves Mičel i Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić 

- Razgovarali smo o tome, zahvalan sam Mičelu jer je rekao da smo imali otvoren razgovor. Rekao sam da molim sve ljude iz SAD da mi pokažu jedan jedini papir na osnovu kojih se formiraju Kosovske snage bezbednosti. Jedan jedini papir koji ima međunaropdnu snagu. Takav papir, naravno, ne postoji i ne može da ga izmisli niko u svetu. U skladu sa sporazumom iz Kumanova nikakve snage Kosova ne mogu da postoje. Što se tiče Rezolucija 1244 ona ni na koji način ne predviđa albanske snage već suverenitet SRJ. To je moje pitanje za sve naše goste koji vole Kosovske snage bezbednosti da mi navedu jedno jedino slovo koje im daju za pravo formiranje takve snage Kosova. Pošto oni priznaju Kosovo kao nezavisnu državu, onda oni kao takvi imaju pravo da formiraju snage bezbednosti Kosova. Srbija se tome suprotstavlja, moj posao je da štitim interese Srbije i govorim u skladu sa Međunarodnim javnim pravom. Ne mislim da će to doprineti stabilnosti u regionu - naprotiv - rekao je Vučić.

On je još i dodao da nema ništa protiv što se gospodon Ves Mičel sastao i sa predstavnicima srpske opozicije.

 - Gospodin Mičel je slobodan da se sastaje sa kim god hoće - poručio je Vučić.

Komentarišući pitanje novinara koje se odnosilo na formiranje kosovskih bezbednosnih struktura američki državni sekretar je rekao:

Ves Mičel i Aleksandar Vučić

Tanjug/Dragan Kujundžić 14.03.20

Ves Mičel i Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić 

- Zaista cenim predsednika Vučića i njegovo način na koji razgovara sa mnom. Niko nema pravo veta da Kosovo razvija takve strukture. To mora da se učini promenom ustava, to nije lak zadatak. Mi smo se u to uključili sa partnerima u Prištini. Policijske snage na Kosovu su multietničke. Važno je da Kosovo ima mogućnost. Srećan sam što sam u Srbiji i uživao sam u razgovoru sa predsednikom Vučićem - rekao je Mičel, a predsednik Srbije je ponovo izrazio zahvalnost američkom kolegi koji je želeo da sasluša stavove Srbije.

 - Mi smo mali, oni su veliki, njima se može, nama se ne može - dodao je Vučić.

Mičel je podsetio i da je stotine hiljade Srba emigriralo u SAD, obogativši tamošnju kulturu, da su američke kompanije u Srbiji zaposlile 18.000 ljudi i da pomažu Srbiji da bude konkurentna, da dve zemlje sarađuju i na vojnom planu.

Komentari (43)

Filip

14.03.2018 11:36

Ovim recima je predsednik jasno pokazao nas stav po pitanju KiM!

dada

14.03.2018 11:45

Moraju da znaju da imamo jasan stav.

Milo

14.03.2018 11:46

Izgleda na osnovu ovih kratkih izjava, da su razgovori bili više diplomatskog karaktera, sa mnogo više konkretnosti sa naše strane a gospodin Mičel se koliko zaključijemo više orjentisao na diplomatske fraze i ispitivanje situacije.

Dragana

14.03.2018 11:47

Vučić bi mogao ovu posetu da iskoristi za našu korist

hana

14.03.2018 11:48

Nadamo se da ce nas postovati...

jovanovic5

14.03.2018 11:59

Vucic mu je sve lepo rekao, Pravi isprav stav!

Teodor

14.03.2018 12:08

Srbija mora da ostane mirna i stalozena, verujem da Vucic i te kako zna da zastupa interese Srbije u politickim previranjima.

Srđan

14.03.2018 12:09

Srbija ima jasan stav o kompromisu u vezi sa konačnim statusom Kosova. Sada je prilika da i SAD vide snagu naših argumenata.

despot

14.03.2018 12:10

Srbija ima svoj stav po pitanju KiM. Necemo odustati od svog plana.

robert

14.03.2018 12:17

Srbija mora da ostane mirna i stalozena, verujem da Vucic i te kako zna da zastupa interese Srbije u politickim previranjima koja verujem da nisu laka, nadam se da Micel razuman covek i da ce saslusati nase tacke gledista.

jana

14.03.2018 12:18

Slaba korist od toga što nas je saslušao.

Nikola

14.03.2018 12:23

Srbija neće dozvoliti nikome da je ponižava, i spremna je na kompromis, ali niko neće moći da ucenjuje Srbiju.

ceca

14.03.2018 12:24

Predsednik je koliko vidim sve argumentovano izlozio,,videcemo!

