Porodica Vojvodić
Privatna arhiva
Porodica Vojvodić

Privatna arhiva

Porodica Vojvodić, Foto: Privatna arhiva

Svoj san o velikoj porodici i kući punoj veselja i žamora ostvarila je sa suprugom, sveštenikom Vasilijem (52). Vojvodići odgajaju šest devojčica i pet dečaka, a osmeh sa lica ne skidaju.

- Volim decu i to je jedini razlog zbog kog sam se odlučila na ovaj korak. A osim toga, moje bake su imale, jedna 13, a druga osmoro dece. Uvek sam se tome divila. Znate, nije to onako kako izgleda sa strane, deca brzo rastu, a sve se dešava u hodu, spontano. Mislim da je život bogat kada imate oko sebe puno braće i sestara. To je blagoslov - objasnila je za naš list Irina.

Porodica Vojvodić

Alo!/Dejan Briza

Porodica Vojvodić, Foto: Alo!/Dejan Briza

Porodično blago Irine i Vasilija - Hristina (25), Jovana (23), Stefan (21), Danilo (19), Anastasija (17), Marko (15), Marija (13), Marta (11), Teodora (9), Jovan (7) i Maksim (5), svi su školarci i student, osim malog Maksima koji jedva čeka da krene u predškolsko i zakorači u svet “odraslih”.

Programiranje je zakon, matematika nije bauk

Stefan je zadužen da mlađimn članovima porodice pomogne da savladaju najteže predmete u školi, poput matematike i fizike, a svojim roditeljima je na svemu zahvalan.

- Velika porodica mi je omogućila da budem dosta samostalan i nezavistan, jer je svako nekako morao da se izbori za “svoje mesto pod suncem”. Starija sestra mi je pomogla da odaberem fakultet, obožavam programiranje. U proseku deset sati dnevno mi oduzimaju aktivnosti poput učenja ili rada na svojim projekatima, takođe, na jutjubu pratim edukativne kanale. Meni to ne pada teško - kaže Stefan i kroz osmeh dodaje da uvažava savete mame i sestara osim kada su devojke u pitanju.

- Najmlađi se za sada još uvek drže mame, a razlika u godinama između njih kao i da ne postoji. Oni dobro funkcionišu, savetuju jedni druge, stariji pomažu mlađima oko školskih obaveza. Kod Stefana stoje u redu kada je domaći iz matematike u pitanju - priča Irina kroz osmeh i dodaje da joj je bilo najteže kada su svi bili mali, a da sada svako ima svoja zaduženja u okviru porodice, pa stvari teku glatko.

- Imamo tablu na kojoj zapisujemo i planiramo obaveze, na taj način su svi uključeni u kućne poslove, a u vajber grupi komuniciramo kako bi znali ko je gde, i kada - kaže ona i napominje da je za nju i supruga najbitnije da decu vaspitaju da budu pošteni i čestiti ljudi, da ne učine nikom ništa nažao i da poštuju svačiju ličnost.

Kada se sve sabere, popadija Vojvodić bila je trudna više od osam godina, a 11 puta se porađala prirodnim putem. Mladim mamama je poručila da se ne boje roditeljstva i da su deca velika radost.

- Kada je pre izvesnog vremena država stimulisala rođenje trećeg deteta, mogu da kažem da su porodilišta bila puna. Mlade žene su uplašene, teško se živi, s toga im je potrebno da dobiju neku sigurnost, da prevaziđu strah, te je bilo kakva pomoć države dobrodošla. Kod nas nije bilo problema, mi smo radili i porodicu formirali nekako u hodu, iako nije uvek bilo lako - rekla nam je ona.

Vasilije i Irina Vojvodić

Alo!/Dejan Briza

Vasilije i Irina Vojvodić, Foto: Alo!/Dejan Briza

Hristina je nedavno diplomirala na pravnom sa prosekom 9.8 i trenutno je ponos porodice, a njenim stopama polako idu Jovana koja studira menadžment i Stefan budući programer. Danilo je avanturistički nastrojen, s toga je upisao DIF, ali iz želje da se oproba u novim stvarima napravio je pauzu i odslužio vojni rok. Sva deca su dobri đaci, imaju hobije i bave se sportom, a najmlađi još uvek uživaju u igri plišanim igračkama.

Praznik u molitvi i miru

Porodica Vojvodić Vaskrs slavi u Crnoj Gori, gde nakon jutarnje liturgije zajedno uživaju u ručku. Osim odmora u prirodi, kod bake i deke konačno mogu svi da obeduju za istim stolom, što nije moguće u skromnom domu u Beogradu (134 kvadrata), gde ručaju u smenama.

 

Komentari (5)

Svetlana

08.04.2018 15:22

Svaka čast! Dobro zdravlje i puno srece.

Milica

08.04.2018 15:41

Bog vas sve blagoslovio.

Tanja

08.04.2018 19:19

Hiljadili se , da je ovakvih porodica što više.

Anka

09.04.2018 08:16

Nisam ni mislila da nije popadija.Ne verujem da placaju struju i komunalije,lako je tako,skoro sve dzabe.Ali,svaka joj cast,ipak je heroj,toliko dece roditi i vaspitavati

Sneza

09.04.2018 08:30

Svaka cast za toliko dece. Samo je interesanto kako to tako lako je islo. Svako ko ima decu i hoce deci da pruzi zna koliko treba i vremena i prostora za odgoj.Materijalna strana je skromna ali sa drige strane svi imaju viber to opet dokaz da lepo zivi ova porodica.Cesto slucamo da nema se i da su dugovanja a u ovoj porodici je velika suprotnost. Ili smo mi ostali losi ekonomisti ili oni imaju nekog ko im pomaze u svemu.Jer svi znamo koliko se ima obaveza i za koliko usta svaki dan treba kuvati.