human papiloma virus
shutterstock
human papiloma virus

shutterstock

human papiloma virus, Foto: shutterstock

Međunarodno udruženje za borbu protiv papiloma virusa, saopštilo je da bi Australija mogla da postane prva država na svetu koja će iskoreniti rak grlića materice.

Ovo najnovije istraživanje, pokazalo je da program besplatnog vakcinisanja, koje je po školama organizovala australijska vlada, doveo do odličnog uspeha i drastičnog smanjenja mogućnosti razvoja ove vrste raka.

HPV (humani papiloma virus) je izazivač infekcija, a jedan je od glavnih uzroka karcinoma grlića materice. Od 2007. godine vlada Australije sprovodi program besplatnog vakcinisanja devojčica starosti između 12 i 13 godina, a od 2013. godine je ovo omogućeno i dečacima. Devojkama i mladićima koji su izvan te starosne grupe, a mlađi su od 19 godina, obezbeđene su dve besplatne doze vakcine.

Ovaj program je dao rezultate, pa tako procenat žena od 18 do 24 godine koje su imale HPV, opao je u periodu, od 2005. do 2015. godine, sa 22,7 na samo 1,1 odsto. Stopa imunizacije još više je povećana od 2015. godine, pa je kolektivni imunitet nacije povećan.

"Dve trećine ženske populacije na svetu nemaju pristupa onome čemu imaju žene u Australiji. Ako se nešto ne uradi na tom planu, to će ostati jedan od glavnih karcinoma ubica u zemljama u razvoju", ističe Džo Tuma, izvršni direktor Australijske fondacije za borbu protiv grlića materice.

A da je sprovođenje besplatne vakcinacije protiv HPV virusa u školama pokazuje veoma efikasno, pokazala je studija sprovedena u Butanu. Kancer grlića materice je u toj zemlji jedan od najuobičajenijih kancera kod žena, pa je moralo da se reaguje. 2010. godine, kada je vakcinacija prvi put sprovedene u školama, u ženskoj populaciji starosti od 12 godina bila je u obimu od 99 odsto, a u starosnoj grupi od 13 do 18 godina 89 odsto. Sa ovim merama je nastavljeno i sledećih godina. Ovo je primer koliko je vakcinacija devojčica u školama efikasnija, nego u zdravstvenim ustanovama, pa njihov primer bi trebalo da svi usvoje.

human papiloma virus

shutterstock

human papiloma virus, Foto: shutterstock

A kakva je situacija kod nas? Mi ovu vrst vakcinacije još nismo uveli. Ovo su činjenice:

1. Rak grlića materice se ne javlja pre 19. godine a u populaciji žena u Srbiji je izuzetno redak do 25. godine i redak posle 70. godine života

2. HPV infekcija je uslov za pojavu raka, ali kako postoji 130 tipova HPV virusa samo su (16 i 18) tzv. visokorizični, odnosno njihova infekcija dovodi do promene grlića i nastanka raka.

3. Prema objavljenim podacima, u periodu od 2005. do 2015. godine svake godine se registrovalo  u proseku oko 950 novoobolelih žena od raka grlića materice.

4. U istom periodu stope obolevanja su opale za 30 odsto.

5. HPV infekcija je i uzrok drugih vrsta malignih bolesti kod žena, ali isti virusi, mada ređe, mogu da budu odgovorni i za pojavu raka kod muškarac.  Veće kancerogene promene su, uglavnom primećena kod osoba sa genitalnim bradavicama (kondilomima), kao i kod pacijenata sa poremećajem imuniteta.    

6. Kod naših sugrađanki  obolevanje  od raka grlića započinje u uzrastu 35 godina i više, sa vrhom obolevanja u 60. godini života.