Osuđeni teroristi grupe „Feniks“
Arhiva
Osuđeni teroristi grupe „Feniks“

Arhiva

Osuđeni teroristi grupe „Feniks“, Foto: Arhiva

Teroristi su bili članovi Hrvatskog revolucionarnog bratstva (HRB), a verovali su da je nezadovoljstvo komunističkim režimom u SFRJ toliko veliko da je dovoljan mali podsticaj da izbije pobuna. U akciji „Feniks“, ova grupa je upala na teritoriju SFRJ. HRB su osnovale ustaše koje su posle Drugog svetskog rata uspele da prebegnu u Austriju i Italiju i ta je organizacija bila odgovorna za 50 odsto svih terorističkih i diverzantskih napada na Jugoslaviju.

Na planini  Raduši bila im  je baza

Arhiva

Na planini Raduši bila im je baza, Foto: Arhiva

 

Osuđeni na smrt streljanjem

U toj akciji poginulo je 13 pripadnika JNA, Teritorijalne odbrane i policije i 15 pripadnika ustaške grupe. Četvorica ustaških terorista iz Australije su zarobljena i njima je suđeno pred Vojnim sudom u Sarajevu u novembru iste godine. Đuro Horvat (35), rodom iz Čakovca, Vejsil Keškić (33) zvani Ćafir, rodom iz Bihaća, Mirko Vlasnović (40) iz Gornjeg Zemunika kod Zadra i tada maloletni Ludvig Pavlović osuđeni su na smrt streljanjem. Trojica osuđenih su streljani 17. marta 1973. u Rakovici.

Petnaest članova takozvane bugojnske grupe je pobijeno u borbama sa JNA i policijom, trojica su osuđena na smrt streljanjem, dok je jedan poginuo na početku rata 1991. u „zengama“.

Bivši obaveštajac Božidar Spasić kaže da je ta grupa imala nameru da nakon pobune otruje gotovo ceo Beograd!

- Malo je poznato da je grupa donela teglu sa kilogramom eksplozivnog otrova, koji je trebalo da postavi u beogradski vodovod, čime bi pobila skoro ceo Beograd! Taj zadatak je trebalo da obavi jedan od njih, ali na sreću do toga nije došlo - kaže Spasić.

On navodi da je upad te grupe bio propust tadašnje Državne bezbednosti, koji se više nije ponovio.

- Uhvaćeni smo na spavanju jer se sve događalo u Australiji. Tek je neko, pri polasku grupe, bacio kosku da se nešto događa. Grupa se okupila u Nici, u Franuskoj, odakle je prešla u Austriju kod čuvenog ustaškog popa Vilijema Cecelje u manastiru Svete Marije i došla do granice. Smatrali smo da je samo priča da je neko kidnapovao radnika „Radenske“ jer nam nikakva hitna depeša nije stigla - priseća se Spasić.

On otkriva i da je slučajno naišao na stenografsku belešku Josipa Broza Tita i Vladimira Bakarića u kojoj je zabeležen njihov razgovor o ustaškoj emigraciji.

- U jednom delu, Titu pita Bakarića: „Dobro, Vlado, kako vam je to promaklo?“, a u drugoj se obraća njemu i drugim saradnicima i kaže: „Dajte, Vlado, budite tamo, vani, malo radikalniji.“ To je bio znak.

Božo Spasić

Goran Srdanov

Božo Spasić, Foto: Goran Srdanov

Mnoge strane službe su učestvovale i znale, čak i ruska je znala, jer je neki ustaški ekstremista Ivan Jelić iz Minhena poslao pismo koje je došlo do ruske ambasade u Bonu. Međutim, niko nas nije obavestio - kaže Spasić, koji dodaje da su ustaški teroristi već bili imenovali vladu i da je u operaciji „Raduša“ poginulo i nekoliko naših građana.

Većina boraca i novac pristigli su iz Australije, a vojna obuka za njih organizovana je u Zapadnoj Nemačkoj. Jugoslovensku granicu prešli su ilegalno 20. juna kod Dravograda u Sloveniji. Tu su zaustavili kamion „Radenske“ i naredili vozaču da ih vozi ka Bugojnu u BiH. Taj predeo je pretežno naseljavalo hrvatsko stanovništvo, a naslanjao se na zapadnu Hercegovinu, naseljenu skoro isključivo Hrvatima. Stigli su 22. juna, pustili vozača da ide, a oni su u jednoj kapeli položili zakletvu i uputili se na planinu Radušu.

U međuvremenu, oslobođeni vozač kamiona javio je miliciji da je bio prinuđen da vozi veću grupu naoružanih ljudi. Jugoslavija u to vreme nije imala posebne antiterorističke i specijalne jedinice, pa je na Radušu upućena četa vojne policije, milicije i nekoliko hiljada pripadnika Teritorijalne odbrane iz Sarajeva.

Franjo Tuđman

Tanjug/AP

Franjo Tuđman, Foto: Tanjug/AP

 

Tuđman tražio da puste teroristu!

Spasić kaže da je najmlađi terorista Ludvig Pavlović do poslednjeg sata odležao robiju, iako je Franjo Tuđman tri puta slao emisare da on bude pušten iz zatvora u Sremskoj Mitrovici. - Taj Ludvig bio je zlikovac. Dva puta sam ga obišao. Kada je odslužio kaznu, pušten je i otišao je u Hrvatsku. Tuđman mu je dao stan iz kojeg su isterali Srbe. On je odmah, kao i Barešić, formirao ustašku grupu, ali je poginuo odmah u zapadnoj Hercegovini. Nije proveo ni 24 sata na slobodi - navodi Spasić.

 

Suđenje

Arhiva

Suđenje, Foto: Arhiva

 

Izdali ih sunarodnici

Prvi sukob sa ustašama desio se 25. juna 1972, a već narednog dana grupa je morala da se podeli: četvorica su se odvojila i poginula, a glavnina se povukla u pećinu. Tu je došla do izražaja nepripremljenost TO za takve situacije: frontalno su jurišali preko brisanog prostora ispred pećine, pa je samo tu poginulo osam teritorijalaca. Teroristi su se noću izvukli iz pećine i razišli kako bi lakše pobegli. Ispostavilo se da su njihove informacije o raspoloženju stanovništva u SFRJ bile pogrešne - seljaci, čak i katolički sveštenici, masovno su ih prijavljivali vlastima.

Komentari (2)

sima

10.08.2016 22:41

pa posle kazu SLOBA SRUSIO JUGU. ustase bili i ostali. sluzio sam vojsku u ljubljani, i nasicama 1967, 68g svasta sam se nagledao jos onda.

starica

11.08.2016 07:40

Tudjman je najokoreliji ustasa - placao je svoje domobrance za ubijanja, mucenja i kasapljenja srba pocev od vadjenja ociju (150 maraka), odsecanja usiju (100 maraka) pa na dalje...