Škola deca učionica
Shutterstock
Škola deca učionica

Shutterstock

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Počela je nova školska godina, koju su mnoga deca iščekivala sa nestrpljenjem, roditelji sa nervozom zbog opremanja đaka, dok prosvetari i ovog puta 1. septembar već tradicionalno dočekuju štrajkom.

Četiri raspusta

U školskoj 2017/2018. godini učenici će osim letnjeg, zimskog i prolećnog raspusta imati i kratak jesenji raspust (9. i 10. novembar). Zimski raspust će i ove godine biti podeljen na dva dela (od 30. decembra 2017. do 8. januara 2018, a drugi deo od 1. do 9. februar 2018). Prvo polugodište završava se 31. januara, a drugo počinje 12. februara. Prolećni raspust traje od 2. аarila do 9. aprila.

U prvi razred osnovne škole u Srbiji ove školske godine polazi 68.128 učenika, što je za 722 manje nego prošle godine, dok se Beograd i ovog septembra može pohvaliti rekordnim brojem đaka prvaka - 17.148 mališana prvi put selo je u školske klupe.

Od novina koje očekuju đake treba izdvojiti to da učenike petog razreda očekuju tri nova predmeta: fizičko i zdravstveno vaspitanje, tehnika i tehnologija i informatika i računarstvo, dok će u pojedinim školama od 1. septembra biti uvedeni elektronski dnevnici i školske uniforme. U celoj Srbiji će oko 750 škola prvog dana škole imati skraćene časove. Umesto standardnih 45 minuta, čas će trajati 30 minuta, dok će u nekim školama nastava biti obustavljena na jedan sat. Protest će se održati na trgovima u 13 gradova, među kojima su Zrenjanin, Kraljevo, Niš, Sombor i Beograd.

Ministar prosvete Mladen Šarčević i premijerka Ana Brnabić istakli su da su u toku pregovori između njih i prosvetara, kao i da ima dosta prostora za pregovore i da će naći rešenje za njihov materijalni položaj. Prema rečima ministra i premijerke, materijalni položaj prosvetara je oduvek bio loš i ispod proseka u javnoj upravi. Međutim, Brnabićeva je saopštila da je trend bolji nego što je bio i da su plate praktično vraćene na nivo pre smanjenje od 10 odsto.

- Svi u prosveti to treba da uzmu kao veliki gest razumevanja da idemo nabolje - rekla je premijerka.

Komentari (4)

Sve moj do mojega

01.09.2017 06:01

A deca gladna, neobučena i život u teškim mirnodopskim uslovima uz starlete i pevače sa nacionalnim penzijama! Uz sve to i dileri droge u školama!

Ja

01.09.2017 08:20

Uniforme ne trebaju, e-dnevnici ne trebaju, novi predmeti ne trebaju - pola i ovih treba izbaciti, strajkujte, ko vam je kriv kad niste advokati...imate cucavce u 50% skola po kojima skacu pacovi, plafoni padaju deci na glavu, uciteljice nose cipele iz "75-e, a vi kao "sprovodite reforme i osavremenjujete skolstvo"...

Kolporter

01.09.2017 11:26

Deca iz komšiluka krenula u peti razred,majke i očevi se uspavali i panično svi niza stepenice,tutnji zgrada u 08:50. Negde oko 10:00,ponovo tutnji,vratili se svi iz škole. Zar danas nije 01.09.2017 i radni dan? Raspušteni roditelji a deca još gora,o školi da ne komentarišem. Ukinuti škole, i onako više ne idu nego što idu! Domaći ne rade ili nemaju,petice dobijaju za smeh,ceo dan na ulici musavi sa telefonima,majke kafe ispijaju i fejzbuče! Očevi kradu,kladionice i pivo. To je Srbija!

Mene u tu kategoriju

01.09.2017 15:58

@Kolporter - ne svrstavaj! Pa vlast voli takav neodgovoran narod. To su njihovi glasači i šticenici.