Beogradski izbori 2018.
Alo.rs
Beogradski izbori 2018.

Alo.rs

Beogradski izbori 2018., Foto: Alo.rs

U Beogradu, Boru, Aranđelovcu i Sevojnu, jutros u sedam sati otvorena su biračka mesta za lokalne izbore u tim gradovima.

Beograđani su danas birali svog 74. gradonačelnika. Za gradske izbore bile su prijavljene 24 izborne liste, što je jedna više nego na izborima 2014. godine. Pravo glasa u Beogradu imalo je 1.606.693 birača, glasalo se na 1.185 biračkih mesta.

Evo kako je tekao izborni dan:

20.00 - Zatvorena birališta

19.10 Pejić: Za prelazak cenzusa od 41.700 do 43.000 glasova

18.15 Izbori u Beogradu protiču, po oceni Gradske izborne komisije, bez većih nepravilnosti, a pojedinači incidenti su već evidentirani, uključujući prijavu SNS o napadu na aktiviste te stranke, te CRTA-e da su dva njihova posmatrača bili meta napada, jedan fizicki van biračkog mesta, na Novom Beogradu, a drugi verbalno, na Zvezdari. SNS je pre toga saopštila da su njeni aktivisti napadnuti u naselju Braća Jerković, kao i na Zvezdari, a što je u svom saopštenju registrovala i CRTA. "Naš aktivista fizički je napadnut u naselju Braće Jerković na Voždovcu, a dve aktivistkinje najbrutalnije su napadnute na Zvezdari" navedeno je u saopštenju SNS.

Na ovaj slučaj upozorio je i Centar za praćenje izbora i izbornih procedura (CPI) prema čijim podacima na većini biračkih mesta nisu uočene nepravilnosti, ali navode da su u blizini biračkog mesta 51 u naselju Braće Jerković, u Ulici Meštrovićeva 34, fotografisani, a zatim i napadnuti aktivisti SNS.

17.37 Do sada su skoro svi kandidati, funkcioneri i političari glasali na izborima za odbornike u Beogradu. Među poslednjima je glasao Aleksandar Šapić, nešto oko 14 časova, na biračkom mestu na Novom Beogradu.

15.33 U 12 sati član Predsedništva SPS i ministar ekologije Goran Trivan, glasao je na biračkom mestu broj 28, MZ Milan Tomić Čare. Trivan je glasao u pratnji supruge i sina.

15.30 CPI posmatrač sa BM61 u Rakovici tvrdi da se svi članovi biračkog odbora slažu da nije bilo zloupotreba sa biračkim spiskovima.

15.18 Prema podacima posmatrača Centra za praćenje izbora jedna od nepravilnosti koja je neretko uočena jeste i korišćenje mobilnih telefona i fotografisanje biračkih listića.

14.39 Izbori u šatoru, a pod šatorom - peć za glasače

14.29 SNS: Ðilas na RTS ukida SNS

Srpska napredna stranka saopštila je danas da to kakav uticaj Dragan Ðilas ima na Javni servis pokazuje činjenica da može, "kada poželi, da ukine SNS na RTS".

Glasala i Karleuša

"Srpska napredna stranka saopštava da je Dragan Ðilas već pokazao kakav uticaj ima na Radio televiziju Srbije - da je dovoljno da pozove Ivanu Miković, najbolju drugaricu njegove desne ruke, Jadranke Drinić, i da, kao što je uspeo da stavi selotejp na usta Goranu Vesiću, može, kada poželi, da ukine SNS na RTS-u", navode u saopštenju naprednjaci.

Kako ističu takav skandal i sramota nisu zabeleženi u Srbiji, a sigurno se to nije desilo u poslednjih 28 godina.

"Želimo Ðilasu i RTS-u sve najbolje u njihovom zajedničkom poduhvatu u borbi protiv SNS-a".

Ðilas je na tviteru prethodno napisao da je RTS prenošenjem saopštenja SNS u vestima na najbrutalniji način prekršio izbornu tišinu.

"RTS je preneo ''kako je kampanja dela OPOZICIJE dovela do fizičkog napada na pojedinim biračkim mestima''. Ovo je u istoriji višepartizma u Srbiji nezabeležen potez. Sramota za RTS", napisao je Ðilas na tviteru.

14.25 Problem u Rakovici

Na biračkom mestu 69 u Rakovici , dvojica mladića su fotografisala glasački listić na pultu iza paravana, a potom je birački odbor nakon kraće konsultacije sa Gradskom izbornom komisijom prvobitno odlučio da isti listići budu nevažeći, a zatim nakon ponovnih konsultacija odlučio je da glasački listići budu prihvaćeni s tim što će u zapisniku ovo biti ocenjeno kao nepravilnost, javlja CPI. 

