AlterEgo
print screen
AlterEgo

print screen

AlterEgo, Foto: print screen

Pre nekoliko godina kada su naučnici predvideli da će biti stvoren gedžet koji će nam omogućiti da komuniciramo mislima, skoro niko nije verovao da će to biti moguće za tako kratko vreme.

I evo, istraživači sa prestižnog MIT Univerziteta iz Masačusetsa saopštili su da je odgovarajući kompjuterski interfejs, koji će omogućiti sve ovo, napravljen.

Ova spravica, nazvana AlterEgo, sastoji se od slušalica za nošenje koje se uvija oko ušiju i vilice, i računarski sistem koji obrađuje podatke koje slušalice prikupljaju da bi procesuirala i prevodila podatke koje su primile slušalice, a zatim i izgovara odgovor.

A kako radi? Tako što umesto da izgovarate reči u mikrofon, AlterEgo se oslanja na nešto što se zove subvokalizacija - ono što radite kada kažete reči u sebi.

Ideja izumitelja je bila da odgovore na pitanje da li je moguće imati kompjutersku platformu koja je u nama, koja na neki način sjedinjuje čoveka i mašinu na način koji bi nam omogućuje da to osetimo kao proširenje naše sopstvene svesti, spoznaje i znanja.

Kada je potrebno da se izvrši neka radnja, mozak šalje električne signale u mišiće kako bi im rekli šta da rade, a onda taj mišić radi što je potrebno. Ovaj princip se već koristi u naprednoj medicini i funkcioniše kao protetika za ugroženi deo tela, ili umesto uda koji ne funkcioniše ili ga nema. Jedna komponenta ovakve proteze snima te električne signale i šalje ih procesoru koji prevodi te signale i obaveštava robotizovanu spravicu koje radnje korisnik namerava da izvrši, i tako dođe do pomeranja uda.

Isti princip se koristi i u AlterEgu, kada je u pitanju govor, samo je kompleksnija procedura. Kada se pomisli na reč, mozak šalje signale u mišiće lica i grla kako bi oblikovali tu reč za govor. Ovo se zove subvokalizacija, a mnogi to čine nesvesno kada čitaju.

AlterEgo se sastoji od senzora koji očitavaju te signale i raspoređeni su na područjima lica i vilice gde su ti signali najjači i najpouzdaniji. Slušalice prenose zvuk direktno preko kosti lobanje, pa su uši sposobne da čuju sve druge zvuke oko nas. U kombinaciji, senzori omogućavaju korisniku da tiho "govori" računaru zamišljajući reči, a kompjuter izgovara te zamišljene reči, koje čujemo preko ovog gedžeta - kao što možete razgovarati sa Google ili Siri u gužvi ulici.

Ovaj mehanizam zahteva podešavanje za svakog pojedinačnog korisnika. To je zato što će se neuromišićni signali svakog korisnika bitno razlikovati, tako da bi sistem trebalo da nauči specifičnosti govora svakog korisnika.

Za ovaj prototip AlterEga, istraživački tim je stvorio zadatke sa ograničenim rečnicima od po 20 reči. Jedan zadatak je bio iz aritmetike, drugi igranje šaha. Za studiju izvodljivosti, istraživači su ceo proces prošli sa 10 korisnika podešavajući AlterEgo po 15 minuta za aritmetički zadatak, a zatim su ispitanici imali 90 minuta da reše ovaj zadatak. Brzina pretvaranja misli u govor je bila 92 posto tačna - što će se poboljšati uz redovnu upotrebu.

Pogledajte u videu kako izgleda AlterEgo:

Tim trenutno prikuplja podatke o složenijim razgovorima i govoru, kako bi pokušao da što pre proširi mogućnosti AlterEga.

A kada AlterEgo postane dostupan svima, imaće će ogromne implikacije, naročito ako omoguće normalnu komunikaciju između ljudi. To bi, pogotovo bilo korisno u bučnim okruženjima ili okruženjima u kojima je potrebna tišina, kao i ljudima sa oboljenjima koja ih sprečavaju da govore.

A koje primene će čovečanstvo pronaći za AlterEgo i koliko će se on upotrebljavati, saznaćemo u bliskoj budućnosti.  

Komentari (1)

Mare

05.04.2018 14:07

Na koju rufo?