Futsal: reprezentacija Srbije
Marko Metlaš
Futsal: reprezentacija Srbije
Velika pobeda: Futsal reprezentacija Srbije, Foto: Marko Metlaš

Portugalci su imali inicijativu u prvom poluvremenu. Konstantno su napadali, a mozak ekipe definitivno je bio najbolji njihov igrač, ujedno i svetski, Rikardinjo. Dosta problema zadavao je našoj odbrani tokom čitavih 20 minuta prvog dela.

Prvu ozbiljniju priliku za Srbiju imao je Rajčević kada je nekako iščačkao loptu iz nogu Portugalaca i uspeo da izbije skoro sam ispred njihvovg golmana, ali nije imao dovoljno koncentracije da zatrese mrežu.

Meč je nastavljen u žestokom ritmu, Portugalci su napadali, a naši vrebali i čekali kontru. Dočekali su je u osmom minutu kada je Kocić sjajno probio po desnoj strani, majstorski uputio udarac i smestio loptu iza leđa Viktora Uga.

Posle tog gola, naši su se još više povukli i poslednjih desetak minuta konstantno su se branili. Rikardinjo je zadavao glavobolje čitavoj odbrani, upućivao opasne šuteve i asistencije, ali je naš golman Aksentijević uspevao da ukroti, najviše njegove udarce.

Rikardinjo
Mađioničar sa loptom: Rikardinjo, Foto: Marko Metlaš

Kapiten srpske selekcije Marko Perić bio je zadužen za "čuvanje" Rikardinja i odolevao je sve do 16. minuta kada je omaleni Portugalac pokazao zašto je najbolji futsaler sveta. Krenuo je u dribling, potom prebacio loptu preko Perića i zaobišao ga, a onda uputio strahovit šut koji je završio u mreži Aksentijevića.

Do poluvremena, gosti su nastavili sa atacima, ali promene rezultata nije bilo.

U drugom poluvremenu naši su se trgli i dali nam naznake da bi moglo nešto više da se očekuje. Imali smo šanse najpre preko Rakića, a onda i Perića i Stojkovića. Portugalci su takođe pretili, ali u znatno blažem obliku. Tempo igre je opao i uspeli smo da pariramo Rikardinju i drugovima. Četiri minuta pre kraja, "Arena" je još jednom bila u delirijumu. Polse sjajnog prodora i driblinga Perića, lopta je došla do Slobodana Rajčevića, a ovaj ju je mirno, hladnokrvno smestio u mrežu za vođstvo od 2:1.

Futsal: reprezentacija Srbije
Futsal: reprezentacija Srbije, Foto: Marko Metlaš

Portugalci su nakon toga krenuli na sve ili ništa. Menjali su golmana za igrača u markeru, zatim bi se brzo transformisali u odbranu, ali to im nije pomoglo. Konačan rezultat posle sjajne asistencije Kocića iz kontranapada, postavio je Miloš Simić i doneo našoj selekciji veliku pobedu i prvo mesto u grupi.

Portugal je ovim porazom zauzeo drugu poziciju i u četvrtfinalu ići će na favorizovane Špance, dok će Srbija kao prvoplasirana u ponedeljak od 18.30 igrati protiv Ukrajine za plasman u polufinale.

DRUGO POLUVREME: 2:0

20. minut - I kraaaaaj... Srbija je ostvarila veliku pobedu i ide u četvrtfinale sa prve pozicije u grupi!!! Fenomenalno!

20. minut - Goooooooooooooooooooooool! Simić! Kakva akcija... Kocić za Simića i sjajna egzekucija 26-godišnjeg srpskog reprezentativca. Sada je verovatno sve gotovo, trideset sekundi do kraja...

19. minut - Do kraja utakmice minut i pet sekundi, imamo vođstvo. Selektor Kovačević traži tajm-aut... Ajmo, momci, izdržite još samo minut.

18. minut - Aksentijević sjajno brani, a potom šutira bna prazan gooooool.... ijaooooo, prečka.... kakva šteta.

17. minut - Portugalci sada rizikuju, igraju bez golmana. Peti igrač igra u markeru. Takva je situacija kada Portugal napada.

16. minut - Goooooooooool! Rajčević!!! Gooooooooooooooooooooooool!!!! Kakva akcija... sjajna pirueta Perića koji je dodao usamljenom Slobodanu Rajčeviću koji je inteligentno nadmudrio portugalskog golmana Viktora Uga.

14. minut - Rakić hvata volej, Paulinja pogađa lopta u ruku, ali se sudije ne oglašavaju.

13. minut - Nešto sporija igra sa obe strane, opao je tempo. Podsećamo, ovo je rezultat koji Portugal stavlja na prvu poziciju u grupi, dok bi Srbija u tom slučaju išla na Španiju u četvrtfinalu.

Oboren je novi rekord gledanosti futsal mečeva. U "Areni" je prisutno preko 11.000 gledalaca. Sjajno!

11. minut - Korner za našu selekciju, dobra lopta do Janjićaaaa, prešla mu je preko noge... mogao je ovo da bude dobar napad.

10. minut - Topovski udarac Rikardinja sa desetak metara, ponovo Aksentijević sjajno postavljen. Bravo za našeg golmana!

8. minut - Nova sjajna odbrana Aksentijevića.

6. minut - Periiiiiiić.... kakva odbrana Uga. Odbila se od njegovih ruku unazad i krenula ka golu, ali je golman Portugala uspeo da je stigne i izbaci napolje.

5. minut - Žuti karton za Stojkovića zbog oštrog prekršaja.