Pera Detlic

14.03.2018 12:32

Jadna je ovo drzava a jos jadniji narod kad mu sudbinu o Kosovu i Metohiji odredjuje Musliu.Vesajte se srbi za bolje i niste.

gaga

14.03.2018 12:32

Srbija ima jasan stav po tom pitanju i sada ih je Trampov izaslanik i cuo od predsednika Vucica .

Pantelija

14.03.2018 12:45

Ocigledno je da Amerika zastupa Kosovo i da je njihov andjeo cuvar, Srbija mora da ostane mirna i stabilna pri ovakvim razgovorima, objasniti im svoje stavove i poglede pa nek se zamisle, moramo da zastitimo svoju teritoriju.

Danica

14.03.2018 12:58

Pored toga sto nas je saslusao, nadam se da ce sada traziti resenja koja odgovaraju i Srbiji a ne samo njima.

Pepi

14.03.2018 13:03

Srbija je spremna na mirno resavanje problema KiM!

Ceca

14.03.2018 13:23

Svaka cast na stavu predsednice!dyr

pera

14.03.2018 13:39

Srbija ima jasan stav po tom pitanju i sada ih je Trampov izaslanik i cuo

Pera

14.03.2018 13:58

Micel je mozda i saslusao stav Srbije, ali ce da stane na stranu Albanaca.

Pitar

14.03.2018 14:02

Srbija je spremna da kompromisom rešava pitanje KiM.

daca75

14.03.2018 14:07

Nadam se da cemo naci zajednicko resenje!

jana

14.03.2018 14:39

@daca75 - Zajednicko resenje se mora naci.

lilit

14.03.2018 14:09

Kako se AV bahato ponašaš u Srbiji, tako se Amerikanci ponašaju po svetu

Sojic

14.03.2018 14:10

Ja se kao gradjanin Srbije osecam ponizeno i jadno jos od vremena Slobodana sve do ovog cirkuzanta

Milan

14.03.2018 14:21

Nadam se da ćemo konačno naći kompromisno rešenje. Ovo je vreme u kome treba raditi za dobrobit budućih generacija...

Jovan

14.03.2018 14:22

Treba pokazati državničko ponašanje, zauzimajući jasan i čvrst stav o svim pitanjima - upravo takav je bio današnji nastup predsednika Vučića.

hani

14.03.2018 14:38

@Jovan - Svaka cast na danasnjem nastupu.

Acca

14.03.2018 14:41

Vucic moze da prodaje maglu mladjim generacikama koje ga ne pamte iz vremena radikala.Provereni nacionalista,premazan svim bojama,mrzi sve sto nike srpsko,laze i maze na svakom koraku,ovogatio se bez dana radnog staza,bio ministar u vreme slobe,zna kako se pdavi medijski mrak,uspesno to sprovodi,plasi izlapele penzionere da bez njega nema ni penzija....

Mrka

14.03.2018 14:45

Kroz dogovore i čvrst stav do poboljšanja situacije.

maja

14.03.2018 14:47

Svaka cast Vucicu na ovakvim recima! Dostojanstven je!

ana

14.03.2018 14:47

Kompromis koji podrazumeva da obe strane naprave odredjene ustupke.

Anja

14.03.2018 14:48

Ocekujemo fer i korektan dijalog.

Drino bem ti.......

14.03.2018 15:09

Ovo je lepo slozeno, izgleda da smo se mi dzaba borili za KiM. Prodace nas za sicu. Dobra taktika da se Srbi prevedu zedni preko vode.

Kiki

14.03.2018 15:29

Problem je što ja ne verujem u dobre namere Amerikanaca. Istorija je učiteljica života.

albert kami

14.03.2018 15:34

Kompromis je jedino prihvatljivo rešenje za Srbiju.

Olivija

14.03.2018 15:49

Mičel je iz prve ruke čuo stavove Srbije, nema vojske Kosova dok važi rezolucija SB UN 1244.

Aleksa

14.03.2018 15:50

Nadam se da ce imati vise sluha od predhodne administracije

Aleksa

14.03.2018 15:59

Slusao sam Vucica pazljivo, i mogu vam reci da se slazem sa svakom recju koju je izgovorio.

ddd

14.03.2018 16:24

Nadam se da ce gospodin Micel uvaziti stavove Srbije i pomoci na neki nacin da se nasi stavovi cene u SAD-u

Deda Đoka

14.03.2018 16:28

Amerika je svojim delovanjem već dovela do negativnog presedana u regionu i ugrozila njegovu stabilnost. Posle "milosrdnog anđela" Srbija N I K A D A više neće biti bliska sa Amerikom. To je završeno.

Dana

14.03.2018 17:16

Vucic nece nikada dati na svoj narod i na svoju zemlju.