Na korak do Evropskog prvenstva: Đurđević i Milinković Savić
A. Dimitrijević

A. Dimitrijević

"Orlići" protiv Norveške, Foto: A. Dimitrijević

Utakmica nije obilovala lepršavošću, ali se završila sasvim zadovoljavajućim rezultatom pred revanš. Srbija je preko Uroša Đurđevića u ranoj fazi meča i Andrije Živkovića uz pomoć norveškog beka Haraldsajda sredinom drugog poluvremena, stekla kapital od dva gola prednosti pred revanš u Dramenu.

Srbija je krenula silovito, a već od šestog minuta izabranici Tomislava Sivića poveli su golom Uroša Đurđevića. Veliki deo zasluge za pogodak ide na konto Sergeja Milinkovića Savića koji je fantastično centrirao napadaču Partizana potkopavši loptu prilikom čega ga je sjajno pronašao. Ovaj je izašao sam ispred golmana i rutinski ga savladao.
Ipak, kada je trebalo da zagrizu još više u da dokusure rivala, „orlići“ su potpuno stali, prepustili inicijativu Norvežanima i kao da ih nije zanimalo da postignu drugi gol.

Do kraja poluvremena, uprkos dve-tri dobre šanse za rivala, srpski fudbaleri su odoleli i sa minimalnom prednošću otišli na odmor.

U drugom poluvremenu obe ekipe su taktizirale, a prvi do gola stigli su naši momci. Andrija Živković, koji je u 62. minutu ušao u igru, sedam minuta kasnije bio je najzaslužniji za idvostručavanje prednosti. Živković je probio po desnoj strani, uputio centaršut blizu stative, a bek norveške reprezentacije Haraldsajd, nespretno je odreagovao i smestio loptu u svoju mrežu.

Do kraja meča, još po jedna prilika viđena je na obe strane, ali promene rezulzaz nije bilo.

"Orlići" imaju finu zalihu pred revanš u Dramenu u utorak. Važno je da pamezno i skoncentrisano uđu u revanš meč u Norveškoj i plasman na Evropsko prvenstvo u Poljskoj 2017. neće izostati.

DRUGO POLUVREME:

90 + 3. minut - Kraj mela! Vredna pobeda Srbije pred revanš u Dramenu.

Na korak do Evropskog prvenstva: Đurđević i Milinković Savić

A. Dimitrijević

Na korak do Evropskog prvenstva: Đurđević i Milinković Savić, Foto: A. Dimitrijević

90. minut - Gajićeva bomba završava preko gola... Igraće se još tri minuta.

88. minut - Odličan centaršut Živkovića iz kornera, Milinković Savić šutira glavom, ali je lopta završila u naručju norveškog golmana.

86. minut - Opasan napad Norvežana, Vukašin Jovanović spasava naš gol ispred Torzbija.

81. minut - Poslednja izmena kod Srbije, izlazi fudbaler Đenove Nikola Ninković, a na teren će uzdanica Vojvodine Dejan Meleg.

80. minut - Ulazimo u poslednjih desetak minuta igre, naši imaju lepu prednost, samo da je održe do kraja. Eventualno da postignu još neki gol.

74. minut - Novu izmenu pravi Sivić. Izlazi strelac prvog pogotka Uroš Đurđević, a u igri je Aleksandar Čavrić.

69. minut - Gooooooooool! Andrija Živković! Doduše, uz pomoć norveškog beka Haraldsajda koji je glavom ugurao loptu u mrežu posle Andrijinog centaršuta sa desne strane.

62. minut - Prva izmena u redovima "orlova". Andrija Živković ulazi u igru umesto Mijata Gaćinovića. Velike ovacije za Andriju koji je istrčao na travu na kojoj se proslavio i stekao fudbalsko ime.

60. minut - Taktičko nadmudrivanje obe ekipe, s tim što Srbija ima prednost. Norvežani će uskoro morati da krenu na žustrije ka golu.

54. minut - Sergej Milinković Savić je pao u kaznenom prostoru, ali sudija odmahuje rukom. Postojalo je kontakta svakako, prema mišljenju arbitra, nedovoljno za jedanaesterac.

