Bore se za bronzu:  Košarkašice Srbije
Aleksandar Dimitrijević
Bore se za bronzu:  Košarkašice Srbije

Aleksandar Dimitrijević

Bore se za bronzu: Košarkašice Srbije, Foto: Aleksandar Dimitrijević

Došle su na olimpijski turnir kao šampionke Evrope, ali uprkos toj tituli, teško da je iko verovao da mogu da naprave uspeh i uzmu medalju u Riju. Usledio je loš start i nekoliko vezanih poraza, ali su uspele da se domognu mesta koje vodi u četvrtfinale.

A onda... Vanserijska partija protiv Australije koja je obezbedila borbu za odličje. Zatim kiks protiv Španije koji nije poremetio ove devojke da izađu na teren, pokažu Francuskinjama još jednom ko su i šta su i okite se bronzanim odličjem!

Francuska je pala u Budimpešti pre godinu dana u borbi za zlato... Sada je pala i na drugom kontinentu, čime je osovojena olimpijska bronza!

Srpkinje su odlično otvorile meč. Igrale su besprekorno u odbrani i veoma zadovoljavajuće u napadu. Ipak, u finišu deonice posčeo je da se uvlači strah pre svega zbog problema sa faulovima, ali imale su solidnig osam poena prednosti.

Druga četvrtina pripala je rivalkama. Krenule su Francuskinje angažovanije da napadaju, a našim košarkašicama pored problema sa skokom, stao je i napad. Za celu deonicu postigle su samo devet poena, od toga sedam je dala Ana Dabović što su bili i njeni prvi poeni na meču.

Na poluvremenu je bilo izjednačeno (27:27), a u trećoj deonici naše devojke su ponovo napravile razliku. Nedostajali su poeni Sonje Petrović, a onda smo videli i to. Popravile su Srpkinje nišanske sprave u trećoj četvrtini. Ređale su se trojke jedna za drugom - Čađo, Sonja, Pejdž. Uz to su zaigrale agresivnije u odbrani i požrtvovanije u napadu i na kraju deonice imale su pristojnih plus 13.

U poslednjoj četvrtini su održavale prednost i pogađale vrlo bitne poene kada je bilo najpotrebnije. Francuskinje su napadale, ali nisu mogle da stignu prednost stečenu onim silnim trojkama.

Naša zemlja prvi put u istoriji ženske košarke osvaja medalju! Sija bronza kao zlato, ali stvarno! Svaka čast Marini Maljković, svaka čast ovim devojkama, svaka čast, carice!

Kakva radost: Marina Maljković na rukama košarkašica

Tanjug/AP

Kakva radost: Marina Maljković na rukama košarkašica, Foto: Tanjug/AP

ČETVRTA ČETVRTINA:

10. minut - Pogađa Milica oba. Francuskinje gube loptu, napad za naše.... Nema više vremena Srbija osvaja bronzu! Bravo devojke! Košarkašice osvajaju bronzano odličje!

9. minut - Milovanović ponovo na penalu. Prvo promašila, drugo pogodila. Francuska ima napad... Nema trojke, Milica Dabović hvata loptu, faulirana je.

8. minut - Jelena Milovanović! Pogađa uz faul! Imaće dodatno bacanje. Tajm-aut traži Garnije. Trojka na drugoj strani za Francusku, šteta!

7. minut - Trojkaaaaaaaaaa! Tamara Radočaj!

6. minut - Pejdž pravi faul, Francuska je izašla iz bonusa, ovo ne valja.

5. minut - Spuštaju Francuskinje ispod deset poena našu razliku. Ponovo trenuci neuspešnosti u napadu. Tajm-aut zove Marina Maljković u pravom trenutku.

4. minut - Trojkaaaaaaa! Danijel Pejdž! Zatim Jakubu pogađa ispod koša.

3. minut - Trojku postiže Mijem. Prva dvocifrena u Francuskom timu. A onda lopta ispada Saši Čađo.

2. minut - Još jednom Radočaj dobra u odbrani. Zatim je pogodila dva penala.

Tamara Radočaj

Tanjug/AP

Tamara Radočaj, Foto: Tanjug/AP

1. minut - Izgubile su naše košarkašice loptu u napadu, ali su se potom sjajno odbranile. Jovanović je promašila za tri.

TREĆA ČETVRTINA: 28:15

10. minut - Neverovatno izgubljena lopta, ali dobro idemo dalje... Radočaj pogađa u poslednjoj sekundi. Kraj deonice, sjajan povratak Srbije.

8. minut - Danijel Pejdž pogađa trojku! Bravo! Srbija ima deset poena prednosti.... A onda i Sonja Petrović! Kako su počele naše da sipaju trojke, 13 poena prednsoti.

7. minut - Sonja Petrović! Pogodak se priznaje, imaće dodatno slobodno bacanje... Razigrala se Sonja, to je ono što nam je nedostajalo u prvom poluvrmenu. Iznudila je nesportsku grešku, pogodila oba bacanja, a onda će naše košarkašice nakon tajm-auta zatraženog sa francuske klupe, imati novi napad.

6. minut - Čađoooooo! Evo trojke! U pravom trenutku! Hajde da se vratimo, odnosno ponovo da se odlepimo.

5. minut - Dva penala pogađa Ajaji, četvrti njen poen.

3. minut - Skrela postiže dva penala, a onda poeni Grude. Francuska ponovo vodi.

2. minut - Još jednom Jelena na drugi obruč, njen 13. poen, ali prate nas Francuskinje i dalje.

1. minut - Prvi napad za Srbiju u ovoj deonici, a sjajna finta i poeni Jelene Milovanović na startu.

