U Srbiju pokušali da uvezu meso iz 1982
promo
U Srbiju pokušali da uvezu meso iz 1982

promo

U Srbiju pokušali da uvezu meso iz 1982, Foto: promo

Osim toga što ne smemo da verujemo mesnim prerađevinama, čini se da više ne možemo da se opustimo ni kada je reč o svežem mesu. Junetina je zdravija od svinjetine, belo meso zdravije od crvenog, smrznuto meso nikako u ishrani... Mnoga pitanja nas muče, ali najstrašnije je što ne znamo šta nam mesare serviraju i da li je išta zdravo.

- Mi smo od nadležnih tražili spisak registrovanih klanica i proizvođaća i nismo ga dobili. Dajte nam spisak onih proizvođača koji imaju redovnu posetu veterinara da bismo vam verovali - zahteva Goran Papović, predsednik nacionalne organizacije potrošača, i tvrdi da je veći broj onih koji rade na crno nego onih koji rade po propisima.

- Ako vam je delatnost da prodajete sveže meso, ne možete vi u prodajnom ili nelegalizovanom objektu da pravite prerađevine. Plus što svi koriste otpad i bajato meso za to. Najbolje je kupovati u proverenim mesarama. Mrtva je trka da li je nesigurnije u manjim ili većim industrijama - kaže on.

Miroslav Stojšić, doktor veterinarske medicine, za „Alo!“ kaže da u ishrani ne treba koristiti zamrznuto meso.

Švercer meso prevozio u gepeku

Uprava carina

Švercer meso prevozio u gepeku, Foto: Uprava carina

- Dok sadašnji ministar nije došao na vlast, u našu zemlju je ulazilo zamrznuto meso koje je korišćeno u ishrani, iako je njegova upotreba dozvoljena samo u prerađevinama. Kod nas je rok za upotrebu bio godinu dana, a u drugim zemljama šest meseci. Naši su ga uvozili 15 dana pre isteka roka i produžavali mu rok - kaže on i upućuje nas kako da prepoznamo kvalitetno meso.

- Kada kupujete sveže meso, mora da ima lepu crvenkastu boju, ako je bledunjavo i bez boje, onda je odmrzavano. Svinjsko meso ne sme da bude belo, već treba da ima svetlocrvenu boju. Sigurnije je kupovati u manjim zanatskim radnjama - završava on i dodaje da je kvalitet mesa u našoj zemlji pola-pola, a da treba da budemo oprezni sa prerađevinama jer se u njih nedozvoljeno dodaju voda, soja i emulgatori, koji su veoma jaki i lepe za za sluzokožu debelog creva, a to izaziva karcinom.

Govoreći o slučaju zamrznutog mesa starog oko 30 godina koje je bilo na brodu u barskoj luci, u gostovanju na RTS-u direktor Uprave za veterinu Nenad Petrović je rekao da je Srbija pojačala kontrolu svih graničnih pojaseva prema Makedoniji, Crnoj Gori i BiH zbog mogućeg šverca. On je dodao da Srbija ne može da kontroliše šta se dešava u Crnoj Gori.

U Srbiju se sve više uvoze meso i mesne prerađevine kojima se bliži istek roka trajanja, a to je nemoguće sprečiti, jer meso koje stiže iz inostranstva nije neispravno, već samo lošijeg kvaliteta.

Komentari (2)

Djoko

25.11.2016 11:06

Ko zna koliko je do sada uslo takvog mesa u Srbiju,samo sto je to tek sada otkriveno. Ubedjen sam da su nasi trgovinski lanci puni takvog mesa.

buba

25.11.2016 15:10

u jednom malo boljem trgovinskom lancu...maxiju..sam kupila juneča rebra.....skuvala supu i zvadila meso...to meso je posle sat ,dva pocrnelo......uzas.....licilo mi na ugalj....da vam ne kažem da sam im jednom vratila svinski but koji je smrdeo......maxi je u zemunu.... ali onaj pacov u matijeviču takodje u zemunu..to je već dno dna.....