50. minut - "Orlići" su zapretili preko Nikole Ninkovića... Napravio je solo prodor po levoj strani, šutirao sa dvadesetak metara, ali je lopta prošla pored desne stative golmana Rosbaha.

46. minut - Utakmica je nastavljena, nema promena ni u jednom sastavu.

PRVO POLUVREME:

45+2. minut - Beriša je umao odličnu šansu za izjednačenje, ali je Milinković Savić sačuvao gol. Kraj prvog dela, Srbija golom Đurđevića vodi sa 1:0, ali se potom totalno povukla i fokusirala na odbranu.

45. minut - Prvo poluvreme produženo je dva minuta.

36. minut - Konačno na nešto što je zaličilo na priliku i izgrađenu akciju... Ninković je proigrao Lukića iz drugog plana, ali je golman bio brži.

30. minut - Posle prvih pola sata ništa novo. Srbija je dala gol, a posle se povukla i dozvolila protivniku da nametne inicijativu. Srećom, ni Norvežani ne stvaraju previše šansi.

Ninković u duelu sa protivnikom

A. Dimitrijević

Ninković u duelu sa protivnikom, Foto: A. Dimitrijević

20. minut - Nakon postignutog gola, "orlići" su smanjili tempo. Ugčavnom se igra na našoj polovini... Za to vreme još jednom je Norveška imala finu priliku, ali se nisu snašli u gužvi u kaznenom prostoru.

15. minut - Maksimović pravi faul nad Zahidom. Slobodan udarac za Norvešku na tridesetak metara od gola. Teško da odacde može direktno da se šutira... Pokušali su sa ubacivanjem, ali je Milinković Savić izbiksovao loptu. Prilikom toga, faulirao ga je jedan Norvežanin.

14. minut - Zapretili su Norvežani, Eljunusi je umalo proigrao saigrača u kaznenom prostoru, ali je Vanja Milinković Savić pravovremenuo istrčao i uhvatio loptu.

11. minut - Maksimović je uputio udarac sa oko dvadesetak metara, lopta je otišla pored gola.

8. minut - Uf, velika prilika i za Norvešku... neberovatan promašaj sa svega nekoliko metara. Zaspala je naša odbrana, srećom nisu Norvežani kaznili.

6. minut - Goooooool! Uroš Đurđević! Veliki deo zasluge za ovaj gol ima Segej Milinković Savić koji je maestralno potkopao loptu i asistirao Đirđeviču koji je rutinski nadmudrio golmana Rosbaha...

1. minut - Utamica je počela, Srbija je krenula sa centra...

**************************************************************************

Stekao se utisak da su "orlići" dobili najlakšeg mogućeg protivnika u baražu sa kojim će ukrstiti koplja u dvomeču za odlazak na Prvenstvo Evrope u Poljskoj naredne godine.

Tačno je da je naša reprezentacija favorit i da u ove dve bitke ulazi kao svetski i evropski prvak, ali nikako ne treba potceniti Norvežane koji gaje tipičan skandinavski stil fudbala, sa dosta trčanja, borbe i jurišanja na gol protivnika svih 90 minuta, ko god bio sa druge strane.

Srbija prvi meč igra da domaćem terenu, gde ne bi trebalo da dozvoli protivniku da napravi eventualni "brejk".

Najzvučnije ime u norveškom timu je fudbaler Real Madrida Martin Edegar koji je zvanično najmlađi A reprezentativac u istoriji UEFA takmičenja.

Naši momci, kao i slektor Tomislav Sivić prihvataju ulogu favorita, govore kako će "pričati" na terenu i nadaju se ne samo pobedu u Beogradu, već i povoljnom rezultatu četiri dana kasnije u Dramenu.

SASTAVI:

SRBIJA: V. Milinković Savić - Gajić, Lazić, Jovanović, Antonov - S. Milinković Savić, Maksimović, Lukić - Ninković, Gaćinović - Đurđević.

NORVEŠKA: Rosbah - Haraldsajd, Selnes, Rosted, Meling - Zahid, Trondsen, Fosum, Eljunusi - Beriša, Edegard