Aleksandar Prijović
EPA/Andrej Čukić
Aleksandar Prijović

EPA/Andrej Cukic

Aleksandar Prijović, Foto: EPA/Andrej Cukic

Srbija ide direktno na Svetsko prvenstvo, Irska u baraž, dok su Velšani ostali kratkih ruku.

Srbija - Gruzija 1:0 (Aleksandar Prijović 74')

Vels - Republika Irska 0:1 (Džejms Meklin 57')

Reprezentacija Bodovi
Srbija 21
Republika Irska 19
Vels 17

*******************************************************************************************************

Bilo je "povuci potegni", naročito u prvom poluvremenu. Bilo je teško, neizvesno, stresno... Na kraju, sve se zaboravlja. Jedino što je bitno u ovom trenutku jesto to da će fudbaleri Srbije igrati na Mondijalu u Rusiji 2018. godine, pošto su savladali Gruziju rezultatom 1:0, pogotkom Aleksandra Prijovića u 74. minutu!

Nije dobro počelo. Gruzija je od starta imala veći posed lopte i stvarala je mnogo više prilika. No, Stojković nije kapitulirao, odbranio je dve čiste prilike gostujućeg tima. Srbija sa druge strane nije stvorila nijednu priliku do finiša prvog poluvremena kada je Tadić šutirao iz kaznneog prostora, a golman Makaridze sačuvao mrežu.

Dušan Tadić

EPA

Dušan Tadić, Foto: EPA

U drugom poluvremenu zaigrali smo mnogo bolje. Od samog starta "orlovi" su nametnuli inicijativu, stvarali su šanse preko Mitrovića, prodori Tadića su zadavali glavobolje Gruziji, Ivanović je imao dve šanse posle centaršuta iz kornera, a najbolju priliku imao je Nemanja Matić kada je šutirao sa nekih desetak metara, ali je gruzijski štoper izbacio loptu sa gol linije na drugoj stativi.

Nemanja Matić

Darko Vojinović

Nemanja Matić, Foto: Darko Vojinović

Inicijativa je krunisana u 74. minutu preko rezerviste Aleksandra Prijovića, koji je nekoliko minuta ranije ušao u igru umesto Ljajića. Napadač PAOK-a je postigao prvi gol u reprezentativnom dresu i to kakav... Posle asistencije Aleksandra Mitrovića i slanja lopte u prazan prostor, Prijović je bio brži od gruzijskog golmana i majstorski je potkopao loptu, smestivši je u takozvanu malu mrežicu.

Aleksandar Prijović

EPA / Andrej Čukić

Aleksandar Prijović, Foto: EPA / Andrej Čukić

Do kraja nije bilo promene rezultata, niti je Gruzija stvorila priliku vrednu pomena. Srbija je održala minimalnu prednost, a nakon poslednjeg zvižduka sudije, usledilo je veliko slavlje.

Srbija je na Svetskom prvenstvu prvi put od 2010. godine, a ovo će ujedno biti i prvo veliko takmičenje od tada na kojem će "orlovi" učestvovati.

Branislav Ivanović

EPA

Branislav Ivanović je igrao na Mondijalu 2010, igraće opet, Foto: EPA

Sada možemo na miru da sačekamo decembar i žreb za Mondijal, kada će naša reprezentacija saznati tri rivala u grupnoj fazi Svetskog prvenstva.

DRUGO POLUVREME:

90+3. minut - KRAAAAAAAJ! Srbija je na Svetskom prvenstvu!

90. minut - Igraće se tri minuta nadoknade...

85. minut - Pet minuta nas deli od Svetskog prvenstva...

77. minut - Mitrović izlazi iz igre, na terenu je Luka Milivojević.

 

74. minut - Goooooooooooool! Prijoviiiiiiiić - 1:0! Prvi gol fudbalera PAOK-a u dresu Srbije, možda vredan Svetskog prvenstva. Asistencija Aleksandra Mitrovića!

 

73. minut - Još jedna prilika, Ivanović šutirao pored gola posle centaršuta iz kornera... Šteta, neometan je bio kapiten srpske reprezentacije.

70. minut - Najbolja šansa za Srbiju! Gruzini su izbacili loptu sa gol linije posle šuta Matića.

61. minut - Ljajić izlazi iz igre, umesto njega na terenu je Aleksandar Prijović. Igramo sa dva napadača.

57. minut - Irska vodi u Kardifu, što Srbiji u ovakvoj situaciji apsolutno odgovara. Naša selekcija i Irci imaju po 19 bodova, a četa Slavoljuba Muslina i bolju gol razliku, a i međusobni skor. No, to ne znači da ne treba da se pobedi Gruzija na "Marakani".

 

54. minut - Najopasniji napad za Srbiju, Mitrović je šutirao glavom, ali Makaridze je odreagovao, šteta...

49. minut - Još jedna prilika, Ivanović je pokušao da proigra Mitrovića, ali se isprečio golman gostujuće reprezentacije. Srbija je krenula žustrije u drugom poluvremenu.

48. minut - Evo udarca Gudelja, ali preko gola.

46. minut - Još 45. minuta nade za "orlove" da mogu da poprave igru i dođu do zlata vredne pobede. Rezultat u Kardifu je takođe 0:0, a sa ovakvim rezultatima Srbija ide na Mondijal. No, ne treba se uzdati u remi sa tog meča, treba završiti posao pred domaćom publikom.