Osim toga posmatrači nisu uočili veće nepravilnosti.

13.50 Zagrađanin prvi put s ćerkom na glasanju

13.45 Karić glasao sa suprugom Milankom

13.22 ŠTA RADI AMERIČKI AMBASADOR NA SRPSKIM IZBORIMA? Skot došao da plaši Srbe!

13.10 Nepravilnosti na Dedinju

"Na biračkom mestu 35, MZ Dedinje, oko 10.30 časova, dve nepoznate osobe su snimale i vređale novinarku CIK-a koja je pokušavala da snimi ministarku Zoranu Mihajlović. Nakon toga članovi biračkog odbora su udaljili te dve osobe" dodao je Nikola Lazić iz Centra za praćenje izbora.

12.50 Vulin u društvu supruge Nataše glasao na Čukarici

12.41 SNS: NDB popisuje i snima građane u Novom Mirijevu

Srpska napredna stranka saopštila je danas da su aktivisti Ne davimo Beograd popisivali i snimali građane koji su došli da glasaju na biračkom mestu 66 u Mesnoj zajednici Novo Mirijevo.

Kako kažu, skandalozno je i nedopustivo da bilo ko vrši pritisak na građane koji su došli da obave svoju građansku dužnost.

Ranije danas SNS je saopštila da su njeni aktivisti napadnuti u naselju Braće Jerković, a što je u svom saopštenju registrovala i nevladina organizacija Centar za praćenje izbora i izbornih procedura, kao i na Zvezdari.

"Naš aktivista fizički je napadnut u naselju Braće Jerković na Voždovcu, a dve aktivistkinje najbrutalnije su napadnute na Zvezdari", navodi se u saopštenju SNS.

SNS je pozvala nadležne da hitno reaguju, privedu pravdi počinioce i spreče svako nasilje nad građanima Srbije.

U Beogradu se danas održavaju izbori za skupštinu Grada, biračka mesta otvorena su u 07.00 , a biće zatvorena u 20. 00 časova.

12.38 Obeležja DS na Voždovcu

Posmatrači Centra za praćenje izbora i izbornih procedura prijavili su da je na biračkom mestu 80 u opštini Voždovac član biračkog odbora Justin Mihajlov sugerisao biračima za koga da glasaju, izjavio je Nikola Lazić iz te nevladine organizacije.

Lazić je dodao da se na biračkom mestu 90, u krugu od 50 metara od samog mesta glasanja, jedna osoba pojavila se sa stranačkim obeležjima Demokratske stranke.

Drugih većih nepravilnosti na izbornim mestima gde su posmatrači Centra za praćenje izbora i izbornih procedura nije bilo.

12.30 Branko Ružić glasao na Čukarici

12.17 Francuski humanitarac Gujon glasao na Novom Beogradu

11.59 Glasao Nikola Nikodijević

11.54 Šešelj glasao u Batajnici, Bastać u Skadarliji

11.32 GIK: Nije bilo nepravilnosti u Mladenovcu

Predsednik Gradske izborne komisije (GIK) Zoran Lukić je demantovao spekulacije o navodnom naknadnom upisivanju birača na biračkom mestu u Mladenovcu broj 16.

"Na tom mestu nisu uočene neregularnosti", rekao je Lukić i istakao da je lično na tom biračkom mestu proverio stanje i ustanovio da je sve u skladu sa zakonom i procedurama.

Lukić je naveo da su se u medijima pojavile spekulacije u vezi sa naknadnim upisivanjem birača na biračkom mestu u Mladenovcu broj 16 i objasnio:

"Birački spisak se zaključuje 15 dana pre održavanja izbora i tada se utvrđuje ukupan broj birača. Tri dana pre izbora se zaključuje konačan broj birača, kada se naknadni upisi ljudi koji su promenili prebivalište ili stekli prebivalište na teritoriji Beograda, naknadnim rešenjem Ministarstva upisuju i prave se takozvani naknadni birački spiskovi, naknadni spisak tih lica", objasnio je Lukić.

Istakao je da je na to biračko mesto lično išao kako bi proverio da li je došlo do neregularnosti, te da je ustanovio da postoji rešenje Ministarstva o naknadnom upisu, kao i poseban izvod biračkog spiska overen od strane nadležnog organa, potpisan od strane ovlašćenog lica.

