Napad na aerodrom u Turskoj
Tanjug/AP
Napad na aerodrom u Turskoj

Tanjug/AP

Žrtve napada, Foto: Tanjug/AP

Konzul Srbije u Istanbulu Zoran Marković rekao je jutros Tanjugu da još nema podataka o eventualno poginulim i ranjenim drzavljanima Srbije i istakao "kad nema vesti, to nekad može biti dobra vest".

 

"Od srpskih državljana nema nikoga koj je u bilo kojoj nuždi, ili potrebi u ovom trenutku da treba brinuti o njemu", rekao je Marković.

Dan žalosti

Turska je proglasila danas nacionalni dan žalosti, a zastave su postavljene na pola koplja.

 

On je rekao da je konzulat Srbije u Istanbulu zamolilo građane preko svih naših medija da im se jave ako nekoga traže, ostave broj telefona i ime osobe za kojom tragaju, ali takvih poziva nije bilo.

On je istakao da su im se obraćali srpski državaljani, koji su presedali na aerodromu i koji su, kako je naveo, dobro i smešteni u hotelima.

 

"Novih podataka o strukturi nastradalih ne znamo, ali to ne znaju ni druge zemlje", rekao je konzul Srbije u Istanbulu.

Marković je, u telefonskoj izjavi, rekao da je osoblje u srpskom konzulatu, preko njihovog kolege koji je bio u istom avionu, bilo tokom cele noći u komunikaciji s igračima i stručnim štabom odbojkaške reprezentacije Srbije.

Srpski strelci izbegli teroristički napad u Istanbulu

Deo srpske streljačke reprezentacije, koji se vraćao sa Svetskog kupa u Bakuu, u utorak je skoro celo popodne proveo na aerodromu "Ataturk". Preko najvećeg grada Turske za Beograd putovali su Andrea Arsović, Ivana Anđušić Maksimović i treneri Goran Maksimović i Dragan Donević.

"Na aerodromu smo na presedanje čekali četiri sata. Za Beograd smo krenuli samo sat vremena pre tragičnog napada, za malo smo izbegli nesreću. Snimci i fotografije sa aerodroma koje smo videli kad smo došli kući su nas baš potresli", rekao je Donević.

Oni su, kako je precizirao, evakusiani i smeštani rano jutros, između četiri i pola pet, u neki od hotela, a kako mu je kolega preneo, "to je noćas izgledalo prilično haotično".

"Kad su odbojkaše iz tog aviona evakuisali, razdvojili su ih, tako da nisu bili u fizičkom kontaktu", rekao je Marković dodajući da je oko 50 aviona bilo u tom trenutku na pisti i oko 10.000 ljudi u aerodromskoj zgradi, koju je trebalo evakuisati.

On je dodao da se u Turskoj, u gradu Mersin, nalazi i srpska juniorska teniska reprezentacija koja je trebalo tokom noći da preko Istanbula dođe do Srbije.

S njima je, kako je naveo, takođe u komunikaciji i savetovao im je da ne kreću 24 sata, sačekaju da se stvari smire i uspostavi redovan red letenja.

Prema najnovijim informacijama koje stižu iz Turske, identifikovano je 27 od 36 žrtava. Lokalni zvaničnici tvrde da se radi uglavnom o Turcima, a poginulo je i 13 stranih državljana, među kojima najviše iz Saudijske Arabije, saopštio je danas turski zvaničnik.

Poginulo pet državljana Saudijske Arabije, dva iz Iraka, i po jedan iz Tunisa, Uzbekistana, Kine, Irana, Ukrajine i Jordana, preneo je AFP reči neimenovanog zvaničnika.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine potvrdilo je da je poginuo jedan njihov državljanin i da je još četvoro povređenih. Prema

Abu Bekr glavni osumnjičeni

Turska policija sumnja da je "mozak napada" Ilhami Bali, alijas Abu Bekr, koji važi za šefa tzv. Islamske države u Turskoj, piše nemački Bild.

Bekr je na crvenoj poternici turskih vlasti, a vlada te zemlje je ranije ove godine raspisala nagradu za od 1,4 miliona dolara za bilo kakvu informaciju o njegovim planovima ili lokaciji na kojoj se nalazi, piše list.

podacima kojima raspolaže rusko ministarstvo spoljnih poslova, za sada je registrovan jedan ranjen državljanin Rusije.

