Arslan
Privatna arhiva
Arslan

Privatna arhiva

Arslan sa Mirjanom Bobić Mojsilović , Foto: Privatna arhiva

Samo tri ispita i završni rad dele Arslana Bajramoskog (46), radnika JKP “Gradska čistoća“ od master diplome na Visokoj školi za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo, nakon koje želi da upiše i doktroske studije. On već 20 godina čini da beogradske ulice blistaju, a zahvaljujući, kako kaže, božjem blagoslovu, snagu i moć da ide kroz život, uprkos teškim okolnostima, našao je u knjigama.

Međutim, njegova želja za učenjem i obrazovanjem naišla je na osudu i ismevanje okoline, što on teško podnosi. Niko ne shvata njegovu iznenadnu ljubav prema knjizi, koju kako priznaje do 20. godine nije želeo da pogleda.

- Volim da čitam, ali sam kasno počeo, do tada nikada u ruku knjigu nisam uzeo. Svi moji školski drugovi misle da se ja samo foliram, a sve se odigralo slučajno. Bio sam kod bake, legao da odspavam kada sam uzeo knjigu čisto da me uhvati san. Krenuo sam da čitam i u njoj našao sebe. Nisam mogao da verujem šta se dešava sa mnom, hvatao me san, a meni je bilo žao da je ostavim. Tu se rodila ljubav, dobio sam apetiti za drugim knjigama. Čitao sam o istoriji, geografiji, medicini, filozofiji i svakim danom sve više - priseća se Arslan.

Fakultet je upisao zahvljajući ljudima koji su prepoznali njegov potencijal i koji su mu ponudili da studira, nakon što su na televiziji videli prilog o njemu. I dok ga jedni hvale i nazivaju herojem, njegovi najbliži ga ismevaju i ne podržavaju.

- Iako nikada nisam čitao o ekonomiji i nemam veze sa njom nije mi bilo teško da se latim i tih knjiga. Pomažu mi kolege, a profesori imaju razumevanja za mene. Porodica nije na mojoj strani i ne podržava me. Moji sin i ćerka završavaju srednju školu i ne žele dalje da se obrazuju, a meni govore “Šta ti ima da završavaš fakultet, kad čistiš ulice”. Kolege me takođe osuđuju rečenicom “Ceo život držiš i držaćeš kantu, šta ideš u školu?”. Bio sam poštovaniji pre nego što sam upisao fakultet, jer sam iz takvog miljea, kojem je to previše. Osećam se kao idiot kada me ismevaju. Uprkost tome, ne dam se. Moj kranji cilj je da još više “osramotim” porodicu i moje pokolenje, pa bih voleo da upišem doktorat, koji ne moram da završim. Tako ću bar biti još veći idiot - razočarano kaže Arslan koji se istovremeno nada da će dobiti bolje radno mesto na svom poslu kada dobije veće zvanje.

- Nije me sramota posla koji radim, ja zarađujem hleb mojoj deci i zadovoljan sam. Lepo sam plaćen, ali kada sam već završio školu, ne tražim direktorsku fotelju, samo želim da se skinem sa ulice i da dobijem lakše i kvalifikovano radno mesto. Hoću svojoj deci da pokažem put i nateram ih da uzmu knjige da uče - sa optimizmom u glasu završava naš sagovornik.

Komentari (10)

Ena

11.05.2017 22:08

Svaka čast Arso, samo napred, čovek duguje samom sebi, da radi na sebi, a ne drugima.

Vidi vidi

12.05.2017 04:52

Kako se "Alo" opametio... Sad promovisete znanje, ne smeta vam metla. Onu profesorku (iz Cacka bese ili Kraljeva) sto je bila cistacica, pa sad prosvetni radnik, napljuvaste za sve pare. Dobro, de, i za vas vazi ona stara "nikad nije kasno". Opametili ste se. To je za pohvalu. Bravo "Alo"! Dajte ovakve price, a ne o silikonima u ...

TOP

12.05.2017 05:55

Bravo, Arslane!

goran

12.05.2017 06:58

bravo arslane. dokazi sebi da mozes a ovi koji se smeju, smeju se svojoj gluposti.

Aca

12.05.2017 08:38

Svaka čast divni čoveče. Ljudi se boje pametnijih, zato te i ismevaju.

Vlada

12.05.2017 09:46

Bravo majstore! Sad kad bi drzava jos mogla da shvati koliko dobra bi joj donela da te promovise, unapredi i pokaze svima onim koji bi da odustanu od obrazovanja. Ti bi, Arso mogao da budes primer za sve mlade ljude samo kad bi neko hteo to da upotrebi na pravi nacin. Drzavo iskoristi ovakvu, retku priliku i promovisi ovog coveka. Ako Arsina prica natera samo jednog mladog coveka da se zamisli nad svojim obrazovanjem, onda je to vec uspeh. Jos jednom SVAKA CAST, ulepsao si mi dan.

protivnik lazova i prevaranata

12.05.2017 11:46

Pa on je vec sad obrazovaniji od svog direktora, a mozda i od gradonacelnika, ne verujem da je on kupovao diplomu.

Slaki

12.05.2017 12:36

Odavno nisam procitala ovako nesto lepo sto mi je izazvalo osmeh. Bravo samo napred, zelim ti i bolje radno mesto!!!Ziv bio!!!

goran

12.05.2017 12:54

Tomo, tako se završava fakultet.

ISKORISTI-SRPSKU-GLYPOST

12.05.2017 16:59

@goran - TREBA DA ZAVRSIS I FAKULTET A NE SAMO VISU. OVDE CITAOCI NE PRAVE RAZLIKU ALI TI TREBA DA ISKORISTIS SVAKU LUDOST I GLUPOST U SRBA. SVAKU. TAKO SU I SIPTARI IVIDI GDE SU STIGLI.DAKLE AKO SRBI MUCESVOJU DECU I NE DOZVOLJAVAJU DA UPISU FAKULTET BEZ PRIJEMNOG PLUS TRAZE DO SVOJE DECE DA UCE INAUCE A TI ISTI SRBI TEBE SAMO ZATO JER SI ROM UPISUJU NA FAKULTET BEZ PRIJEMNOG ISPITA I POLAZES SVAKI ISPIT BEZ OBZIRA NA NIVO ZNANJA TI ONDA ISKORISTI GLUPOST I TUPOST TOG SRPSKOG NARODA.