DRUGA ČETVRTINA: 9:17

10. minut - Kraj poluvrmena. Ova četvrtina je ubedljivo pripala Francuskoj. Sada je nerešeno.

9. minut - A onda i vođstvo Francuskinja. Ana Dabović je faulirana, iskoristile su bonus Francuskinje.

Ana Dabović

Tanjug/AP

Ana Dabović, Foto: Tanjug/AP

8. minut - Dugo nema poena... A onda serija naših rivalki od 6:0. Sada je nerešeno.

7. minut - Ana je ušla u seriju... Postiže sedmi poen.

6. minut - Dabović još jednom, ovog puta za dva. Peti njen poen.

4. minut - Evo trojke Ane Dabović! U pravom trenutku.

3. minut - Ne ide nam u napadu. za to vreme, Francuskinje poen po poen, pristižu našu prednost.

2. minut - Dobra odbrana Milovanovićeve, ali sudije kažu da je to faul. Jakubu koristi samo jedno.

1. minut - Francuska napada, ali faulirana je Radočaj, odlično se postavila u odbrani. Ana Dabović promašuje za dva.

PRVA ČETVRTINA: 18:10

10. minut - Kraj prve deonice, lepa prednost za Srbiju, samo malo da se smanje greške u napadu i da se popravi skok u odbrani.

Srbija - Francuska

Profimedia

Srbija - Francuska, Foto: Profimedia

9. minut - Jakubu se bori ispod koša i nekako pogađa uz dosta muke. Na drugoj strani Srpkinje ne realizuju napad.

8. minut - Milovanović promašuje trojku, a Čađo u skoku bez potrebe pravi faul. Na liniju za slobodna bacanja će Sara Mišel, ali je promašila oba.

7. minut - Trojka za Francusku, ali je poništena. Faul je sviran ranije. Srbija je iskoristila bonus. Kod svake naredne lične greške naših devojaka, Francuskinje će pucati penale.

6. minut - Milovanoviiiiiić! Ostala je sama na trojci i kaznila je to bes problema. Trenutno stanje na semaforu - plus 11 za Srbiju.

5. minut - Posle pet minuta prve četvrtine, naša odbrana funkcioniše besprekorno. Napad je na zadovoljavajućem nivou, ali može to još sigurnije... Trojka Milice Dabović! Prva na meču, peti njen poen.

4. minut - Asistencija Ane Dabović za Sašu Čađo, a potom još jedna odlična odbrana. Fantastičan pristup od samog starta. Srpske košarkašice su nametnule ritam.

3. minut - Opet branimo napad, ali biće faul. Nova dvca slobodna bacanja za Francusku. Bar nema lakih poena što je dobro.

2. minut - Kakav pogodak Jelene Milovanović iz nemoguće pozicije, sjajno. Francuskinje ne koriste drugi napad zaredom, a Milovanovićeva vodi Srbiju na plus šest. Tajm-aut zove selektorka Francuske.

1. minut - Počela je borba za bronzu, Srbija ima prvi napad. I prvi poeni, Milica Dabović sjajno polaže loptu u obruč... Potom Francuskinje promašuju, ali Mijem skače u napdu i iznudila je faul pri šutu. Imaće dva penala. Realizovala je oba. Sonja Petrović zatim poentira za Srbiju.

SASTAVI:

SRBIJA: Tamara Radočaj, Sonja Petrović, Saša Čađo, Sara Krnjić, Nevena Jovanović, Jelena Milovanović, Dajana Butulija, Aleksandra Crvendakić, Dragana Stanković, Milica Dabović, Ana Dabović, Danijel Pejdž. Selektor: Marina Maljković.

FRANCUSKA: Izabel Jakubu, Endi Mijom, Sandrin Gruda, Sara Mišel, Valerijan Ajaji, Gael Skrela, Elena Sijak, Marin Žoan, Amel Budera, Letisija Kamba, Olivija Epupa, Marijel Amon. Selektor: Valeri Garnije.

Izabranice Marine Maljković, aktuelne evropske šampionke, opravdale su u potpunosti takav epitet došavši i situaciju da se bore za olimpijsku medalju. Sportska sreća okrenula im je leđa u polufinalu protiv Španije, ali zato će, uz sjajnu igru, pokušati ponovo da je pronađu u duelu za bronzu protiv reprezentacije Francuske.

Ove dve selekcije stari su zanci. Ukrstile su koplja ne tako davno - u finalu Evropskog prvenstva u Budimpešti 2015.

Košarkašice Srbije

Profimedia

Ovako je bilo u Budimpešti posle pobede nad Francuskinjama, Foto: Profimedia

Tada je naša selekcija trijumfovala i osvojila naslov šampiona Evrope, a sada će pokušati da za nešto više od godinu dana, ponvo sruši selekciju "trikolora", ovog puta za bronzano odličje na najvećoj sportskoj smotri.

Znamo sa njima da igramo, tu nema sumnje. Znaju i one naše kvalitete i sigurno je da će silno biti motivisane da skinu skalp našim devojkama i osvete im se za nanetu bol iz Budimpešte.

Neizvesnost je sigurna, kao i veliki ulog u ovom meču... Jedino nije sigurno ko će trijumfovati i zagarantovati mesto na pobedničkom postolju Olimpijskih igara u Riju.

Na nama je da navijamo i da se nadamo da će to biti Marinine izabranice... Srećno devojke, osvetlajte i obraz i obradujte Srbiju još jednom medaljom u Riju, prvom olimpijskom u istoriji ženske košarke.

Komentari (2)

Banja

20.08.2016 18:24

Znači jedino srpsko zlato će biti ono koje je osvojio hrvat?

Lola

20.08.2016 18:27

Bravo devojke. Ponosna sam sto sam srpkinja. Hvala vam