Sveća
Profimedia
Sveća

Profimedia

Sveća, Foto: Profimedia

- Sa tugom u srcu objavljujemo odlazak našeg voljenog supruga, oca, deke i legendarnog pevača i gitariste Glena Trevisa Kembela u 82. godini, nakon duge i hrabre borbe sa Alchajmerovom bolešću - napisala je Kembelova porodica na njegovom vebsajtu.

Muzičar rodom iz Arkanzasa prodao je u karijeri preko 45 miliona ploča. Među 80 sninglova koji su bili na listama Billboard Hot 100 ili Billboard Country, nalazili su se hitovi poput "Rhinestone Cowboy", "Country Boy (You Got Your Feet in L.A", "Southern Nights", "By the Time I Get to Phoenix" i obrada "Gentle on My Mind" Džona Hartforda.

Od 1969. do 1972. bio je domaćin zabavne muzičko-humorističke emisije na CBS, "Goodtime Hour", koja je imala 91 epizodu i gledanost od 50 miliona po emisiji.

Igrao je uz Džona Vejna u filmu "Čovek zvani hrabrost" (True Grit) 1969.

 

Poslednji studijski album, "Adios", snimao je 2012. i 2013. u Nešvilu, nakon dijagnoze da boluje od Alchajmera. Objavljen je u junu ove godine.

Rođen kao sedmo od 12 dece u porodici zemljoradnika u mestašcu Bilstaun u Arkanzasu (koje i danas broji 2000 duša), Kempbel je napustio školu sa 14. Već pre toga je uzeo gitaru u ruke inspirisan Đangom Rajnhartom.

Preselio se u Vajoming, gde je nastupao u lokalnim barovima, pa odatle u Los Anđeles, gde je početkom šezdesetih snimao ploče sa Elvisom Preslijem, Merlom Hagardom i bendom "The Byrds", kao član grupe studijskih muzičara "The Wrecking Crew".

Prvi hit bio mu je "By The Time I Get to Phoenix" 1967. koji je napisao Džim Veb. Zajedno su sarađivali na brojnim pesmama, poput "Wichita Lineman" i balade "Galveston".

U intervjuu za "Gardijan", nedugo pošto je saznao da ima Alchajmera, Kembel je i dalje bio pozitivan o stvaranju nove muzike.

 

- Volim muziku, osećam se dobro. Kao u staroj pesmi Flojda Tilmana: "Toliko te volim da me boli, draga, zato sam tako tužan". Sve što sam u životu želeo bilo je da sviram i pevam - rekao je tom prilikom.

Nominovan je za Oskara 2015. za pesmu "I'm Not Gonna Miss You" iz dokumentarca o sebi, "Glen Campbell: I’ll Be Me".

Među mnogim kolegama koji su mu odali poslednju poštu, bila je i Doli Parton. Ona je rekla u video-poruci: "Glen Kembel je bio poseban jer je bio tako nadaren. On je jedan od najboljih glasova u ovom biznisu i jedan od najboljih muzičara. Mnogi ljudi ne znaju da je bio divan studijski muzičar, ali je mogao da svira bilo šta i da svira zaista dobro. Toliko je bio talentovan".

Iza Kembela je ostala njegova supruga Kim, njihovo troje dece: Kal, Šenon i Ešli, kao i Kembelova deca iz prethodnih brakova: Debi, Keli, Trevis, Kejn i Dilon.

Ćerka Ešli oprostila se od njega i na tviteru rečima: "Srce mi je slomljeno. Dugujem mu sve što sam i sve što ću ikada biti. Pamtićemo ga sa mnogo ljubavi."

Komentari (1)

drug

10.08.2017 10:12

Pocivaj u miru legendo!