PRVO POLUVREME:

45. minut - Kraj prvog poluvremena!

- Ovako su igrale Srbija i Gruzija u prvih 45 minuta:

Poluvreme - statistika

Printskrin UEFA

Poluvreme - statistika, Foto: Printskrin UEFA

44. minut - Slobodan udarac za Srbiju iskosa sa 30 metara. Jedna od poslednjih prilika za Srbiju u prvom poluvremenu... Ali nema ništa od toga.

39. minut - Evo šanse, ali ništa! Tadić je šutirao iz kaznenog prostora, odbranio gruzijski golman.

39. minut - Kakabadze je šutirao, srećom traljavo po zemlji. zaustavio je loptu Stojković.

33. minut - Novi udarac ka golu Stojkovića, odbranio je srpski golman.

32. minut - Slobodan udarac za Srbiju sa dvadesetak metara iskosa, Ljajić je probao direktno u gol, ali lopta je prošla pored stative.

30. minut - Prošlo je pola sata igre, prave prilike za Srbiju nema, dok su Gruzini imali šut u okvir gola, kada je Stojković krajnjim naporima ukrotio šut Gvilije.

Dušan Tadić

AP/Darko Vojinović

Dušan Tadić, Foto: AP/Darko Vojinović

20. minut - Objektivno, ne valja! Moraće "orlovi" mnogo bolje ukoliko žele pobedu na ovom meču i plasman na Svetsko prvenstvo.

17. minut - Gvilija je još jednom šutirao, ovog puta mnogo opasnije. Stojković je sačuvao mrežu.

13. minut - Gvilija je šutirao sa tridesetak metara preko gola.

11. minut - Lepa razmena lopte Tadića i Ljajića, Srbija će imati novi korner.

10. minut - Posle 10 minuta nema ozbiljnijih prilika, ali zabrinjava to da Gruzini imaju mnogo veći posed lopte. "Orlovi" kao da se nisu oslobodili početnog grča.

3. minut - Posle kornera lopta se odbila Kolarovu koji je uputio udarac ka golu. Lopta je išla u okvir, ali velika je daljina bila u pitanju. Nikakav problem za golmana Gruzije da je uhavti u naručje.

Aleksandar Kolarov

AP/Darko Vojinović

Aleksandar Kolarov, Foto: AP/Darko Vojinović

2. minut - Gruzija je imala slobodan udarac na 30-40 metara od gola, Navalovski je centrirao, ali lopta je otišla u gol-aut. A onda u istom minutu prvi korner za Srbiju.

1. minut - Počela je utakmica na stadionu "Rajko Mitić".

*******************************************************************************************************

- U toku je intoniranje himni...

 

Prva meč lopta pre nekoliko dana u Beču nije iskorišćena, a sada će "orlovi" izaći na popravni ispit, i to kakav...

Sve nam se otvorilo. Sami odlučujemo o svojoj sudbini, u situaciji smo da ne zavisimo ni od koga, niti će bilo ko morati da igra za nas.

U isto vreme na programu je duel između Velsa i republike Irske u Kardifu, a kretanje rezultata na tom meču takođe ćemo ispratiti "za ne daj bože".

SASTAVI:

SRBIJA: Stojković - Ivanović, Maksimović, D. Tošić - Rukavina, Matić, Gudelj, Kolarov - Tadić, Ljajić, Mitrović

GRUZIJA: Makaridze - Kakabadze, Kašija, Kočolava, Navalovski - Gvilija, Kankava, Aburjanija - Kazaišvili, Jigauri - Kvilitaija

- Sat vremena pre početka utakmice publika je tek počela da ulazi na stadion. Prema rečima našeg izveštača, više je bilo ljudi ispred nego na tribinama "Marakane". Verovatno će svi ući nekoliko minuta pre početka meča.

Atmosfera na stadionu sat vremena pred meč

Željko Vujičić

Atmosfera na stadionu sat vremena pred meč, Foto: Željko Vujičić

Ne postoji veći motiv od same borbe za plasman na Svetsko prvenstvo, a izabranici Slavoljuba Muslina biće dodatno motivisani pošto će im u leđa duvati huk sa prepunih tribina "Marakane", a publika koja je došla sa svih strana naše zemlje i inostranstva, ima priliku da prisustvuje fascinantnom momentu i isprati "orlove" u Rusiju.

Selektor Muslin napravio je četiri promene u odnosu na meč sa Austrijom. U tim se vratio suspendovani Nikola Maksimović, a društvo u odbrani praviće mu povratnik među "orlove" i član Bešiktaša Duško Tošić.

Takođe, umesto Mijata Gaćinovića, na terenu će od početka meča biti Adem lajić, dok je možda najveće iznenađenje to što će Nemanja Gudelj dobiti šansu umesto Luke Milivojevića.

 

Komentari (6)

Naki

09.10.2017 21:48

@srki - Necemo mi nigde dok banditi vode fss

Djoko

09.10.2017 22:35

Problem sa fudbalskom reprezentacijom je taj sto selektor ne sastavlja tim vec razne interesno-kriminalne grupe.

Dario

09.10.2017 22:37

Dobro je sto ne pratim utakmicu. Sa Austrijom mi je nilo dovoljno da shvatim ko su.

nedjo

09.10.2017 22:38

bolja aleksandra prijovic

gospodja draga

10.10.2017 17:05

primitivci