Potvrđeno je i da su povređena dva francuska i jedan kanadski državljanin.

Zbog napada na aerodrom u Istanbulu letovi planirani iz Beograda danas su otkazani.

Otkazana su dva leta – po jedan let avio-kompanije “Er Srbija” i “Turkiš Erlajns” ka Ataturku.

Let avio -kompanije “Turkiš Erlajnsa” predviđen za večernji termin za sada nije otkazan, kao ni letovi ka aerodromu “Sabiha Gokčen” u Istanbulu, navodi se u saopštenju Aerodroma "Nikola Tesla".

Inače, avioni su jutros ponovo počeli da poleću i sleću na istanbulski aerodrom, ali zbog višečasovnog prekida u aviosaobraćaju putnike ipak čekaju značajna kašnjenja.

Stav CIA

Samoubilački napad na aerodromu Ataturk u Istanbulu nosi "potpis" Islamske države, izjavio je danas direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Džon Brenan. "Napade koji zaslužuju svaki prezir, svakako kriju potpis izopačenosti ISIL-a", rekao je Brenan, preno je Frans pres.

"Aerodrom je otvoren za poletanja i sletanja u 02,20 časova, a aviosaobraćaj je vraćen u normalu", izjavio je turski premijer Binali Jildirim na konferenciji za štampu jutros u tri sata, preneo je na sajtu list "Hurijet".

Turska agencija Dogan je, pozivajući se na zvaničnike aviokompanije "Turkiš Erlajns", objavila da su letovi krenuli posle pet časova izjutra i da su prvi sleteli avioni iz Tajpeja, Manile i Seula.

Američka Federalna uprava za avijaciju je takođe ukinula zabranu letova između SAD i Istanbula, nedugo nakon što je aerodrom u tom gradu ponovo otvoren.

Turske vlasti su počele da puštaju putnike koji su bili zatvoreni u avionima na pistama tek posle četiri sata izjutra, dok "Turkiš Erlajns" navodi da oko 1.500 putnika i dalje čeka u tranzitnoj zoni aerodroma.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić zbog stravičnog terorističkog napada na Istanbul uputio je telegram saučešća predsedniku i premijeru Turske Redžepu Tajipu Erdoganu i Binaliju Jildirimu.

 

"Užasnuti smo brutalnim napadom na međunarodnom aerodrom u Istanbulu, u kome su poginule i povređene desetine ljudi. Ponovo smo nemilosrdno opomenuti na to da mora da se osnaži međunarodna saradnja u borbi protiv terorizma, koji je pretnja ne samo miru i bezbednosti u svetu, nego i tekovinama savremenog društva", naveo je Vučić.

Premijer je u ime Vlade Srbije i svoje ime, uputio saučešće porodicama i prijateljima poginulih, kao i zvaničnim organima Turske, a ranjenima poželeo brz oporavak.

Obama nudi pomoć Erdoganu

Američki predsednik Barak Obama ponudio je danas pomoć SAD turskom kolegi Redžepu Tajipu Erdoganu posle napada na aerodrom u Istanbulu u kojem je poginula 41 osoba, izjavio je portparol Bele kuće Džon Irnest. "Obama je predložio pomoć Turskoj kojoj je neophodna tokom istrage o napadu kao i za jačanje mera bezbednosti u celoj zemlji", rekao je Irnest u Otavi gde Obama učestvuje na samitu predsednika država i vlada zemalja Severne Amerike. Irnest je rekao da je Obama telefonom danas razgovarao s turskim predsednikom. Američki predsednik izjavio je danas da bi iza trostrukog napada na aerodrom u Istanbulu u kojem je stradalo više od 40 osoba, mogli da budu džihadisti iz Islamske države.

 

 

 

 

 

Komentari (1)

drAgi

29.06.2016 10:04

Bas ne razumem nista na Bliskom istoku: Svugde se vrte filmovi o saradnji Erdoganove uprave i Dzihadista iz Sirije, a ovamo Dzihadisti, navodno, ubijaju po Turskoj. ?