4. minut - Kakva šansa! Perić odlično probija po desnoj strani, Stojković je bio na stativi, pogodila ga je lopta, ali je bila previše jaka i neukrotiva. Nije mogao da je iskontroliše Stojković. Velika šteta, jedna od najboljih prilika na utakmici otišla je u nepovrat.

3. minut - Odlična lopta do Rakića, ali se ovaj nije snašao ispred gola... lopta je išla isuviše iskosa, nije mogao da je umiri i uputi ozbiljniji udarac.

1. minut - Sjajan prodor Rikardinja po desnoj strani, odlično je uposlio saigrača u šestercu, ali se ovaj srećom, nije dobro snašao. Aksentijević potom pravi sjajnu paradu u sledećem napadu i zaustavlja udarac Aniltona.

PRVO POLUVREME: 1:1

20. minut - Kraj prvog poluvremena! Rezultat je 1:1, ali ruku na srce, Portugalci su nam održali lekciju futsala. Srećom, nisu uspeli da iskoriste većinu šansi koje su imali. Rikardinjo je imao brdo prilika, ali je anš golman Aksentijević sjajno branio. Kocić je doveo Srbiju u vođstvo, ali nismo uspeli da održimo prednost. Rikardinjo je majstorijom prevario Perića, a potom zatresao mrežu za izjednačenje.

17. minut - Rajčeviiiiić... kakav udarac sa desetak metara. Brani Viktor Ugo. Jedna od boljih prilika naše selekcije osim onog gola.

16. minut - Gol! Pokazuje Rikardinjo zašto je jedan od najboljih na svetu. Neverovatno je predriblao Perića, prebacio loptu preko njega, a zatim raspalio po njoj i smestio je iza leđa Aksentijevića. Svaka čast, stvarno!

14. minut - Konačno poluprilika za Srbiju, bezopasno je to bilo.

13. minut - Bruno Koeljo šutira posle prodora Rikardinja, ali srećom, promašio je.

11. minut - Matos pogađa spoljni deo mreže, dobro je...

10. minut - Polovina prvog poluvremena, Srbija vodi, ali Portugal ima inicijativu i preti, najviše preko Rikardinja.

9. minut - Rikardinjo je imao još jednu priliku, ali je promašio, srećom.

8. minut - Goooooooool! Mladen Kocić sjajan udarac i pogodak srpske desetke. Vodimo 1:0.

8. minut - Uh, kakva sreća, posle sjajne akcije stativu je pogodio momak sa brojem 13 Tijago Brito.

7. minut - Portugal ima inicijativu, konstantno napada...

4. minut - Jaooooo... stopostotna šansa za Rajčevića, ali nije uspeo da zattrese mrežu, šut pored gola...kakva šteta...

3. minut - Rikardinjo sjajno probija, ali naš golman sjajno brani. I još jednom Aksentijević zaustavlja najboljeg igrača sveta. I još jednom Rikardinjo, ali Miki sjajno brani. Svaka čast za našeg čuvara mreže. Tri puta za jedan minut odbranio je šut Rikardinju.

2. minut - Kocić šutira! Uf, brani Viktor Ugo...prva ozbiljnija prilika za naše...

1. minut - Utakmica je počela, Srbija je krenula sa centra... Kocić je odmah na početku tukao preko gola. Šansa na drugoj strani za Portugal, Rikardinjo je ubacio loptu, ali udarac Džo je bio neprecizan.

SASTAVI:

SRBIJA - golmani: Miodrag Aksentijević, Nemanja Momčilović, odbrana: Marko Perić, Aleksandar Živanović, Slobodan Janjić, Vladimir Lazić, Miloš Simić, Stefan Rakić, napad: Marko Radovanović, Dušan Milojević, Marko Pršić, Mladen Kocić, Miloš Stojković, Slobodan Rajčević.

PORTUGAL - golmani: Bebe, Viktor Ugo, odbrana: Paulinjo, Bruno Koeljo, Pedro, Fabio Sesilio, Arnaldo Pereira, Džo, Žoao Matoš, napad: Rikardinjo, Anilton, Tiago Brito, Fabio Lima.

Obe selekcije su zahvaljujući pobedama nad Slovenijom, obezbedile plasman u četvrtfinale, ali je od krucijalne važnosti da li će prolaz obezbediti sa prve ili druge pozicije.

Prvoplasirana ekipa će u nok-aut fazi, uslovno rečeno imati lakši posao pošto će izbeći jednog od favorita za osvajanje turnira - reprezentaciju Španije, a za plasman u polufinale sastaće se sa Ukrajinom, koja takođe može da bude "tvrd orah".

Ekipa koja večeras izgubi, moraće u četvrtfinalu da se "pomoli Bogu" i zaigra iznad maksimuma ukoliko želi da eliminiše Špance predvođene Linom, Andresitom, Migelinom i drugovima.

Srbija je u prvom meču savladala Sloveniju rezultatom 5:1, dok je Portugal sa 6:2 katapultirao istog rivala. Našoj selekciji potrebna je pobeda u večerašnjem meču kako bi obezbedila prvu poziciju i "lakši posao" u četvrtfinalu.

To neće biti nimalo lako, pošto je sa druge strane parketa tim koji je predvođen Rikardinjom, prvom zvezdom ovog prvenstva, jednim od najboljeg svetskih futsalera. On svakako predstavlja strah i trepet za sve ekipe, a i naši reprezentativci skreću pažnju na njega.

Komentari (1)

Griffin

06.02.2016 22:41

Opa Srbija