Poslovna žena Posao Administracija Papirologija
Shutterstock
Poslovna žena Posao Administracija Papirologija

Shutterstock

Poslovna žena Posao Administracija Papirologija, Foto: Shutterstock

Prošle godine švedska vlada odabrala je starački dom da na njemu sprovede eksperiment, medicinske sestre radile su godinu dana samo šest sati dnevno umesto uobičajenih osam.

Ideja je bila uporediti te rezultate sa kontrolnom grupom u sličnom okruženju koja je radila uobičajeno.

Jedan od načina merenja produktivnosti je upoređivanje kvaliteta nege koju je svaka sestra pružala.

Istraživanje je pokazalo da je velika većina medicinskih sestara, koje su radile šest sati, bila puno produktivnija od onih koje su radile više sati.

Naime, 68 sestara koristilo je upola manje dana bolovanja od onih sestara koje su radile punih osam sati.

Takođe, u periodu od dve nedelje tri puta su manje uzimale slobodnih dana. Sestre koje su radile kraće, bile su 20 odsto srećnije i kao rezultat, obavljale su 64 odsto više aktivnosti sa svojim pacijentima.

Istraživač uključen u projekt, Bent Lorentzon, rekao je kako su sestre uključene u studiju provodile više vremena na poslu i bile su zdravije, što znači da je kontinuitet u domu bio veći i kvalitet usluga bolji.

Ali, postoji jedna "caka".

Pošto je eksperimentom posmatran isključivo zdravstveni sektor, uspešnost šestosatnog radnog dana ne može biti garantovana, na primer, u finansijskom sektoru.

Prošle godine anketa sprovedena u Britaniji pokazala je da radni dan od sedam i manje sati najproduktivniji, a 2014. godine 57 odsto Britanaca reklo je da podržavaju četvorodnevnu radnu nedelju.

Ova studija nije prva ovakve vrste, a start-up kompanije u Švedskoj već su uvele šestosatno radno vreme, pošto je teško ostati koncentrisan punih osam sati.

Komentari (3)

želja

06.09.2016 13:53

Mi radimo i po 15 sati dnevno. Kod nas važi iskoristiti a ne adkvatni raditi.

Сава Прокоповић из Ритопека

06.09.2016 14:50

За дибидус младе и перспективне да изјавимо званично, да је у Србији не тако далеке 1984. године урађена анализа у свим привредним субјектима, да радно време траје шест часова на дан. Анализе су имале закључак, да би продуктивност била већа када би се радило шест часова на дан. Прелазак на шесточасовно радно време није никада спроведено.

djordje1953

06.09.2016 22:16

neradnici jedni videcete vi kolko treba da se radi i za kolku platu kad vam dodje AV