"Taj birač može da glasa na tom biračkom mestu i zato je bio naknadno takozvani upis. Pored naknadnog upisa postoji i naknadno brisanje birača koji su u tih 12 dana promenili prebivalište", rekao je Lukić.

"Glasanje za sada protiče u skladu sa zakonom i našim pravilima", zaključio je Lukić.

11.20 Mihajlović na glasanju sa porodicom i psom Sunčicom

11.16 SNS: Napadnuti aktivisti SNS na Voždovcu i Zvezdari

Aktivisti Srpske napredne stranke napadnuti su u naselju Braćje Jerković, kao i na Zvezdari, saopštila je ta stranka.

"Kampanja dosovske opozicije, prepuna najbesramnijih laži, obmana, pretnji i poziva na linč i nasilje, danas je rezultirala i direktnim fizičkim napadima na članove SNS na nekoliko mesta u Beogradu. Naš aktivista fizički je napadnut u naselju Braće Jerković na Voždovcu, a dve aktivistkinje najbrutalnije su napadnute na Zvezdari", navodi se u saopštenju SNS.

Srpska napredna stranka poziva nadležne da hitno reaguju, privedu pravdi počinioce i spreče svako nasilje nad građanima Srbije.

11.14 Glasala Vesna Stanojević

11.11 Jadranka glasala na Voždovcu

10.56 Ministarka pravde Nela Kuburović glasala u MZ Vojvoda Misić

10.51 Uočene nepravilnosti

Prema podacima kojima Centar za praćenje izbora i izbornih procedura (CPI) raspolaže sa terena većina biračkih mesta je otvorena na vreme, kašnjena je bilo na svega nekoliko biračkih mesta, i to maksimalno pet minuta.

Kako javljaju naši posmatrači sa lica mesta Gradska izborna komisija (GIK) obezbedila je sav neophodan izborni materijal i glasanje se za sada odvija nesmetano, bez većih uočenih nepravilnosti.

Na biračkom mestu Zvezdara broj 77 nepismenom licu koje je tražilo da glasa za Srpsku naprednu stranku i pitao koji broj da zaokruži, član biračkog odbora koji je bio zadužen za obeležavanje sprejom sugerisao je glasaču da zaokruži broj 11. Niko od prisutnih nije reagovao na ovaj propust.

Takođe, u blizini biračkog mesta 51 u naselju Braće Jerković, u ulici Meštrovićeva 34, slikani su, a zatim napadnuti aktivisti Srpske napredne stranke.

Jednoj osobi je onemogućeno da glasa, takođe na opštini Voždovac, biračko mesto 84, jer joj je promenjeno prezime u ličnoj karti, iako se matični broj i ostali podaci poklapaju.

10.28 Grbović glasao u Starom gradu

10.18 Glasao predsednik Republike Srpske

9.45 Glasao Dragan Šutanovac

9.34 Dačići familijarno na glasanje

9.27 Mali glasao u 08.30 sati u ulici Kraljice Marije

9.16 Glasala premijerka Brnabić

O tome opširnije OVDE.

9.14 Predsednik Srbije glasao u pratnji ćerke

8.54 Čedomir Jovanović glasao na Novom Beogradu

8.27 Ministar Antić glasao na Zvezdari

8.23 Irena Vujović glasala sa bratom i sestrom

8.20 Zoran Radojičić glasao u Muzickoj školi na Vračaru

8.18 Ðilas glasao na Vračaru

7.55 Glasao ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović

7.45 Posmatrači izbora

Za posmatranje izbora akreditovano je šest domaćih i 11 stranih organizacija. Izbore će pratiti Cesid, Građani na straži, CRTA, Odbrana izborne volje građana, Jukom, Centar za praćenje izbora i izbornih procedura, ambasade SAD, Kanade, Francuske, Australije, Italije, Švedske, Holandije, Nemačke, Velike Britanije, Rusije i Delegacija EU u Srbiji.

7.19 Popović prvi glasao biračkom mestu broj tri na Vračaru

7.10 Glasao direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić

7.00 Otvorena birališta u Beogradu

6.50 Kontrolori su sve pripremili za dolazak prvih birača.

6.45 Evo šta vam treba od dokumenata

Kako bi se identifikovali, na biračko mesto glasači sa sobom donose važeću ličnu kartu ili pasoš, gde piše matični broj (JMBG). Stare lične karte i vozačke dozvole nisu prihvatljiv dokument i nećete moći da glasate.

6.40 Građani Beograda će svoj glas dati jednoj od 24 liste, od kojih su četiri manjinske.

U Beogradu su jutros u sedam sati otvorena birališta za lokalne izbore u glavnom gradu.

