Ovako izgleda komplet prve pomoći kupljen na buvljaku
privatna arhiva
Ovako izgleda komplet prve pomoći kupljen na buvljaku

privatna arhiva

Ovako izgleda komplet prve pomoći kupljen na buvljaku, Foto: privatna arhiva

Naime, on je još 2012. u Bubanj potoku kupio prvu pomoć, ali je tek juče prvi put otvorio jer se posekao na poslu. Srećom, posekotina nije bila ozbiljna, pošto bi u suprotnom iskrvario dok bi u moru bespotrebnog papira u svom kompletu tragao za sterilnom gazom. Dejan je pre četiri godine pred odlazak na more otišao, kako kaže, nabrzinu do Bubanj potoka da kupi sve što po zakonu policija traži da se ima u automobilu.

- Kupio sam trougao, fluorescentni saobraćajni prsluk i taj komplet prve pomoći, koji sve do sada nisam otvarao. Hvala bogu što nisam. Kako sam parketar po zanimanju, često se povredim, s tim što sam ovaj put morao da previjem ranu. Otrčao sam do apoteke i kupio jod i alkohol, zavoj mi nije bio potreban jer sam znao da ga imam u gepeku u paketu prve pomoći - objašnjava on.
Nije ni znao šta će ga sačekati u torbici.

Sunđeri umesto  medicinskog materijala

privatna arhiva

Sunđeri umesto medicinskog materijala, Foto: privatna arhiva

- Imao sam šta da vidim, bilo je svega i svačega, samo ne onoga što je zaista potrebno. Omot od gaze izgledao je kao originalno pakovanje, međutim, umesto nje bile su salvete raznoraznih boja, šara i veličina. Kada sam posegao za zavojem naišao sam na urolane sunđere, dok su me u kutijicama za flastere sačekali savijeni kartončići. Užas, i dalje ne mogu da verujem na čemu ljudi žele da zarade novac, pa zar na ljudskoj nesreći - pita se Dejan.

Podsećamo da svaki komplet za prvu pomoć mora da ima specifikaciju sadržaja i uputstvo za pružanje prve pomoći izdato od strane Crvenog krsta. Kompleti prve pomoći se na tržištu Srbije mogu kupiti u svim objektima AMSS-a, na benzinskim pumpama, u hipermarketima, na kioscima, u drogerijama, u auto-salonima, u apotekama...