Čokoladna brda na Filipinima
Profimedia
Čokoladna brda na Filipinima

Profimedia

Čokoladna brda na Filipinima, Foto: Profimedia

Stotine kupastih i kupolastih brda stoje jedno pored drugog, kao stogovi sena na poljima. Brda su prekrivena grubom travom, a tokom sušnog razdoblja od februara do maja bivaju toliko spaljena od sunca da poprimaju boju čokolade, po kojoj su i dobila imena. A onda dolaze obilne tropske kiše koje obnavljaju travu i čitavom području daju blistavu zelenu boju.

Bohol je jedno od ostrva iz arhipelaga Visajasa, koji se nalazi u samom središtu Filipina. Iako to ostrvo zauzima posebno mesto u istoriji Filipina (tu je 1565. godine sklopljen prvi službeni sporazum između ostrvljana i kraljevine Španije), ono je za današnje Filipince pre svega područje u kojem se nalaze Čokoladna brda.

Čak 1.268 brežuljaka pravilnog oblika i relativno strmih stranica stoji zbijeno jedan uz drugi na visoravni u središtu Bohola i uzdiže se do visine od 100 metara. Čokoladna brda su neobična, jer za razliku od drugih krečnjačkih područja tu nema podzemnih vodenih sistema kakvi se obično nalaze u takvim prostorima.

Čokoladna brda na Filipinima

Profimedia

Čokoladna brda na Filipinima, Foto: Profimedia

Niko ne može sa sigurnošću reći kako su nastala ta krečnjačka brda, ali moguće je da su ona jednostavno posledica delovanja kiša koje su milionima godina padale po njima.

Narodno predanje stanovnika Bohola nudi drugačije objašnjenje nastanka Čokoladnih brda.

Prema jednoj legendi, brda su rezultat bitke između dvaju ljutih divova koji su danima jedan na drugog bacali kamenje, ali bez ikakvog rezultata. Umorni od borbe, pomirili su se i otišli sa ostrva kao najbolji prijatelji, ostavivši kamenje tamo gde je i palo.