Na izborima u prestonici pravo glasa ima 1.606.931 birač, a svi oni mogu da glasaju na 1.185 biračkih mesta, koja će biti zatvorena u 20 sati.

Odštampano je 1.606.693 glasačkih listića, sa obaveznom rezervom, što je ukupno 1.611.514 glasačkih listića , rezedo boje, dok je boja kontrolnog lista za proveru ispravnosti glasačke kutije svetlo ljubičasta.

Gradska izborna komisija će praviti četiri preseka izlaznosti u izbornom danu - u 11, 15, 19 i 23 sata.

IZBORNE LISTE:

Za 110 odborničkih mesta u beogradskom parlamentu bore se 24 izborne liste.

To su: "Aleksandar Vučić - Zato što volimo Beograd", "Dr Vojislav Šešelj - Srpska radikalna stranka", "Ivica Dačić - Socijalistička partija Srbije (SPS), Dragan Marković Palma - Jedinstvena Srbija (JS)", "Da oslobodimo Beograd - Demokratska stranka (DS), Socijaldemokratska stranka (SDS), Nova stranka (NOVA) i Zelena ekološka partija - Zeleni (ZEP - Zeleni)", "Aleksandar Šapić - Gradonačelnik", "Šta radite bre - Marko Bastać", "Dosta je bilo i Dveri - Da ovi odu, a da se oni ne vrate".

Izbori u Beogradu, OŠ Bora Stanković Banjica

N. Vujanović

Izbori u Beogradu, OŠ Bora Stanković Banjica, Foto: N. Vujanović

Proglašene su izborne liste: "Dr Miloš Jovanović - Demokratska stranka Srbije", "Zelena stranka Srbije", "Beograd ima snage - Zavetnici", "Dragan Ðilas - Beograd odlučuje, ljudi pobeđuju", "Inicijativa Ne davimo Beograd - žuta patka - čiji grad, naš grad - Ksenija Radovanović", "Ruska stranka - Mile Milošević", "Predrag Marković - Pokret obnove Kraljevine Srbije", "Dr Muamer Zukorlić - Stranka pravde i pomirenja", "Zelena stranka - Kakav Beograd želiš? Misli", "Republikanska stranka - Republikánus párt - Nikola Sandulović".

Izbori u Beogradu, OŠ Bora Stanković Banjica

N. Vujanović

Izbori u Beogradu, OŠ Bora Stanković Banjica, Foto: N. Vujanović

Progašene su i liste: "Jedinstvena stranka pravde (JSP) - Jekhutno ćidimos čaćimasko (JĆČ)", "Za Beograd - Beogondola - saobraćaj, urbanizam, turizam - Nova rešenja, konkretni projekti - Jovan Ranđelović", "Nijedan od ponuđenih odgovora", "Građanska Stranka Grka Srbije - Vasilios Proveleggios", "Izborna lista Dosta je bilo pljačke, korucije i lopovluka - Radulović Milorad","Liberalno demokratska partija - LDP - Čedomir Jovanović", "Ljubiša Preletačević Beli - Zato što volimo Belovgrad".

Izborna komisija objavljuje rezultate glasanja u roku od 24 sata od zatvaranja biračkih mesta.

Izbori u Beogradu, OŠ Bora Stanković Banjica

N. Vujanović

Izbori u Beogradu, OŠ Bora Stanković Banjica, Foto: N. Vujanović

Glasalo se još i u Sevojnu, Aranđelovcu i Boru

U Sevojnu je za neku od četiri izborne liste moglo da glasa 5.882 birača, na pet biračkih mesta.

Skupština opštine Sevojno broji 15 odbornika.

Na lokalnim izborima u Aranđelovcu učestvovalo je šest listi, a pravo glasa imalo je 37.711 birača.

Aranđelovačka skupština ima 41 odborničko mesto.

Birališta u Boru otvorena na vreme

U opštini Bor održali su se redovni lokalni izbori, a sva biračka mesta otvorena su na vreme, jutros u sedam sati.

"Biračko mesto je otvoreno u 7 časova, a na ovom biračkom mestu je upisano 954 građana sa pravom glasa", izjavio je Zoran Raspopović, predsednik Biračkog odbora na izbornom mestu br. 13 Bor (MZ Rudar).

Birači su mogli da glasaju na 47 izbornih mesta, a prema biračkom spisku, pravo da izađe na glasanje u Boru ima 43.261 glasač.

Oni su mogli da glasaju za jednu od osam političkih opcija, partija, koalicija i grupa građana, čije je liste proglasila Opštinska izborna komisija u propisanom roku.

Bira se 35 odbornika.

