Tenk Tenkovi
Profimedia
Rusija, zastava

Profimedia

Ilustracija, Foto: Profimedia

Početkom jula 1941. godine, srednji tenk T-28, kojim je rukovodio major Dmitrij Malko, pogođen je u napadu oružanih snaga nacističke Nemačke prilikom povlačenja sa kolonom drugih sovjetskih mehanizovanih jedinica blizu Berezina, oko 90 kilometara istočno od Minska, koji su nacisti okupirali ubrzo nakon početka rata. Motor je oštećen. Malko, iskusan mehaničar, uspeo je da ga popravi, ali je beznadežno završio iza ostatka kolone. Umesto da pokušaju da stignu ostale, oficir i njegova posada odlučili su da odu na zapad u posetu Nemcima u Minsku. Dopunili su municiju u napuštenom vojnom skladištu i T-28 je krenuo zapadno do beloruske prestonice.

Kopnene snage maršala Hansa Guderiana već su napredovale na istok, a usamljeni sovjetski T-28, koji se kretao pored puta, nije privukao veliku pažnju Nemaca, koji su navikli da s vremena na vreme ugledaju „trofejna“ neprijateljska oklopna vozila.

 

Na putu ka zapadu Malkova posada udarila je na kolonu nemačkih motociklista oko 40 kilometara od Minska, na mostu preko reke Svislah.

T-28 se sjurio u kolonu pucajući na neprijateljske snage iz topova i iz četiri mitraljeza, posle čega je posada uništila dva nemačka kamiona, oklopno vozilo ’Hanomag‘ i desetine nemačkih vojnika ispred destilerije. Krenuo je ka gradu i uskoro je T-28 pucao na nacističke trupe na ulicama i u parku ’Gorki‘ u kojem je bio vojni logor.