Od osam proglašenih izbornih lista, samo dve su kompletne, sa punim brojem odbornika.

Komentari (31)

PETAR 1

04.03.2018 08:13

A sad ako nista drugo cucese i druga pesma, nesto nisam vidjao komunalnu policiju ovih dana po beogradu kao da su u zemlju propali, a od sutra vaskrsenje pa jovo nanovo, a da otvorena su biralista e blago nam mozemo da biramo uuurraaaa ?

sara5

04.03.2018 08:18

Neka je sa srecom.

Gaga

04.03.2018 08:28

Kod nas uvek izbori prodju u najboljem redu!

Madjar

04.03.2018 11:08

@Gaga - To i jeste cilj i to ono što je najbitnije .

lilit

04.03.2018 09:06

Tek kada se pojave ambasadori Amerike i Engleske u Izbornoj jedinici, i kada oni kažu ko je pobedio, izbori su postali pravosnažni!

Aleksandar Janković

04.03.2018 09:47

Kulturno i građanski odgovorno - na birališta.

XXL

04.03.2018 09:47

Danas nam je divan dan, divan dan u našem glavnom gradu izboran ...

Dragoslav

04.03.2018 09:49

Izbori su praznik demokratije i sve treba proći mirno i bez incidenata.

jana

04.03.2018 09:59

Nadamo se velikom odazivu na glasanje.

Minja

04.03.2018 10:07

Svi gradjani treba da izadju i obave svoju gradjansku duznost.

Savo

04.03.2018 10:13

Danas gradjani odlucuju kome poveravaju vlast u naredne cetiri godine i to se mora postovati.

psiholoskinja

04.03.2018 10:21

Danas je dan za pobedu!

Two of Us

04.03.2018 10:55

Po kom osnovu dodik može da glasa na lokalnim srpskim izborima ? Da li je državljanin Srbije? NIJE ! Gde mu je prijavljeno prebivalište? U Srbiji sigurno nije ! Otkada strani državljanin,bez dvojnog državljanstva,može da učestvuje na izborima (lokalnim ?!) u drugoj državi ?

Др

04.03.2018 13:31

@Two of Us - Заиста знаш да није држављанин Србије или ипак само нагађаш?

GajbexG

04.03.2018 13:32

@Two of Us - A kako ti znas da on nema dvojno drzavljanstvo?

Two of Us

04.03.2018 14:15

@Two of Us - Dr.*** Ako je taj dodik državljanin Srbije,kako može da bude predsednik tzv."rs "? Pokreni malo klikere u cerebrumu pa razmisli.A taj lik se nije ni rodio u Srbiji da bi imao pravo na državljanstvo po poreklu i rođenju !

goran

04.03.2018 11:24

Danas sve treba da prođe mirno i bez incidenata.

Vera

04.03.2018 11:32

Да, али прочитах да су сви посматрачи у Београду! Остатак Србије их не занима! Зашто је тако? Треба размислити! Да не чекају нешто где би припомогли?

Šana

04.03.2018 12:19

Bitno je da na svim biračkim mestima izbori protiču regularno.

daca

04.03.2018 12:28

Za bolju i sigurnuju buducnost Beograda

milica

04.03.2018 12:39

Gradjani odlučuju sami za koga su pa prema tome pametno

Lela

04.03.2018 12:52

Danas ce se videti koga Beogradjani hoce.

Helena

04.03.2018 13:13

Gradjani treba da obave svoju gradjansku duznost.

dada

04.03.2018 14:52

Sigurna sam da će Beograd izabrati najbolje predstavnike jer najbolje i zaslužuje.

momo

04.03.2018 15:00

Beograđani će izabrati najbolje.

Marija

04.03.2018 16:04

Gradjani, izadjite i podrzati najbolje i njvrednije kako bi nam sutra svima bilo bolje.

Marina

04.03.2018 16:06

Beograđani će odgovorno izabrati svoje predstavnike.

NIKOLA

04.03.2018 16:49

DODIK IMA PRAVO DA GLASA, POSTO IMA DVOJNO DRZAVLJANSTVO. U REPUBLICI SRPSKOJ PRETEZNO SRBI IMAJU DRZAVLJANSTVO SRBIJE TAKO STO IMAM I JA I SVI KOJI ZELE .

Kanjon

04.03.2018 21:25

Danas će se odabrati najbolji.

Smilja77

04.03.2018 23:40

Dobra izlaznost, pobeda Beograda!

Pera Detlic

05.03.2018 15:20

Zatvorena birališta, izbori protekli bez nepravilnosti...hahahahahahahahahaha..